Vergeten?

Gebedsbroeders

Twee jongens - Twee posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Tatoeages

Door: Mark WVrijdag, 22 oktober 2010
Terug
Categorie: Normen en Waarden, 31 keer gereageerd, 4650 keer bekeken

Tik voor de grap even op google ‘tatoeages’ en ‘christen’ in; er zijn redelijk wat discussies gaande op dit gebied. Blijkbaar valt er heel wat te discussiëren als het over tatoeages gaat. Mag je als christen nu wel of geen tatoeage nemen? Staat er iets in de bijbel over dit onderwerp of moeten we afgaan op de gangbare mening van de christelijke wereld om ons heen?  

Allereerst een Bijbeltekst die altijd in deze discussie wordt aangehaald: …kerf geen tekens in je lichaam en breng geen tatoeages aan. Ik ben de Heer. (lev 19:28)
Vrij helder, je zou kunnen zeggen: duidelijker kan het niet. Maar laat me even een tegenargument aanhalen. In hetzelfde hoofdstuk staat namelijk ook dat je geen kleding mag dragen die uit twee verschillende soorten garen is geweven. Ik ken geen christen die zich aan dit gebod houdt, waarom zou je dan wel aan het gebod van de tatoeages moeten houden? Maarja, aan de andere kant zijn er ook wel heel veel geboden in Leviticus waar we ons wel heel goed aan houden, en waar iedereen (ook de meeste niet-christenen) het mee eens is. Zoals: kinderoffers, partijdigheid in een rechtszaak, geesten raadplegen. Deze dingen zouden we nooit in twijfel trekken. Wil God dat we ons nu wel of niet aan die regels houden? (en dan natuurlijk niet vanuit zelfrechtvaardiging, maar vanuit: wees heilig, want ik ben heilig)

Een andere tekst die vaak wordt aangehaald is: Of weet u niet dat uw lichaam een tempel is van de heilige Geest, die in u woont en die u ontvangen hebt van God, en weet u niet dat u niet van uzelf bent? U bent gekocht en betaald, dus bewijs God eer met uw lichaam. (1 kor. 6:19,20)
Deze tekst schrijft Paulus met het oog op ontucht, maar met alleen dat gegeven kun je deze tekst niet wegwuiven, lijkt mij. Wij zijn vrijgekocht door Jezus, betaalt met zijn bloed; wij zijn dus van Hem, ook ons lichaam. Paulus geeft hier opdracht om God te eren met je lichaam, wat op zich een logisch gevolg zou zijn, als je na gaat wat Jezus voor ons heeft gedaan. (vergelijk ook: 1 kor 10:31) De vraag die je dan kunt stellen is: Eer je God met een tatoeage?

Ik wilde nog Rom 14 aanhalen, maar na een gesprek van vanmiddag vroeg ik me af of je dit hoofdstuk wel kunt toepassen op tatoeages. Mijn conclusie is: ik kom er niet uit. Als je een tatoeage laat zetten moet er in ieder geval wel goed van overtuigd zijn dat God het niet erg vind; je moet hem niet met twijfel laten zetten. (Rom 14: 23)

Goed weekend!

Mark W
  

Gerelateerd

Reacties (31)

Reacties 1 - 20 van 31
Gabrielle22 oktober 2010, 01:10
Duidelijke staat er wat kan en wat niet kan dus ja volg je de regels of doe je wat jij wil.
Voorbijganger22 oktober 2010, 01:38
Hoi Mark,

het lijkt mij niet een heel grote zonde om een tattoo te laten zetten als je er geen slechte bedoelingen mee hebt (bijv. naam van je geliefde). Maar als je bijv als christen een kruis tattoeert op je arm dan vind ik dat wel disrespectvol. ten eerste omdat wij mensen allemaal zondaars zijn. een kruis tatoeëren op ons zondige lichaam lijkt mij dan ook niet zo respectvol tegenover God. Persoonlijk vind ik dat we met een tattoo God niet goed kunnen eren.
Peter-Sigmond22 oktober 2010, 10:18
Heey Voorbijganger, ik snap je verhaal, jij bent waarschijnlijk ook niet iemand die een kruis draagt als ketting of in huis heeft ( niks op tegen hoor!!) ik snap en begrijp deze mening, MAAR denk je niet dat als je de naam van een geliefde op je huid zet, dat dat door God als een afgods idee gezien kan worden. We hebben een jaloers God he, "ben je niet voor me, dan ben je tegen me"

Voor de duidelijkheid, ik heb zelf 2 tattooś en tattoo's kunnen ook erg mooi zijn.

Het is maar goed dat we het genade oordeel hebben, want wij zijn nooit in staat alle geboden en wetten te houden.
Persoonlijk denk ik dat als jij waarlijk met God leeft en je hebt geen twijfels dat jij dat kan, maar een ander kan juist anders met God leven en het absoluut niet willen.
Er staat ook dat een ieder word gegeven, wat we aankunnen en kunnen dragen, zie ook het verhaal van de talenten. Paulus schrijft ook zo vaak over de zwakkeren. Waarin je als sterkere dan een voorbeeld zou moeten geven.
Sicco22 oktober 2010, 12:18
Leuk onderwerp! :)

Ik heb geen tattoos en wil er geen (het is toch voor je hele leven). God eren met je lichaam kan ook betekenen dat je het juist schoon houdt denk ik!!

Aan de andere kant heb ik wel een piercing en diamantjes in mn oren, dus dat zou dan ook niet mogen?
Mark W22 oktober 2010, 12:31
@ Gabrielle; zo makkelijk kun je dat dus niet stellen. Want van de regels van ongesteldheid trekken we ons ook niets aan.

@Voorbijganger: kun je uitleggen waarom je het disrespectvol vind? Ons lichaam behoord immers God toe, en is geheiligd.

@ Peter-Sigmond: Jij zegt: "Het is maar goed dat we het genade oordeel hebben, want wij zijn nooit in staat alle geboden en wetten te houden."
Amen, maar waarom zeg je dit? Twijfel je aan he feit of een tatoeage zonde is? Dus ook al is het zonde en je doet het, dan is er nog altijd genade; bedoel je dat? Want dat lijkt me verre van juist.

De laatste tekst die je aanhaalt is Rom 14, en die tekst heeft dus (zie blog) betrekking op het eten van offervlees. De vraag is of jouw redenatie juist is, want kun je die bijbeltekst ook betrekken op het laten zetten van een tatoeage?

Tevens staat er dat je als sterkere geen bron van aanstoot moet zijn, dus als je het al kunt betrekken op het laten zetten van een tatoeage zou het nog steeds een heikel punt zijn, omdat je dan een bron van aanstoot zou kunnen zijn voor de (zwakke) christenen die menen dat je geen tatoeage mag laten zetten.


Leuke reacties :)


(Ik ben er maandag weer)
Gabrielle22 oktober 2010, 12:53
Wat ongesteldheid te maken heeft met een tattoo hmm maar goed alle onreinheid is niet goed en mogen we eigenlijk niet mee zijn.
Sicco22 oktober 2010, 12:58
De bijbel is het beste als geheel te begrijpen Gabrielle, alles staat met elkaar verband. Zelfs ongesteldheid en tattoos :p.

Wat vind jij van andere lichaamsversiering? En is het een verschil als je het op je lichaam aanbrengt of niet (zoals dingen die je opzet of aantrekt)?
Gabrielle22 oktober 2010, 13:10
Sicco doe niet wijs hoor :p Ja als we ons lichaam laten zoals het is zou het denk wel meer heilig zijn piercings kan genezen tatoo krijg je vieze litekens ik zelf vindt een klein piercing wel schattig .
Sicco22 oktober 2010, 13:42
Grappig dat je dat zegt, heel veel meisjes vinden homo's ook wel schattig :p.

Ik hou ook wel van piercings enzo, maar moet je dat als je eerlijk bent zien als versiering of als iets anders?

Kennen jullie trouwens deze foto? http://hetkanwel.net/wp-content/uploads/2009/04/arie_tattoo.png
Behalve sint Joris en de draak heeft hij ook nog een kruis getattooeerd op zijn arm.
Gabrielle22 oktober 2010, 13:55
Ja velen vrouwen zeggen ook met Homo´s kan je gaan shoppen maar ja zo heb je wel meer dingen ... Ja denk zelf dat het meer versiering is net als een kerstboom sommige hebben wel veel piercings. Die Tattoo ziet er druk uit moest echt goed kijken wat er in staat.
Voorbijganger22 oktober 2010, 21:04
@ mark hmm ik denk dat het uiteindelijk om de intentie gaat waarmee je het doet. als je bijv een kruis laat zetten uit respect dan begrijpt God dat ook wel. het is niet disprectvol tegenover God als je het niet zo bedoelt. maar omdat ik mezelf een zondaar vind, durf ik geen kruis te laten zetten op mijn lichaam. ons lichaam is misschien wel geheiligd, maar ik vind mezelf niet heilig want ik weet dat ik blijf zondigen. maar dit is gewoon mijn mening. als ik iemand zie met tattoeages dan heb ik er zeker niks op tegen, maar zelf zou ik het niet doen.

@Peter Sigmond haha een kruis als ketting draag ik dan weer wel ;)
Peter-Sigmond23 oktober 2010, 00:54
@ Mark,

het gaat er juist om dat je als je "sterker"bent en meer overtuigd van een gedegen wandel, je juist een zwakker persoon die twijfeld niet in de verleiding moet brengen.
Als ik tijd heb zal ik de stukken van Paulus erbij halen waar hij het niet specifiek over het eten heeft.
En nee ik bedoel het met het opzicht tov zonda ABSOLUUT niet zo, voor de duidelijkheid.
Maar "onze wijsheid" laat ons ook nog wel eens in de steek. Wanneer je een na een flinke strijd toch de fout ingaat, mag je weten dat er genade is. Niet dat je ineens gaat zitten kniesoren en niet meer vruchtbaar bent voor God.

@ voorbijganger, het gaat je dan meer om de afbeelding op je lichaam ?
Victor23 oktober 2010, 15:23
Hé Mark,

Toevallig was ik net bezig met dit onderwerp vandaag: het lichaam, wat doe je ermee?

Vandaag dacht ik na over fitness. Wat is de juiste manier van het omgaan met je lichaam op dit gebied?
Train zelf niet (meer) op spier opbouw, maar op spier onderhoud. Dit omdat ik zie dat God van je houd zoals je bent, en wat heb je tenslotte aan die bonk spieren en een opgeblazen lichaam?

Het tegendeel is dat fitness eigenlijk weer heel goed en gezond is om te doen en dat je door krachttraining ook weer vele voordelen hebt, kwa gezondheid. Je traint namelijk je gehele lichaam. Dat weet jij ook als geen anders als fysiotherapeut.

Waar ligt volgens jou de juiste balans?
Als het goed is voor je lichaam, wil dat dan ook zeggen dat dat Gods wil is? Is het oké om kracht training te doen denk je?
Annonu25 oktober 2010, 13:31
Apostel Paulus zegt in 1 Timotheüs 2: laat de vrouwen "in een eerbaar gewaad met schaamte en matigheid zichzelven versieren, niet in vlechtingen des haars, of goud, of paarlen, of kostelijke kleding" maar "door goede werken".

Versieringen zoals tattoeages en oorringen worden vaak in verband gebracht met hoogmoed, zonden en hoererij en dergelijke.

God heeft jou zo geschapen met een lichaam waar je zuinig op moet zijn. Compleet verboden lijkt het me niet, maar wie zich verliest in al dat uiterlijk vertoon, wekt op z'n minst de indruk dat hij of zij er geen moeite mee heeft om op de 'wereld' te lijken.
Mark W29 oktober 2010, 18:47
@ peter-Sigmond; kun je één van die teksten even aanhalen, waar Paulus het niet over eten heeft? Ben wel benieuwd.

@voorbijganer: het gaat zeker ook om de intentie, maar is dat het enige waardoor je kunt zeggen of je een tattoe kunt zetten of niet?

@ Victor:Oefening van het lichaam heeft wel enig nut, maar het nut van een vroom leven is grenzeloos, omdat het een belofte inhoudt voor dit leven en het leven dat komen zal. (1 Tim 4:8)

Het hangt ook van je motief af. Wil je een gespierd lichaam voor de dames of wil je fit blijven zodat je geen kwalen krijgt...
Peter-Sigmond31 oktober 2010, 22:49
@ Mark
1Kor 9:22
1 tess 5:14
rom 15:1
Deze teksten gaan meer over de "wandel" niet over het eten. enkel in enkele andere teksten word het offervlees er specifiek bij zwakheid aangehaald. Hierin gaat het om het hulpvaardige, kijken naar jezelf en hoe je gekregen wijsheid inzet om anderen "wijzer"maakt.
Al moet ik zeggen dat de teksten "vergelijkingen" eigenlijk hierop terugdraaien en daardoor wel een gelijke bedoeling hebben.
Peter-Sigmond31 oktober 2010, 22:50
met terugwijzen bedoel ik dan de teksten van het offervlees. Dat je dus juist anderen helpt.
Herman Karssen 1 november 2010, 19:13
Can Christians Get Tattoos?
Een video op GodTube.
Herman Karssen 1 november 2010, 19:14
Nu met de link naar de video... ;)
http://www.godtube.com/watch/?v=7G7DKWNX
Sicco 2 november 2010, 20:21
interessant die video.
Toch blijft devraag of het echt mogelijk is.
En ik vraag me af in hoeverre zoiets verkeerd is dan.
Zelf ben ik best we ijdel en vind goed gekleed en er goed en verzorgd uitzien wel belangrijk. In mijn gedachten is dat helemaal niet zo negatief.....
Reacties 1 - 20 van 31

Reageer op deze blog