Vergeten?

Gebedsbroeders

Twee jongens - Twee posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Liefde anno 2012

Door: Mark WMaandag, 19 maart 2012
Terug
Categorie: Het kruis, 3 keer gereageerd, 951 keer bekeken

‘Diner bij kaarslicht’, 'iets voor de ander doen', ‘verliefd zijn’, iedereen heeft associaties bij het woord ‘liefde’. En iedereen zal aan iets anders denken, want we hebben allemaal een uniek leven, met unieke gebeurtenissen. Ook de invulling van het begrip ‘liefde’ is bij elk mens anders. De één zal meer ingaan op iemand leuk vinden en verliefd zijn, terwijl de ander juist meer richting samen dingen doen, of ‘alles geven aan elkaar’ zal gaan. De vraag die dan naar boven komt is: wat is liefde dan? Een belangrijke vraag, want het antwoord bepaald hoe je met de mensen omgaat van wie je houdt.

 

‘Ik wil nu bij hem weg!’ zei de gefrustreerde vrouw tegen de dominee. ‘Het duurt al zo lang en hij veranderd maar niet. Ik wil niet meer in één huis wonen met die man!’ De dominee knikt begrijpelijk en denkt na over de situatie. Hij kent deze vrouw en haar man al erg lang. Uiteindelijk zegt hij: ‘Ik ga ermee akkoord dat je van je man gaat scheiden, maar misschien is het wel leuk als je hem de komende weken heel lief behandeld en alles voor hem doet, zodat het nog harder bij hem aankomt als je hem verlaat’. De vrouw keek de dominee eerst verwonderd aan, maar na er even over te hebben nagedacht stemde ze ermee in. ‘Uitstekend plan, dank u wel voor uw tijd’ En de vrouw vervolgde haar weg. Een maand later vroeg de dominee de vrouw of ze al met de scheidingspapieren bezig was. ‘Nee, dat is het laatste wat ik nu wil’. We hebben het weer zo goed met elkaar, alsof we weer in de eerste jaren van ons huwelijk zitten’. En met de woorden ‘Nog bedankt voor het advies’ loopt de vrouw verder.
Wat is liefde? De liefde van deze vrouw kwam alleen tevoorschijn als zij liefde van haar man kreeg. En andersom wachtte haar man ook op een eerste stap van haar kant, voordat hij begon met liefde geven. Blijkbaar kwam hun relatie weer op gang zodra één van hen, zonder aanleiding de ander liefde gaf.

Wat liefde is, hebben we geleerd van hem die zijn leven voor ons gegeven heeft. (1 Joh.3:16)

Jezus zei dat er geen grotere liefde bestaat, dan je leven geven voor je vrienden. Hij wist als geen ander wat liefde was en Hij gaf zijn leven voor zijn vrienden, voordat Hij zelf liefde van hun had ontvangen. Niemand liep naast Jezus toen Hij gearresteerd werd en weggevoerd. Niemand pleitte voor Hem toen Hij voor het Sanhedrin stond.  Niemand hielp Hem toen Hij bespuugd, bespot en geslagen werd. Niemand liep naast Hem de heuvel van Golgotha op, Hij was alleen!  En helemaal alleen gaf Hij zijn leven voor de mensen die Hem hadden verlaten, de mensen die hem hadden bespot. Dat is de liefde die Jezus onderwees. En is dat niet de liefde die deze wereld nog steeds op zijn kop zet? Is dat niet de liefde die ervoor gezorgd heeft dat 2000 jaar later er nog steeds over deze man gepraat wordt?
En als dat liefde is, wat mogen we dan veel leren van deze man.

Goede week,

Mark Winkelaar

Gerelateerd

Reacties (3)

Carla19 maart 2012, 09:43
Mooi! Het wordt te weinig beseft dat het echt liefde is wat Hij heeft gedaan. Bedankt dat je ons eraan 'herinnert'.
Mark W20 maart 2012, 00:25
Graag gedaan :) Ik herinner mezelf er op deze manier ook aan.
PePe18 april 2012, 01:27
2000 jaar later
past goed in de spiegeltijd