Vergeten?

Gebedsbroeders

Twee jongens - Twee posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Succesformule voor de kerk

Door: Mark WMaandag, 10 juni 2013
Terug
Categorie: Kerk - Gemeente, 12 keer gereageerd, 396 keer bekeken

De laatste jaren zijn er heel wat kerken dicht gegaan, niet alleen in Europa, maar ook in Noord-Amerika. Daarnaast zijn er gelukkig ook heel wat kerken bij gekomen. David Wilkerson heeft deze ontwikkeling ook gezien en heeft er zo zijn eigen mening over. De nieuwere kerken in Amerika, die seeker-friendly worden genoemd, hebben als eigenschap niet aanstootgevend te zijn voor mensen die nog op zoek zijn naar een geloof. De inmiddels overleden Wilkerson vond dat deze kerken aan de kern voorbij gingen en maakte zijn betoog in de preek.

Niet zozeer dat het in Nederland ook heel erg de verkeerde kant op gaat met entertainment-kerken, hoewel er al wel wat flarden van die invloed te zien is, maar in het verleden hebben we gezien dat veel christelijke bewegingen uit Amerika komen overvliegen. Dus in die zin is het een relevante preek en het waard om een klein half uurtje aan te besteden. Laat je niet afleiden door de manier waarop de boodschap gebracht wordt, let tijdens het luisteren ook vooral niet te veel op de plaatjes die voorbij vliegen (sommigen zijn ook echt niet relevant), maar luister vooral naar de boodschap die deze oude man te brengen heeft.

Fijne week!
Mark W

Gerelateerd

Reacties (12)

Sjoerd12 juni 2013, 09:31
"Daarnaast zijn er gelukkig ook heel wat kerken bij gekomen."

Waarom is dit 'gelukkig'? Wat voor kerken zijn dit? Wordt daar het Evangelie gebracht zoals Wilkerson hier beschrijft? Of zijn het veelal kerken die mensen eerder bij de vrijheid in Christus vandaan houden?

Sterke boodschap, deze video. Ook in Nederland komen er meer en meer van dit soort 'seekerfriendly-kerken'. Maar ook in de gevestigde kerken worden mensen niet geconfronteerd met hun zonden, worden mensen vooral gepleased met de genadeboodschap en hoe lief Jezus hen heeft. Deze eenzijdige focus maakt dat mensen bij hun zonden kunnen blijven en tegelijkertijd de valse gerustheid bezitten dat ze God welgevallig en gered zijn. Realiseren we ons deze misleidende situatie, waardoor mensen verloren gaan?
Mark W13 juni 2013, 13:18
"Daarnaast zijn er gelukkig ook heel wat kerken bij gekomen" Ik neem niet aan dat al deze kerken dwaalleer aanhangen. Vandaar het woord gelukkig.

Mooi dat je deze nood ziet, niet heel veel mensen valt dit op.
Sjoerd13 juni 2013, 15:37
Dus je erkent de nood (idee voor een blog?) en bent van mening dat niet heel veel mensen dit opvalt. Waar is dan je aanname op gebaseerd dat niet al deze kerken dwaalleer aanhangen? De nood die ik schets is toch een dwaalleer?

Ik denk dat je überhaupt niet in dit soort algemeenheden kunt spreken. Je beoordeeld dan immers iets wat je niet (of onvoldoende) kent?
Mark W17 juni 2013, 00:29
Mijn aanname is gebaseerd op een simpel gegeven dat ik het onwaarschijnlijk vind dat ALLE nieuwe kerken deze dwaalleer aanhangen. Het zit hem in het woord alle. Er zijn vast nieuwe kerken die deze dwaalleer niet aanhangen, of een andere dwaalleer verkondigen.

Sowieso kunnen we niet in deze algemeenheden spreken, tuurlijk niet. Maar als je nooit generaliseer kun je nergens een uitspraak over doen. Jij hebt toch ook een mening over een bepaald merk kleding nadat je twee keer een broek ervan hebt gekocht?

Maar volgens mij dwalen we een beetje af.
Sjoerd18 juni 2013, 14:44
De reden dat ik erop inga is dat het meer teweeg brengt dan in eerste instantie zichtbaar. Je stellingname dat er 'gelukkig kerken bijkomen' zal veel bijval vinden. Zonder dat dit met zinnige argumentatie kan worden gestaafd. Ik val je hier niet door aan, maar hoop je wakker te schudden voor het gemak waarmee dergelijke uitspraken kunnen worden gedaan. Want ook in bovenstaande reply tref ik geen onomstotelijke argumenten waarom het een goed iets is dat er nieuwe kerken bij komen. Zo lijkt het mij eerder een 'simpel gegeven' dat het niet zoveel zegt dat jij iets onwaarschijnlijk vindt.

Je maakt een keuze door in algemeenheden te gaan spreken, omdat je anders nergens een uitspraak over kan doen. Dat lijkt me niet juist. Zo kun je de uitspraak doen dat je twee fijne/nare broeken hebt gekocht van een bepaald merk. Lijkt me een prima - aan de ervaring ondervonden - uitspraak.

Het punt is volgens mij dat we willen generaliseren omdat 'de werkelijkheid' daardoor beter te controleren lijkt. Dat is natuurlijk niet echt het geval, wij hebben daarover geen controle. Maar het gevoel dat we dit hebben, doet al een boel.

Kortom, mijn oproep: doe enkel uitspraken die je kunt beargumenteren en vermijd generalisaties. Is dit iets waar we elkaar op kunnen aanspreken op deze site, of brengt het (vooral) irritaties teweeg?

Overigens ken ik geen kerk waarin bovengenoemde dwaalleer radicaal wordt afgewezen en waar werkelijke bevrijding van zonden wordt gepredikt. Dat zegt niets over 'alle kerken', enkel over de kerken waar ik weet van heb. En dat is op zichzelf best een verdrietig gegeven.
Mark W19 juni 2013, 14:27
Hey Sjoerd, je mag rustig dit soort uitspraken doen op deze site, als het maar op de gepaste toon gaat en die heb je. Je zegt dat we generaliseren om controle te krijgen, daar ben ik het niet mee eens. Ik generaliseer in iedere geval niet op controle te voelen. Het simplificeert de onregelmatigheden om ons heen. En ik vind dat je best mag generaliseren, als je je maar bewust bent dat je het doet. Als je namelijk nooit generaliseert zal je nooit tot een waardeoordeel kunnen komen over iets dat uit meerdere facetten staat. En dan kun je er ook geen plan voor maken. Zelfs wetenschappelijk onderzoek doet uitspraken op basis van generalisatie.

En de uitspraak gelukkig komen er nieuwe kerken bij heb ik gedaan omdat het omgekeerde mij minder gelukkig maakt. Het is toch mooi dat Jezus verkondigd wordt, met of zonder dwaalleer? Jezus zei over de mensen die niet bij hen hoorden, maar wel demonen uitdreven in Jezus' naam: Wie niet tegen mij is, is voor mij.

Ondanks dat heb je wel gelijk dat ik deze uitspraak zonder al te veel nadenken er neer zette.