Vergeten?

Gebedsbroeders

Twee jongens - Twee posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Maar God is toch liefde?

Door: Mark WMaandag, 17 oktober 2011
Terug
Categorie: Het kruis, 18 keer gereageerd, 1449 keer bekeken

Vele discussies zijn er gevoerd over dit onderwerp; Als God echt liefde is, dan stuurt Hij toch niemand naar de hel?! Op zich als je de vraag voor het eerst hoort, dan zou je niet heel snel het tegendeel durven te beweren. Want tja, als een liefdevol iemand hier op aarde al niet zo snel iemand pijn zou doen, hoe zou dan een God die liefde is iemand voor eeuwig in de hel kunnen werpen? Je eerste ingeving is: Dat kan niet, een liefdevolle God zou dat niet doen. Maar dan kom je al snel in de knoop met de bijbel, aangezien er vaak over een oordeel wordt geschreven. Oftewel: reden voor verdieping. 

In de preken die ik in mijn kerk luister wordt er niet vaak een echte theologische uiteenzetting gehouden, ik krijg het idee dat dit vroeger wel meer gebeurde, maar dan kan ik met mijn 22 jaar natuurlijk niet zeker weten ;) Zelf vind ik het wel jammer, want als ik predikanten uit de VS luister die dat wel doen, leer ik echt heel veel over bepaalde onderwerpen in de bijbel. Zo bijvoorbeeld dit onderwerp: Waarom zou God mensen naar de hel sturen? Een reële en essentiële vraag, die recht heeft op een antwoord.

Laatst had ik een gesprek met wat mensen over waarom Jezus nu eigenlijk was gestorven, best een interessant gesprek. Uiteindelijk kwamen we op deze vraag uit: Waarom kan God niet gewoon iedereen zijn zonden vergeven, zodat iedereen naar de hemel kan? Want als God toch almachtig is, dan kan Hij dat toch ook? Daarbij had in dat scenario Jezus ook niet dood gehoeven, waren alle mensen ervan overtuigt dat God liefde is, en was iedereen blij geweest! Hopelijk gaat er nu ergens in je hoofd een alarmlampje branden, want op een één of andere manier zorgt dit verhaal voor kortsluiting (hoop ik!). Als wij dit scenario al kunnen bedenken, dan kan God dat deste meer en heeft Hij er bewust niet voor gekozen, om welke reden dan ook.

De mensen waarmee ik praatte, hadden vaag wel een idee waarom dit niet kon, maar konden niet een helder onderbouwd antwoord geven. Iedereen weet dat Jezus stierf voor onze zonden, dat Hij de dood overwonnen heeft en dat we daarom in de hemel kunnen komen. Maar waarom God niet gewoon iedereen kon vergeven is een ander verhaal.

Het antwoord laat ik nog even open liggen tot volgende week. Misschien dat jullie het wel veel beter weten dan ik en dat deze blog helemaal niet nodig was, omdat jullie het heel helder voor ogen hebben waarom God niet iedereen zonder reden kan vergeven. In dat geval zeg ik: chapeau, en zal ik in alle nederigheid jullie reacties in mijn volgende blog verwerken :)

Goede week gewenst!

Mark Winkelaar
  

Gerelateerd

Reacties (18)

arnoud17 oktober 2011, 10:51
als God iedereen naar de hemel zou halen. waar zouden wij dan voor leven ? dan hoeven we ook geen keuzes meer te maken.
het begon bij de eerste zonde eva had een keus om die vrucht niet te eten adam had de vrucht kunnen weigeren. Daar kwam een scheiding tussen God en mens. als God iedereen weer liefdevol zou aannemen zonder dat ze keuze maken tot hem lijden we hier dan niet voor niks pijn. Is dit allemaal voor niks hier op aarde want iedereen komt toch wel in de hemel.
waar zou ons Geloof op zijn gebaseerd. God is ook rechtvaardig. als je kijkt naar het verhaal van noach God had spijt van de mens iedereen deed maar wat hij wil alleen Noach en zijn familie spaarde hij maar toch had iedereen de keus om nog mee te gaan met noach maar niemand wou hem geloven.
is het dan ook niet zou dat als iedereen in de hemel komt zonder keus dat we dan gewoon losbandig kunnen leven.
het scenario van Jezus is juist het verhaal dat liefde is. zonder Jezus was er een nauwelijks liefde van God te zien. maar hoe Jezus leefde was een en al liefde en onderricht over hoe God ons graag wil zien en dat we daar ook proberen naar te leven het zal ons nooit tot het perfecte lukken. maar daar is dan de genade en liefde van Jezus voor
geloven is ook erna leven en niet alleen geloven want God is liefde en red mij zeker weten als ik maar geloof. als jij daarna alleen maar mensen gaat kleineren en nog veel meer. je bent niet bereid om je dingen aan de kant te zetten om een keer iets voor iemand anders te doen. waar is dan je geloof op gebaseerd zonder liefde voor een ander te hebben.
goed doe je het bijna nooit maar door je geloof kan je groeien.
als je hem maar elke keer zoekt in Gebed,bijbel lezen zonder dat allemaal wat doe je dan met je geloof geen contact met God. geen vergeving van je zonden vragen, geen onderricht hoe God wil dat je leeft. Jezus is een voorbeeld voor ons het is een bekend verhaal en had oog voor de zieken en de zondaars
het verhaal van Zacheüs en kijk hoe die verandert na Jezus komst. dus Jezus was niet overbodig en God als hij iedereen in de hemel laat waarom zouden wij dan nog keuzes maken?
en dingen laten om naar de kerk te gaan? als we toch al zeker zijn van een plekje in de hemel
God is ook rechtvaardig. hij is liefdevol maar als iemand liefdevol voor je is en op je wacht en je komt maar niet hoe kan hij je leren kennen. als jij God niet wilt kennen waarom zou God jouw willen kennen? hij wil het wel maar als jij de kansen in dit leven om hem te kennen niet grijpt waarom dan nog zovele kansen uiteindelijk houden die kansen ook een keer op
als je minsten 40 tot 50 jaar leeft mag je wel zeggen je hebt genoeg kansen gehad om me te leren kennen.
maar je wou het niet als God liefde onderkent waarom zou hij je dan liefde geven. je hoeft hem maar aan te nemen en hij geeft je liefde een kleine moeite maar soms een grote stap.

en nog even over je leeftijd
“Sta niemand toe dat hij vanwege je jeugdige leeftijd op je neerkijkt, maar wees een voorbeeld voor de gelovigen in wat je zegt, in je levenswijze, in liefde, geloof en zuiverheid.” 1 Timoteüs 4:12

dit zegt de bijbel als jij vind dat er te weinig onderricht is kan je altijd naar de oudsten/leiding/predikant van de kerk stappen en zeggen dat er af en toe wel iets meer diepgang mag in de preken en dat je met vragen blijft zitten na een preek.
johannes17 oktober 2011, 23:26
Ik vind het een goede vraag.
Ik heb me dit ook al een keer eerder afgevraagd. Met als gevolg dat ik eigenlijk beetje boos werd op God, omdat hij eigenlijk ook gewoon het kwaad heeft gemaakt, of toegestaan om te ontwikkelen of zoiets.
Inmiddels heb ik me er eigenlijk een klein beetje bij neergelegd omdat ik geen goed antwoord gevonden heb.
Ik vind het eigenlijk nog steeds hartverscheurend om te denken dat misschien wel heel veel mensen die ik ken, en die in mijn ogen best wel goed zijn, maar niet christen, toch naar de eeuwige brandende hel zullen gaan. *zucht*
Misschien is dit Gods manier om contrast te brengen in zijn leven.
Ik ben benieuwd naar de reacties.
Trolando18 oktober 2011, 01:13
Ik heb je reactie neergezet bij de blog: Alverzoening
Mark W18 oktober 2011, 14:11
@ Arnoud: Mooie uiteenzetting. Jezus kwam om Gods liefde te laten zien in woord en daad. Zijn leven en zijn dood waren daar zeer zeker. Maar Jezus had ook Gods liefde kunnen laten zien zonder te sterven. Hij had ook nog steeds onderwijs kunnen geven aan de mensen, zonder daarbij te hoeven sterven.
Dus de vraag: Waarom kon God niet simpelweg iedereen vergeven, blijft staat.

Over mijn leeftijd: Ben het eens met de tekst, maar is in dit geval niet van toepassing. Ik kan met mijn 22 jaar niet beweren hoe het 50 jaar terug eruit zag, simpelweg omdat ik er niet bij was. Ik zal niet op me neer laten kijken vanwege mijn leeftijd.

@ Johannes: Hij heeft inderdaad het kwaad gemaakt, maar het kwaad is niet het probleem. Het probleem is dat mensen niet kiezen voor God. Wij hebben keuzevrijheid en de keuze die we in ons leven maken is cruciaal voor het leven na dit leven. Aanstaande maandag zal ik wat schrijven over dit dilemma, maar alle antwoorden heb ik zeker niet. Gelukkig kunnen we samen naar antwoorden zoeken.
arnoud18 oktober 2011, 16:51
verder dan dat God wil dat wij keuzes maken.
en als hij iedereen vergeeft zou hij satan dan ook moeten vergeven? de bijbel is onze handleiding daar kan je ook dat God rechtvaardigheid uit halen. liefde moet je willen ontvangen.
als God iedereen vergeeft zou hij niet ons de keus laten om zijn liefde te accepteren. ik denk dat voor God de belangrijkste reden is om niet iedereen te vergeven. je kan voor hem kiezen en als je dat niet wil kan hij 1000x zijn liefde geven maar als je het niet wilt ontvangen houd het op. God zal er veel aan doen om je te trekken naar geloof soms in kleine dingen maar, als je niet wilt kan hij je niet vergeven uit liefde. je wilt hem zelf niet kennen.

soms vind ik dat ook moeilijk te beseffen. ik heb in me leven vaak betere ervaring met niet christenen dan met wel christenen. en dan te bedenken dat een aantal van die mensen verloren zijn maar andere wel is het soms hard. geen mens is perfect en God zal die liefde altijd wil geven het is aan iedereen zelf om het te willen ontvangen.

@mark ik ben zelf ook nog maar 19 bijna 20. ik weet ook niet alles van vroeger maar het gaat er ook om. dat tegenwoordig iedereen het druk heeft en heel weinig tijd voor elkaar. maar waarmee iedereen het druk heeft is soms de vraag.
het is vaak 24 uurs economie. die het schema van ons in de war gooit. misschien moeten we als christen proberen de rust bij mensen weer te brengen
Jacco19 oktober 2011, 07:54
God vergeeft je je zonden zodra je beleden hebt dat je verkeerd hebt gedaan en dat laat zien door oprecht vergeving te vragen.

Als je zelf niet beseft dat je iets fouts hebt gedaan en God zou je toch vergeven ga je gewoon door met je verkeerde gedrag en doe je zijn andere kinderen verdriet en pijn.

Iedereen voelt het verschil tussen goed en kwaad, God heeft ons ook een vrije wil gegeven om te kiezen tussen die twee. Het verkeerde mag niet beloond worden.

Overigens denk ik niet dat God mensen naar de hel stuurt, ik denk wel dat God mensen naar de Hemel haalt...

Volgens mij is het dus afhankelijk welke Heer je dient, naar zijn plaats ga je denk ik.
Mark W19 oktober 2011, 10:02
@ Jacco,
Inderdaad: iedereen weet wat goed en fout is en als je wordt vergeven zonder reden dan zou je hoogstwaarschijnlijk toch blijven zondigen.

Als je zegt: God stuurt niemand naar de hel, dan denk ik dat je bijbels gezien ongelijk hebt. God is de enige die mensen naar de hel stuurt, niemand anders heeft die macht. Lees alle gelijkenissen van Jezus maar. Wie gooit de ongehoorzame in de buitenste duisternis? ---> de Koning. Lees Openbaring maar. Wie gooit de duivel en de mensen in de poel van het vuur? ---> Jezus. En wie gaat er over het laatste oordeel? ---> Jezus.
En over je laatste zin: De duivel heeft geen eigen plaats. Hij heeft alleen de plaats die hij krijgt toegewezen door zijn meerdere: Jezus.
sammie20 oktober 2011, 13:39
God is liefde, ik geloof niet dat er mensen naar de hel gaan
esther21 oktober 2011, 15:18
Doordat wij het beeld van God zijn kwijt geraakt door de zondeval, zijn wij het beeld van God kwijt geraakt.
Hierdoor kunnen wij vanuit onszelf (zonder het licht van de Heilige Geest) niet God kennen zoals Hij is.

Als wij dat wel zouden kunnen, dan zouden we inzien hoe heilig God is!
En als wij zien hoe heilig Hij is, dan moeten we belijden dat we inderdaad de hel verdiend hebben.
God stuurt ons niet naar hel uit wraak/woede, maar omdat Hij heilig is en de zonde wel moet straffen.
Als hij de zonde ongestraft zou laten... dan was Hij geen God.
En juist uit Zijn grote liefde voor ons... heeft Hij die straf op Zijn Zoon gelaten. Zodat wij door het geloof in Christus toch verzoend kunnen worden met God.

Het volgende voorbeeld heb ik eens gehoord:
Er was een rechter en die kreeg zijn eigen dochter in die rechtzaal.
Hij moest zijn werk goed uitvoeren, anders was hij geen rechtvaardige rechter.
Dus die rechter sprak het oordeel uit over zijn eigen dochter.
Maar daarna ging hij naar zijn dochter toe en nam die straf over van zijn dochter. Hij nam de straf van zijn dochter op zich omdat hij haar toch lief had.
Jacco21 oktober 2011, 17:06
@Mark
Daarom ga ik meedoen met een bijbelkring :) bedankt!

@Sammy
En Hitler bijv. dan ? gaat hij naar de Hemel denk je ? en die moordenaar in Noorwegen die 80 mensen vermoord heeft ?
sammie26 oktober 2011, 11:58
Als je innerlijk een goed mens bent, en je medemens liefhebt...respect voor natuur...dan geloof ik niet dat je in de hel komt
Trolando26 oktober 2011, 18:08
Jacco,

Twee punten. Om te beginnen: ben jij een beter mens dan dat soort moordenaars? In de kern zijn wij allen verdorven. Jij en ik. Wij zijn in staat om dat soort dingen te doen, gegeven de juiste omstandigheden. Psychologisch onderzoek toont dat zelfs aan.

Ten tweede, ik ben het ermee eens dat de opmerking van Sammy geen recht doet aan rechtvaardigheid. Het zou niet rechtvaardig zijn als zulke mensen vrijuit gaan. Maar wat is een passende straf? Denk je in: achter elkaar het leven van elk van je slachtoffers "beleven", ervaren wat je gedaan hebt, elke consequentie en elk verdriet voelen, zo dat geconfronteerd wordt met wat het betekent wat je gedaan hebt, wat alle keuzes waren en waar ze toe geleid hebben. De waarheid leren en begrijpen dat je ernaast zat en welke gruwelijke consequenties dat had. Stel dat dit een intensieve ervaring van een tijd is, een tijd die niet lijkt op te houden. Op een gegeven moment gaat toch ook zo iemand die zoiets slechts gedaan heeft, op de knieën? Op een gegeven moment is toch ook die straf, die vele malen zwaarder is dan wij als mensen zouden uit kunnen delen, uitgeboet? Ben jij in staat om op den duur ook de ergste misdadigers aller tijden te vergeven, als zij na een zeer lange straf uiteindelijk diep en oprecht berouw hebben van wat zij gedaan hebben? Ik denk dat dat iets belangrijks is om over na te denken. Vergeving komt niet zomaar, alsof het niets waard is, maar vergeving is een kernbegrip voor een hemels leven. Als jij de mensen in de hel niet kunt vergeven om wat ze gedaan hebben, kun je dan wel in de hemel leven?
Trolando26 oktober 2011, 18:10
Sammie, denk je dat je in de hemel kunt komen zolang je God verwerpt? Ook een "goed mens, die medemensen liefheeft en respect heeft voor de natuur" zal toch op de een of andere manier ook God moeten aannemen en moeten toegeven dat ook hij of zij een zondig mens is. Zonder dat lijkt het me erg merkwaardig als iemand naar de hemel gaat. Je kunt niet tegelijk bij God zijn en Hem verwerpen.
Mark W26 oktober 2011, 20:15
@ Jacco: Goede zet! succes!

Hey Sammie, dat kun je natuurlijk geloven. De vraag is in welke God geloof je dan? En in wat voor een hemel denk je dat je komt? Een hemel waar voornamelijk alles goed is. Of een hemel waar het meest voornamelijke is dat God er is?
De meeste mensen willen namelijk wel naar de hemel, ze willen alleen niet dat God daar ook is.
sammie27 oktober 2011, 21:14
Als je nu niet God afwijst, maar niet in Hem gelooft,en je bent iinerlijk nog beter dan de meeste christenen, geloof ik niet dat je naar de hel gaat
sammie27 oktober 2011, 22:20
nou Tom, ik vind me niet verdorven en ik zou nooit iem. kunnen doden.Wel heb ik ook zondens, waarvoor ik steeds weer vergeving voor krijg, Wat hebben we toch een geweldige, liefdevolle vader!!!!!!
Sanna 3 november 2011, 11:21
wat verstaan we onder de hemel en de hel?
De hel is een plaats waar God niet is, totale Godverlatenheid. Dat is het ergste wat er is. Als je er hier op aarde voor kiest om geen levende relatie met de Heer te hebben, dan is je lot beslist in het hiernamaals. Aan een relatie moet je werken, zo ook met die van God. Je liefde voor Hem zal groeien en je zult merken dat je niet meer zonder Hem kan. Hij accepteer je zoals je bent met al je tekortkomingen, Hij heb je onvoorwaardelijk lief als je je als Zijn kind aan Hem toevertrouwd en telkens bij Hem terugkomt. Maar een God van alleen liefde voor wie Hem niet volgt en gewoon zijn eigen weg volgt, daar geloof ik niet in. De Heer vraagt om beantwoording van Zijn liefde voor jou. Dus volgen en gehoorzaamheid.
Gabrielle 3 november 2011, 23:26
Eens met de stuk van Mark

De meeste mensen willen namelijk wel naar de hemel, ze willen alleen niet dat God daar ook is.