Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Religie vs geloof

Door: Mark WinkelaarVrijdag, 12 november
Terug
Categorie: Algemeen, 3 keer gereageerd, 64 keer bekeken

Annuleren

Vooral in de religieuze sector kom je ze tegen: sektes en extremisten. Een grote bron van de afgunst voor mensen die niet geloven. En als er dan weer iets gebeurd in de naam van Allah of Jezus dan krijg jij ervan langs, want tja, jij gelooft. Dan krijgt je uitspraken om je oren in de trant van: “Zie je wel wat er van al dat geloven komt”, “religie maakt deze wereld kapot”. En je kan ze niet volledig ongelijk geven, want religie (lees:extremisme) zorgt in de wereld voor veel slachtoffers.

De uitspraak: “die mensen snappen het geloof niet”, is te kort door de bocht. Hoewel de waarheid, mijn inziens, wel die kant op gaat. Want hoe vertaal je ‘heb je naaste lief’ in: stop een kogel in het hoofd van ieder de je tegenhoudt. Nu hoor je vaker verhalen over moslimextremisten, dan over christenextremisten, maar ze zijn er wel. Het maakt ook eigenlijk niet uit, want de moslims die ik heb gesproken zeggen ook over ‘hun’ extremisten dat die mensen de koran niet goed hebben begrepen. Net zo goed als wij over extremistische christenen zeggen dat ze de bijbel niet begrijpen.

Laatst zag ik een film/documentaire van Bill maher genaamd; religulous. Deze man heeft een aversie tegen religie en heeft heel veel interviews gehouden met allerlei soorten gelovigen. Hij interviewde twee moslims die homo waren, een christen die het creationisme aanhangt, een sceptische pater uit de katholieke kerk, een man met 100.000 aanhangers die zei dat Hij Jezus was, een jood die allerlei regeltjes extreem goed naleefde enz. Hij zette deze mensen redelijk voor blok en maakte in zijn film ook duidelijk dat religie een redelijk achterhaalt idee is en misschien wel gevaarlijk.

Wat moeten we hiermee? Ik zou zeggen dat de stelling ‘religie maakt deze wereld kapot’ klopt. Maar dan definieer ik religie als: Het volgen van tradities in een groep. Er zijn veel definities van religie, maar persoonlijk ga ik voor deze. Je kunt je kruis op je nemen en Jezus volgen; d.w.z. leven zoals Jezus leefde en je houden aan zijn geboden, maar niet vanuit een moeten; vanuit liefde voor Hem, omdat Hij jou als eerst heeft lief gehad. Je kunt het ook vanuit een traditie doen, vanuit ‘het moet’, ‘het is nou eenmaal zo en we hebben het altijd al zo gedaan’; dat is religie. Tenminste dat is mijn beeld ervan. Geloven is iets anders dan religieus zijn en geloven, d.w.z. christen zijn op de manier waarop Jezus dat was, doet deze wereld geen kwaad. Zie jij het anders?

 

Goed weekend!

 

Mark Winkelaar

Gerelateerd

Reacties (3)

vrijdag 12 november, 13:58Sicco
Het is niet te hopen, maar valt wel te vrezen dat dit gegeven blijvend is zolang de aarde bestaat.

Beschaving poetst de scherpte kantjes wat weg, maar in vooral het Midden Oosten en in Afrika worden uit naam van God, door Christenen en Moslims, op basis van teksten uit de koran of de bijbel mensen verwond, verminkt of gedood.

Over het algemeen wordt toch ook in de bijbel en in de koran gezegd dat je streng tegen ongelovigen moet zijn en onderling barmhartig? In het ene geschrift wordt duidelijker dan in anderen gezegd dat ongelovigen inferieur zijn (in de koran letterlijk), maar slechte en onversandige omgang met zo'n geloof en zulke woorden kan dus leiden tot geweld logischerwijs.

Ook al is het niet zo bedoeld, het maakt het wel mogelijk om als vrijbrief te gebruiken.
zaterdag 13 november, 09:47Mark Winkelaar
Het zal waarschijnlijk altijd bestaan, inderdaad.

Maar ik zie in de bijbel niet dat ongelovigen inferieur zijn. Als je wat twijfelachtige bijbelteksten hebt, dan mag je ze hier neerzetten.

De koran heeft wel hele duidelijke teksten erin die zeggen dat je de 'infidel' mag doden. De vredelievende moslims zeggen dat je deze teksten in de context van die tijd moet zien. Anderen doen dat niet en dat resultaat zien we op tv.
zondag 14 november, 22:24Sicco
Zoals ik zei staat dat in de bijbel niet letterlijk genoemd.

Wel is het zo dat je kunt zeggen dat wanneer iemand niet in de waarheid is dat diegene dus in de 'leugen' is. Je kunt dat zien als dat diegenen het niet waard zijn om in het paradijs terecht te mogen komen.

Reageer op deze blog





Poll

Christenen zondigen evenveel als niet-christenen, ze doen alleen meer hun best om het te verbergen.. Klik hier om te reageren

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

"));