Vergeten?

Gebedsbroeders

Twee jongens - Twee posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Persoonlijk gebed en groepsgebed

Door: Mark BMaandag, 22 december 2008
Terug
Categorie: Gebed, 4 keer gereageerd, 3061 keer bekeken

Ik kreeg er laatst een vraag over: “Denk je dat een groepsgebed sterker is dan een persoonlijk gebed” Het was een vraag die ik niet goed kon beantwoorden. Ik kon heel theoretisch antwoorden, maar dat was niet hetgeen hij op dat moment behoefte naar had.

De laatste tijd zie ik dat onze generatie er eentje zou worden van eerlijkheid, openheid en serieuze toewijding aan God. We zijn steeds meer op God aangewezen en zijn ons hier ook van bewust. We komen steeds meer met grote groepen bij elkaar om te bidden, de zogenaamde bidstonden. 

Ik vroeg de laatste tijd aan wat mensen om mij heen wat zij onder ‘gebed’ verstaan. Ik kreeg (niet geheel tot mijn verassing) allemaal verschillende antwoorden. Ze hadden allemaal één ding gemeen met elkaar en dat was het ‘praten met God’ element daarin. 

Om even terug te komen op het onderwerp, of een groepsgebed sterker zou zijn dan een persoonlijk gebed. Ik denk dat bidden bidden is, of je het nu doet in een groep of persoonlijk op je eigen kamer bijvoorbeeld, het blijft praten met God. En om dan vervolgens terug te komen op de vraag of groepsgebed sterker is dan persoonlijk gebed? Ligt er aan waar we op gefocust zijn, op ons antwoord of de Zijne. Net als dat bidden bidden is, blijft het antwoord ook het antwoord. Of je het nu krijgt in een groep of in je eigen tijd met God, dat maakt dan toch niet uit?

Geestelijke strijd heeft ook veel te maken met gebed. En bidden is in deze zin dan niet altijd praten met God, aangezien je moet strijden en dan niet langer moet gaan praten met God. Je weet het dan wel en je mag gewoon gaan. Maar heeft het hierbij dan invloed of dat je met een groep bent? Dus of meer mensen beter zijn dan minder mensen? Meer bidden beter dan minder bidden? 10 keer bidden voor genezing i.p.v. 1 keer? Dat laat ik bij jullie, en als je daarop wilt reageren dan mag dat!

Groeten en nog een fijne week mensen
Mark B

Gerelateerd

Reacties (4)

Jaap30 januari 2009, 15:12
Dag Mark,

Ik ben bezig met een site, die de naam Gebedscel.nl gaat dragen.
De gedachte achter deze site is nu juist dat mensen, alleen of in groepen, maar via deze site misschien wel in heel Nederland, gaan bidden voor elkaar of gebed vragen voor zichzelf.

Mijn visie op bidden? Denk eens aan Jezus die de woestijn introk, om te bidden.
Hij zocht contact met God de Vader. Bidden is niets anders dan de relatie met God te onderhouden en deze verder te ontwikkelen door elkaar aan te spreken.
God spreekt ook terug, daarvoor heeft hij ons de Heilige Geest gegeven, uitgestort destijds, met Pinksteren.
Als je vraagt om vervulling met de Heilige Geest, dan zal God dat doen, dan komt de Heilige Geest "bij je wonen".
Als je gelooft, dan zal God je alles geven wat je nodig hebt. Het zal dan zeker niet om materiele zaken gaan, maar zeker om zaken als het vervullen met Zijn Geest.
De Heilige Geest zal je zijn antwoorden laten zien op de vragen in je gebed daarvoor.
Direct? Nee, waarom? God heeft een plan en in dat plan komt alles op Zijn tijd. Dus als het Gods tijd is, en dat kan ook direct zijn, dan zal God je gebeden verhoren.
Als je vraagt om genezing van een vriend, dan kan God genezing geven op het moment dat God die vriend genezen wil.
Maar genezing van zieken zijn in de eerste plaats wonderen die de mensen moeten bewegen tot geloof. Het geloof dat God almachtig is, dat we afhankelijk zijn van hem.
Diana18 maart 2009, 11:55
Dag Mark.

Het is altijd even interessant om te kijken wat Gods Woord ons zegt over het feit of bidden met meerdere mensen meer kracht geeft .

In de wereld is er al een uitdrukking die zegt. Eendracht maakt Macht.!! Wanneer de wereldse mensen al deze kennis hebben dan zouden wij die dus nog veel meer moeten hebben en gebruiken. Jezus zegt in het Mattheus Evangelie ' Elk Koninkrijk dat innerlijk verdeeld is , wordt verwoest, en geen enkele stad of gemeenschap die innerlijk verdeeld is zal standhouden. Dat er in eenheid kracht zit wordt in de Bijbel juist bevestigd en het is ook daarom dat de duivel de gemeente daar juist aanvalt en altijd verdeeldheid en tweedracht probeert te zaaien.
Ook staat er in de Bijbel indien twee of meer iets eenparig begeren dat het hun ten deel zal vallen. Daaruit blijkt al dat God eerder iets vervult wanneer meer dan een persoon voor iets bidden.
Een ander voorbeeld in de Bijbel is de Toren van Babel. Het gaat hier dan wel om een werelds Systeem Maar toch zegt Gods Woord hier.Gen. 11:6 Dit is een volk en ze spreken allemaal een en dezelfde taal, dacht de Heer, en wat ze nu doen is nog maar het begin. Alles wat ze verder nog van plan zijn, ligt nu binnen hun bereik. We kennen het verhaal. God daalde neder en bracht een spraakverwarring waardoor de bouw van de stad werd gestaakt. Wanneer in de wereld eenheid al zoveel teweeg (alles ligt binnen hun bereik) kan brengen hoeveel te meer als wij christenen in eenheid zouden gaan bidden??
Ander voorbeeld is in het boek Handelingen 12.
Kijk wat hier gebeurd.: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat opgesloten, bleef de gemeente vol vuur voor hem bidden tot God. In de nacht voordat hij voorgeleid zou worden , lag Petrus te slapen tussen twee soldaten , aan wie hij met twee kettingen was vastgeketend. Ook voor de deur van de kerker stonden bewakers. Toen verscheen er plotseling een engel van de Heer en een stralend licht vervulde de hele ruimte. De engel stootte Petrus aan om hem wakker te maken en zei: Vlug, sta op.' Meteen vielen de ketens van zijn handen. De engel zei tegen hem:' Doe je gordel om en trek je sandalen aan.'
Ook de poort ging vanzelf open . (vers 10)
En in vers 12 staat dat hij later naar het huis van Maria ging, waar een GROOT GEZELSCHAP bijeen was gekomen om te bidden.
Volgens mij laat dit verhaal heel duidelijk het verband zien tussen eendrachtig gebed en het opengaan van -ijzeren poorten het vallen van ketens van de handen doet vallen!! Kortom dat er kracht in het gebed zit van meerdere mensen. Dat er dingen gaan gebeuren.
Openbaring 8:3
Hij kreeg een grote hoeveelheid wierook om die op het gouden altaar voor de troon te offeren, samen met de gebeden van de alle heiligen (NIET van 1-een heilige!!)4 De rook van de wierook steeg met de gebeden van de heiligen uit de hand van de engel op naar God!! Toen nam de engel de wierookschaal, vulde hem met vuur van het altaar en wierp dat op de aarde.. Er volgde.. donderslagen, groot geraas bliksemschichten en een aardbeving. Kortom we zien het gevolg van gebed. God verzamelt ze en op een bestemde tijd werkt het iets uit op aarde. Hoe dan ook bid in je binnenkamer en bid gezamelijk. Want God doet er iets mee.
Ik denk dat er 'er persoonlijke gebeden en gezamelijke gebeden zijn. Die laatste vooral om de strijd in de hemelse gewesten te voeren.
In Handelingen zien we dat er een grote gemeentegroei was. Hoe kwam dat??
Ze bleven trouw aan het onderricht der apostelen, vormden met elkaar een gemeenschap, braken het brood en wijdden zich aan het gebed.Handel 2:42
Degenen die zijn woorden aanvaarden, lieten zich dopen: op die dag breidde het aantal leerlingen zich uit met ongeveer drieduizend.
Zou er een verband zijn tussen de eenheid en
de groei van deze gemeente ??
Wanneer je een muur moet omverwerpen , lukt je dat beter in je eentje of met meerderen??
Natuurlijk wanneer je met meerdere bent.
Je persoonlijke kwesties kun je in je 'binnenkamer' doen, maar ook daar kun je strijden.
Kortom. Gewoon blijven bidden, want het gebed van een rechtvaardige , gelovige vermag veel omdat er Kracht aan verleend wordt !!

Vriendelijke groet Diana

Gods Woord heeft altijd interessante antwoorden op elke vraag!!
j noordam13 juni 2013, 10:40
diana dank voor je schrijven ik denk ook zo maar hoe krijg ik dat in de gemeente het samen bidden leeft niet ds gaat wel voor vrg jan
Sjoerd13 juni 2013, 15:33
Zo Diana, wat een lang stuk! Ik lees een aantal goede bijbelse voorbeelden die laten zien dat het bijbels is om samen met anderen te bidden. Maar jij verbindt er een andere conclusie aan: Daaruit blijkt al dat God eerder iets vervult wanneer meer dan een persoon voor iets bidden (dit schrijf je achter één bepaald vers, maar dekt de lading van je verdere betoog). Dit lijkt me geen juiste gevolgtrekking.

Is het je ook opgevallen dat er in de Bijbel veel wordt gesproken over individuen die bidden tot God met machtige gevolgen? Die gegevens staan haaks op jouw conclusie. Er staan zelfs voorbeelden waarin men het gebed vermeerderde, terwijl dit God tot gruwel was (Js1).

Het zit 'em niet in de hoeveelheid personen, of de frequentie van het bidden. Dat bepaalt niet of het 'werkt'. Gebed is een zaak van je hart. Een hart dat erop is gericht om de Here te volgen en ernaar verlangt dat Zijn wil wordt gedaan. En dat komt onder andere tot uiting in gebed. De verleiding is groot (en er wordt veelvuldig voor gezwicht) om het over de uitingsvorm te hebben (in dit geval gebed) in plaats van over de hartsgesteldheid waaruit dit voortkomt.