Vergeten?

Gebedsbroeders

Twee jongens - Twee posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Jehova getuigen

Door: Mark WMaandag, 17 juni 2013
Terug
Categorie: Algemeen, 2 keer gereageerd, 631 keer bekeken

Op een normale doordeweekse dag ging vorige week de deurbel. Voordat ik de deur open deed dacht ik een bekende te herkennen in het kleine deurraampje en kon me gelukkig nog net bedwingen om niet open te doen met: 'niet jullie weer, hè'. Nog geen seconde later was ik blij dat ik mijn mond niet open had gedaan, aangezien er twee Jehova getuigen voor mijn deur stonden. Al een paar jaar hoopte ik op een bezoek van deze mensen, het leek me leuk om erachter te komen wat ze geloven en wat ze aan de deur komen vertellen.

Nadat het gesprek was afgelopen ben ik hun foldertjes gaan lezen en heb ik het internet geraadpleegd om meer info te vinden over deze groepering. Ik dacht dat ik wel redelijk op de hoogte was van deze 'wachttoren-groepering', maar dat bleek toch flink tegen te vallen. De afgelopen dagen ben ik bezig geweest om mijn betoog tegenover de Jehova getuigen neer te zetten en ik zal een paar punten met jullie delen.

Allereerst vond ik de oprichter van deze groepering een opmerkelijke man. Charles Taze Russell leefde van 1852 tot 1916 en richtte in 1879 zijn eigen blad ‘the watchtower’ op. Dit is het befaamde blad van de Jehova getuigen die wij kennen als ‘de wachttoren’. Drie dingen vielen mij op aan het leven van deze man. Ten eerste is hij in 1903 na 24 jaar huwelijk gescheiden. Nadat hij en zijn vrouw in 1997 van tafel en bed gescheiden waren, zorgde zij 6 jaar later dat ze ook volgens de wet gescheiden waren. Er is veel discussie op internet over de manier waarop en wie er schuldig was aan de scheiding, dus ik zal me niet uitlaten over ‘hoe en wat’, maar het feit dat het zo vaag en discutabel is vind ik opmerkelijk genoeg.

Ten tweede zijn er sterke argumenten dat meneer Russell lid was van de vrijmetselarij. Zijn graf is een steekhoudend argument op zich. Boven de rustplaats van de oprichter van de Johova getuigen staat een piramide, waarvan het bovenste topje zich onderscheid van de onderkant. Dat lijkt als twee druppels water op het symbool van de vrijmetselarij. Naast dat de piramide op zich een symbool is van de vrijmetselarij vind je op de voorkant van de piramide een ingegraveerd teken die ook uit de vrijmetselarij komt. Al met al een vreemd graf.

Als laatst heeft deze man een voorspelling gedaan over de tweede komst van Jezus. Deze bleek uiteraard fout, zoals wel vaker, nadat het jaar 1915 aanbrak. Meestal associeer ik voorspellingen over de terugkomst van Jezus met een sekte, misschien is dat niet juist, maar ik vind dat er op zijn minst een vraagteken gezet mag worden bij de leer van een zo'n organisatie.

Denk wat je wil over deze organisatie, maar ik heb er mijn bedenkingen bij. Volgende week meer over deze groepering. Fijne week!

Mark W

Gerelateerd

Reacties (2)

irene24 juni 2013, 17:22
Interessant dat jullie hier aandacht aan besteden. Ik ben de laatste tijd regelmatig in contact met een (zeer vriendelijke) vrouw van de Jehova's getuigen. ik ben altijd nogal huiverig geweest voor deze (in mijn ogen) sekte. Toch ontdek ik nu dat wij ook raakvlakken hebben. Deze vrouw is er diep van overtuigd dat Jezus haar redder en verlosser is. Tijdens één van onze gesprekken wilde ik eigenlijk radicaal tegen haar ingaan, maar God sprak zacht tot mijn hart: "Let op wat je zegt. Deze vrouw heeft Jezus lief en Ik houd van haar. " God houdt van mensen en in plaats van deze hele sekte over één kam te scheren is het inderdaad goed te onderzoeken wat hun leer precies inhoudt en in hoeverre de oprichter zijn invloed nog laat gelden. Een scheiding kan vele oorzaken hebben en hoeft niets te zeggen over de oprechtheid van iemands geloof. Vrijmetselarij daarentegen vind ik wel gevaarlijk. Ik ben benieuwd naar jullie volgende informatie.
Victor26 juni 2013, 12:41
Interessante blog idd, nooit geweten.