Vergeten?

Gebedsbroeders

Twee jongens - Twee posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Vormen van gebed

Door: Mark WMaandag, 2 april 2012
Terug
Categorie: Gebed, 1249 keer bekeken

We hebben er maar één woord voor, maar er zijn verschillende manieren waarop je kan gebed. Niet elk gebed heeft hetzelfde doel en niet elk gebed heeft dezelfde uiting. Er zijn simpelweg verschillende vormen van gebed. 

Met verschillende vormen bedoel ik niet de vormen die de afgelopen twintig jaar zijn verschenen, zoals bijvoorbeeld popcorngebed: een vorm van groepsgebed, waarbij iedereen één zin bidt. Ik bedoel de vormen van gebed die je in de bijbel ziet. Er zijn waarschijnlijk allerlei manieren waarop je gebed kan indelen tegenwoordig, ik wilde me vandaag richten op twee vormen.

De eerste is: Voorbede. Laat u bij het bidden leiden door de Geest, iedere keer dat u bidt; blijf waakzaam en bid voortdurend voor alle heiligen. (Ef 6:18) Deze vorm van gebed is een opdracht vanuit de bijbel, zoals je ziet. Paulus zegt dit tegen de gemeente van Efeze, net nadat hij de geestelijke wapenrusting heeft beschreven. Daarmee wordt vaak de link gelegd dat gebed ook een soort van strijdvoering is, tegen de onzichtbare machten. Voorbede is, zoals Paul Washer altijd zegt, bidden met je laarzen aan. Wij zouden zeggen: Bidden met je klompen aan. Dit gaat namelijk niet vanzelf, je moet werken als je voorbede doet. Ik ben nog nooit iemand tegen gekomen die voorbede gemakkelijk vindt. Deze vorm van gebed kost energie. Als ik voor mensen bid, dan heb ik zelf het meeste kans om in slaap te vallen. Om vervolgens de dag erop erachter te komen dat ik voor verschillende punten niet gebeden heb. Erg teleurstellend…

Voor de andere vorm van gebed die ik wilde aankaarten heb ik niet echt een woord. De beste manier om het te omschrijven lijkt mij: praten met God. Het is persoonlijke tijd met God, die zich achter de gesloten deur van je kamer afspeelt. Simpelweg met Hem zijn, en erachter komen dat David de spijker op zijn kop sloeg met de woorden: Van verlangen smacht mijn ziel naar de voorhoven van de HEER. Mijn hart en mijn lijf roepen om de levende God. (…) Beter één dag in uw voorhoven, dan duizend dagen daarbuiten, beter op de drempel van Gods huis dan wonen in de tenten der goddelozen. (Ps 84:3,11) Dit heb ik echt nodig, vaak vergeet ik dit, of schiet het er bij in, maar dit is zo belangrijk. Geen ingewikkelde woorden, geen lange zinnen maken, maar gewoon bij God zijn en een eerlijk gesprek hebben. We hebben God zo vaak onze Vader genoemd, dat we vergeten dat Hij ook echt onze Vader is en dat we gewoon bij Hem kunnen zijn.

Hieronder kun je een filmpje van Open Doors bekijken, waarin de kracht van gebed duidelijk in zichtbaar is. Daarnaast is het een oproep om te bidden voor onze broers en zussen in Noord-Korea.

Goede week!

Mark Winkelaar

Gerelateerd

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog