Vergeten?

Gebedsbroeders

Twee jongens - Twee posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Radicaal als gouden standaard

Door: Mark WMaandag, 6 mei
Terug
Categorie: Levensstijl, Reageer, 468 keer bekeken

De radicalen, de mensen die het allemaal wel heel erg serieus nemen. De mensen die altijd met hun handen omhoog staan en altijd een mooi verhaal te vertellen hebben over iets dat ze hebben beleefd met God. Dit groepje valt altijd op in de kerk en kom je op elke georganiseerde activiteit van de kerk tegen. Wat vind jij van deze mensen? Voel je je wel eens schuldig tegenover deze mensen en bekruipt je de gedachte: “ik doe niet zoveel als zij?”. Of troost je je met de opmerking “Wij beleven het geloof gewoon anders dan zij”.

De logische wedervraag is dan natuurlijk: Hoe beleef je het geloof dan? Het moet wel op een één of andere manier tot uiting komen. Want in God geloven kan en doet bijna iedereen, zelfs de duivel en zijn aanhangers. Maar dat wil nog niet zeggen dat het volgelingen van Jezus zijn die na hun dood worden gered.

In Johannes 2 :24,25 staat dat er veel mensen tot geloof in Jezus kwamen, omdat Hij vele wondertekenen had gedaan. Maar Jezus had geen vertrouwen in hen. Deze groep mensen kunnen we tegenover de radicalen zetten: de lauwe mensen. De ik-sta-naast-je-zolang-er-geen-problemen-zijn-mensen. Daarom wist Jezus van tevoren al dat Hij geen vertrouwen hoefde te hebben in deze groep mensen. Na nog wat meer wonderen en nog meer gratis eten zeggen de farizeeën: 'de hele wereld loopt achter Hem aan'. De vraag is waar deze mensen waren toen Jezus gekruisigd werd. Deze mensen volgden Jezus wel overal waar Hij ook heen ging, maar waren geen echte volgelingen. Daarom sprak Jezus zijn volgelingen ook heel hard aan. Op sommige momenten volgde een grote menigte Hem, dan draaide Hij zich wel eens om en zei zo iets extreems, dat bijna iedereen Hem verliet. Jezus vroeg dan aan zijn leerlingen: Willen jullie soms ook weggaan? Maar zij bleven bij Hem.

Je mag die radicale mensen in jouw kerk wel een apart clubje vinden, maar je moet weten dat Jezus zelf opriep tot radicaliteit. Hij is het die zei: Wie zijn leven liefheeft verliest het, maar wie in deze wereld zijn leven haat, behoudt het voor het eeuwige leven. Wie mij dient moet mij volgen: waar ik ben zal ook mijn dienaar zijn, en wie mij dient zal door de Vader geëerd worden. (Joh 12:25,26) Je hoeft geen rare acties te ondernemen om bij Jezus te horen, maar radicaliteit is wel één van de dingen die bij het volgen van Jezus hoort. Een vraag die je jezelf kunt stellen is: Zou de wereld goed kunnen zien wie Jezus is, als jij de hele kerk vertegenwoordigde?

Fijne week!
Mark W

Gerelateerd

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog

Reageer op deze blog