Vergeten?

Gebedsbroeders

Twee jongens - Twee posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Ondanks alles

Door: Mark WVrijdag, 19 februari 2010
Terug
Categorie: Algemeen, 1 keer gereageerd, 616 keer bekeken

Door de Joden ben ik vijfmaal met veertig min één zweepslagen gestraft, ik ben driemaal met stokslagen gestraft, ik ben eenmaal met stenen bekogeld en heb driemaal schipbreuk geleden. Eén keer heb ik een heel etmaal op zee rondgedreven. Voortdurend was ik onderweg, bedreigd door rivieren, rovers, volksgenoten en vreemdelingen, in gevaar in de stad, in de woestijn, op zee en te midden van schijngelovigen. Ik heb gezwoegd en geploeterd, vaak zonder te slapen, hongerig en dorstig, vaak zonder te eten, verkleumd en zonder kleren. En dan laat ik al het andere nog buiten beschouwing: de druk waaronder ik dagelijks sta vanwege mijn zorg voor de gemeenten. (2 kor 11:24 - 27)
  

Het is niet aannemelijk dat op jouw rug ook de littekens van stokslagen ingegraveerd zijn, toch neem ik aan dat het leven niet van een leien dakje gaat. Die van mij tenminste niet altijd, hoewel er natuurlijk tijden zijn dat ik helemaal niets te klagen heb. In het begin van deze week had ik bijvoorbeeld wat last van wat drukte, ik moest nog veel dingen doen en had weinig tijd… Mijn broertje noemde maandagavond toevallig een toepasselijke Bijbeltekst: Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen last. (Mat 6:34)

Nadat ik dat vers gelezen had samen met Mat 11:28 – 30 (Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven) , heb ik mijn zorgen aan de Heer voorgelegd en Hij nam ze weg. Nu voel ik me op dat soort momenten toch redelijk bezwaard door het feit dat ik relatief gezien niets te klagen heb. Ik bedoel: Paulus, die had reden om zijn zorgen aan God te geven. Mensen in de derde wereld hebben reden om hun zorgen aan God te geven. Kom ik aan met mijn zorgen over school en de rest van mijn luxe leventje. Dat klopt toch niet? Toch heeft God oog voor een simpele ziel als ik.

Iets verderop zegt Paulus in 2 Korintiërs 12:10 Omdat Christus mij kracht schenkt, schep ik vreugde in mijn zwakheid: in beledigingen, nood, vervolging en ellende. In mijn zwakheid ben ik sterk.
En ook: In al mijn ellende ben ik vervuld van troost en word ik overweldigd door vreugde. (2 kor 7:4)

Ondanks dat hele rijtje van dagelijkse ellende, ervaart Paulus een grote vreugde, hoe gaaf is dat! In een andere brief zegt hij: Laat de Heer uw vreugde blijven; ik zeg u nogmaals: wees altijd verheugd. (fil 4:4) En niemand hoefde bij hem aan te komen met: In sommige situaties is dat gewoon niet mogelijk. Iedereen in de gemeente Filippenzen kende Paulus en wist wat hij allemaal doormaakte, niemand kon deze uitspraak betrouwbaarder maken dan hijzelf. Want als Paulus zegt dat je altijd verheugd kan zijn, dan kan dat ook altijd! 

Ik heb deze week een klein stukje van die vreugde mogen proeven en dank God daarvoor, want zijn vreugde is onvoorwaardelijke vreugde. Het is vreugde ondanks...
 

Goed weekend!
 

Mark W

Gerelateerd

Reacties (1)

jhw.vanweelden20 februari 2010, 21:25
Fijn dat ik blijkbaar niet de enige ben die niet volledig kan voldoen aan kerkregels en meer geloof heb in de flexibiliteit van de Heilige Geest