Vergeten?

Gebedsbroeders

Twee jongens - Twee posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Mag ik u iets vragen, namens Unicef?

Door: Mark BMaandag, 11 mei 2009
Terug
Categorie: Zending en Evangelisatie, 14 keer gereageerd, 2735 keer bekeken

Dat was de zin die ik afgelopen zaterdag honderden keren heb gezegd. Ik stond in Veenendaal bij de Appie om mensen te werven voor Unicef. Mijn eerste dag, het viel tegen want ik kwam thuis en had 2 mensen lid gemaakt. Tegenvaller? Zeker, maar toch zeker de moeite waard.

Ik was al een tijdje op zoek naar een bijbaantje en kwam uiteindelijk bij deze werkgever terecht. Of ik het een superbaan vind? Nee, eigenlijk niet maar de reden waarom ik het doe is omdat ik het wel goed werk vind. Zeker als je hoort over het werk Unicef verzet in de wereld. Feiten waar je nooit bij stilstaat:

- Elke 30 seconden sterft er een kind aan malaria

- Jaarlijks sterven 1,5 miljoen kinderen voor hun vijfde levensjaar als gevolg van uitdroging door diarree. (elke 20 seconden)

Na de zoveelste keer te hebben gehoord dat ze geen interesse hebben ga je haast moedeloos bij de pakken neer zitten. Gelukkig gebeurde mij dit niet, dankzij God die ik deze dag had gevraagd mij te zegenen met extra kracht en wijsheid. Wel werd ik gefrustreerd…. hun gift kan zo’n wereld van verschil maken, 6 euro betekend 12 kinderen die tegen de meest voorkomende kinderziektes daar, ingeënt kunnen worden.  Daar sterven jaarlijks 1,3 miljoen kinderen aan….

Cijfers waar je gewoon niet van weet wat het inhoud. Raakt het je nog? Het zou logisch zijn wanneer dit niet het geval is. Zoveel mensen die op de straat staan om je wat aan te smeren, ECI waar je misschien nare ervaringen mee hebt, of wat dan ook. Maar probeer de volgende keer eens te luisteren wanneer je door het goede doel word gevraagd om lid te worden.

Of misschien ben je al wel overtuigd van dit stukje (kan me haast niet voorstellen) maar sta eens stil bij wat je eventueel nog zou kunnen missen, en geef het aan een doel waar je een warm hart voor hebt! Praktische invulling voor de verandering 

Ik ben benieuwd, Mark B

Gerelateerd

Reacties (14)

Andre11 mei 2009, 10:46
Ik ben het met je eens dat de werkzaamheden van Unicef goed zijn. Ondanks dit kan ik me heel goed voorstellen dat mensen steeds minder vertrouwen hebben in "goede doelen". Ik vond het volgende bericht :

AMSTERDAM - De directeur van Unicef Nederland, Henk Franken, krijgt jaarlijks een prestatiebonus. Voor zijn inspanningen in 2005 ontving hij een bonus van tienduizend euro, bovenop zijn jaarsalaris van 142 duizend euro. Met de totale salariskosten (inclusief pensioen) van 190 duizend euro heeft Unicef de best verdienende directeur in de sector.

Mijn zuur verdiende 6 euro komt gevoelsmatig dus niet terecht bij de mensen die het nodig hebben, maar o.a. bij de directie, de organisatie en vermoedelijk ook bij jou (Je gaf aan dat het een bijbaantje was, dus ik mag aannemen dat er ook geld naar jou gaat).
Ik denk dat dit de reden is dat mensen hier niet meer aan mee willen werken. Het is volgens mij niet de schuld van de "gevers", maar meer van de "graaiers" dat het vertrouwen in goede doelen is opgegeven door de maatschappij.
Ik ben heel benieuwd hoe deze vorm van geloof weer terug verdient kan worden. Ik denk zelf door een stichting die zich geheel belangeloos inzet voor de 3e wereldlanden, maar bestaan die organisaties in onze matrealistische maatschappij ?
Mark11 mei 2009, 12:15
Hey Andre,

Je bent hierin niet anders inderdaad als vele mensen die ik afgelopen zaterdag ben tegen gekomen. Ze hadden weinig vertrouwen in Unicef, want hoeveel geld gaat er naar de salarissen?

Ik heb hier ook naar gevraagd toen ik een sollicitatiegesprek had. Ik vroeg onder andere hoeveel geld er daadwerkelijk bij de projecten terecht kwam en hoeveel geld er naar de salarissen van personeel ging. Ik heb op beide vragen de volgende antwoorden gekregen.

86% van het geld wat Unicef binnen krijgt gaat ook daadwerkelijk naar de projecten
3,6% van het geld dat binnenkomt gaat naar de salarissen van personeel, dit cijfer ligt zo laag omdat Unicef ook veel vrijwilligers kent.

Ik vond het cijfers waar ik in positieve zin verbaast van was. Het CBF keurmerk (waar Unicef ook over beschikt) stelt als eis dat 75% van het geld dat binnenkomt ook daadwerkelijk naar de projecten gaat.

Wat je als laatste zegt: " maar bestaan die organisaties in onze matrealistische maatschappij ?"
ik denk dus dat het wel meevalt als je bovengenoemde feiten zo bekijkt :)

Wat vind je ervan Andre? Valt het mee of tegen?

Groeten, mark
Andre11 mei 2009, 14:21
Hallo Mark,

Klinkt goed. Heel erg goed zelfs !
Ik heb het vermoeden dat het lage vertrouwen van de maatschappij een waarschuwing is richting de instanties. Met name door de economische crisis zijn de mensen mondiger geworden.

Ik geloof niet dat de goedheid van de mensen verdwenen is. Misschien ben ik te optimistisch, maar ik geloof dat een mens van oorsprong goed is. Het vertrouwen is door een aantal zogenaamde graaiers (o.a. hoog geplaatste directeuren) beschadigd. Volgens mij is het vertrouwen nu weer terug te verdienen door op een eerlijke manier open kaart te spelen.
Wij (lees : de maatschappij) willen bewijzen zien... pas dan komt ons vertrouwen terug.

Nu ik dit zo schrijf betrap ik me er trouwens op dat ik ook wel zo'n houding heb tegenover het geloof. Ik heb al in een eerdere reaktie op deze website vermeld dat ik ongelovig ben opgevoed, maar dat ik "voel" dat god mij roept. Aangezien ik momenteel in een behoorlijke crisis zit heb ik een beetje een houding van "help me eerst maar voordat ik in u ga geloven".

Vandaag in ieder geval weer voldoende stof tot nadenken :)
Mark11 mei 2009, 14:44
Hey Andre,

Top om te horen dat het goed klinkt! Ik stond er zelf ook versteld van...

Ik denk dat een mens heel snel geneigd is de makkelijke/kritische weg te gaan, maar zich daarmee onthoud van de eventuele waarheid die achter, in dit geval, de vraag zit... Mensen nemen bovendien sneller negatieve dan positieve argumenten/gewoontes over. Maar Andre, waar je mee afsluit wekt mijn interesse...

Je zegt dat je het idee hebt dat God je roept? Hoezo heb je het idee dat God dit doet bij jou?

Ik ben heel benieuwd of je negatief staat tegenover God. Ik sprak vandaag nog met een medestudent, hetgeen ze vertelde over God was negatieve, en het positieve ik kon vertellen over God wilde ze niet geloven en zette er direct een kanttekening bij...

Ik ben erg benieuwd Andre naar je verhaal, net als je ervaringen met God en/of het geloof...

Heel veel wijsheid toegewenst in het maken van de juiste keuze...

Mark Boerman
Andre11 mei 2009, 14:55
Hoi Mark,

Ik sta absoluut positief tegenover god, maar ook tegenover Allah en bijvoorbeeld de evolutietheorie.
Waar ik moeite mee heb zijn de interpretaties van veel gelovigen.
De evolutietheorie (waarmee ik als het ware ben opgevoed) is eigenlijk ook een geloof. De echte waarheid zal naar mijn inziens nooit boven tafel komen omdat we ( de mensheid ) er niet bij zijn geweest.
Gelovigen vertrouwen op de bijbel die ook ooit eens door mensen is geschreven, en mensen die in de evolutie theorie geloven vertrouwen weer wat meer op wat wetenschappers beweren.
Dit maakt het achterhalen van die zogenaamde waarheid zo lastig. Wie moet je nou geloven.
Geloof is iets wat ik uitermate boeiend vind. Een overtuiging vind ik veel lastiger omdat daar nauwelijks ruimte is voor twijfel en nieuwe argumenten.

Stel.... god bestaat echt.... en ik ben zijn zoon... dan heeft hij mij een vrije wil gegeven. Ik voel nu dat ik deze vrije wil mag gaan gebruiken om te onderzoeken wie of wat god is. Dit is een proces waar ik op het ogenblik midden in zit.

Eng... maar ook heel spannend.

Groet,
Andre
Bezoeker12 mei 2009, 10:58
Mark nieuw baantje gevonden dus?
Promotie medewerker bij Unicef..
Goed doel, maar volgens mij geven vooral christenen weer liever aan bijvoorbeeld een organisatie als Compassion waarbij materieel en het evangelie word gebracht.

Beide zijn belangrijk, maar bij Unicef mist het laatst geloof ik.
Of heb ik het verkeerd? Het gaat uit van de VN toch?

Overigens vind ik het zeer vreemd dat deze man meer dan Balkenende verdient!
Mark12 mei 2009, 11:55
Hey Bezoeker,

Ik kwam afgelopen zaterdag 2 christenen tegen. Ze wilden graag een christelijk doel steunen dat ook God erin betrok...

In het gesprek stelde ik op een gegeven moment de volgende vraag: Maakt het uit of een christen of een niet christen waterputten slaat in Afrika? Het moet gewoon gebeuren toch?

Ze moesten me helaas gelijk geven. Ook al vind ik het persoonlijk ook fijn als de organisatie wat doet met God, dit soort dingen moeten ook gebeuren.

Wat betreft het salaris van de directeur van Unicef. Ik zou niet weten of hij meer verdient dan Balkenende, wat ik wel weet is dat het werk is wat niet iedereen kan uitvoeren en waar ze dus 'de beste' voor zoeken, en die zijn duur....In het bedrijfsleven verdienen dit soort gasten trouwens velen malen meer, is mij vertelt.

Wat ik merk bij jou als bezoeker, maar ook bij de mensen op straat, is dat het negatieve van Unicef zo word uitvergroot en daardoor het goede werk wat ze doen, ondersneeuwt...

Groeten, Mark
Andre12 mei 2009, 12:22
Beste mark & bezoeker,

Ik denk dat dit een logisch vervolg is op de economische crisis. Dit is het antwoord op de maatschappelijke ontevredenheid naar aanleiding van de graai cultuur.
Ik denk dat iedereen wel beseft dat het werk goed is, maar dat ze gevoelsmatig bij de ruim 31000 mensen horen die 6 euro betalen voor het loon van de directeur.
Ik denk dat hier slechts één ding voor nodig is en dat is tijd !
Kees14 mei 2009, 15:16
Beste Mark,

Het is vaak moeilijk een keus te maken aan wat je steun geeft en wat niet.

Ik heb de reakties gelezen over de salarissen etc., deze zijn natuurlijk erg hoog maar toch is dat niet de wezelijke vraag om Unicef te ondersteunen.

In principe gaat het om twee vragen:
1 Is het werk wat Unicef doet een goed werk, en vind ik als persoon dat daar geld voor beschikbaar moet worden gesteld.
2 Als vraag 1 met ja is beantwoord dan is vraag 2 wil ik als persoon daar geld?tijd daar voor beschikbaar stellen.

Op het moment dat jij je geld hebt gegeven is het niet meer jouw verantwoordelijkheid wat er met jouw geld gebeurt, want het is niet meer van jou!

Met vraag 1 en 2 kun je een gedege afweging maken of je geld of tijd aan een organisatie/groep/kerk wil geven voor de activiteiten die ze doen.

Groetjes en Gods zegen toegewenst,
Kees
lois 1 december 2009, 19:30
Mag ik van u spullen werkopen en het gelt aan unicef geven?????zo ja hoe moet ik het gelt opsturen
fdcashgsh 1 december 2009, 19:54
Ik vraag me af hoeveel unicef nou werkelijk kan doen.
Ik denk dat het beste is om zonder orginisatie te werk te gaan of met een hele kleine.
Zodat er zoveel mogelijk geld goed benut kan worden.

Groetjes
Hans 1 december 2009, 23:53
In grotere organisaties blijft er helaas altijd veel te veel aan de strijkstok hangen... Voordeel is wel dat men goede en vlotte netwerken heeft.

Wat ik me persoonlijk wel eens afvraag is waarom men - bijvoorbeeld bij Terre des Hommes - ook zoveel geld steekt in hun glossy blaadjes e.d.
Mark B 2 december 2009, 00:51
Hallo Lois,

Ik weet niet zeker of ik je vraag goed heb begrepen maar als je geld wilt geven aan Unicef dan kan je het beste even naar hun website gaan, dan krijg je direct de informatie die je daarvoor nodig hebt. Hun website is www.unicef.nl. Succes ermee!

Groeten, Mark
James13 juli, 14:04
Tja,.daar is veel discussie over het bereik van jou donaties. Het kan zijn er soms n handige directeur zakken vult. Maar die zijn van korte duur met alle regels en controles anno 2013.
Wegens n ongeval verloor ik ouders met 13. Later,. 45 jaar oud vind ik n manier n WAJONG te verkrijgen. Onze lasten zijn enorm en heb eigenlijk niets. Echter ,..elke maand geven we via auto incasso 2 x 5 euro aan Unicef. Al 7 jaar. Laat de helft zijn doel bereiken is dat beter dan n euro of zo.

Kenia /etiopie,..missionaris Anton ooms kwam 400 jeer terug aan op n ezel na 700 km reizen. Is n oom maar dat is maar n detail. Zet n dorp neer metschool,..kerk,..hospital . water enz maar een ding mag hij niet vd regering. Stroom aanleggen. Kost n paar ton via ned. ondrnmrs. De regering doet t voor n miljoen. Dat is pas absurt.

Groetjes James.

Reageer op deze blog