Vergeten?

Gebedsbroeders

Twee jongens - Twee posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Jij bent toch ook van de kerk?

Door: Mark WMaandag, 28 januari 2013
Terug
Categorie: Kerk - Gemeente, 1007 keer bekeken

Als jij gelooft dat de Bijbel echt waar is, als jij gelooft dat de eerste gemeente binnen één dag uit 3000 leden bestond, als jij gelooft dat de kerk van Jezus sinds die tijd uitgegroeid is tot een wereldwijde beweging, valt je dan niet iets op aan de kerk van vandaag de dag? Is het niet vreemd dat de kerk krimpt in de westerse landen? Misschien valt het jou niet op, maar gezien de groeiende geschiedenis van het christendom zitten we tegen een vreemd schouwspel aan te kijken. En dat brengt een prangende vraag met zich mee: Waarom krimpt de kerk?

Ten eerste kunnen we concluderen dat de we-hebben-toch-al-alles-cultuur meespeelt in het antwoord. Vroeger werd al gezegd: in de oorlog zitten de kerken het volst (Niet dat dat een goede invloed was, want waarschijnlijk waren de meeste van hen na de oorlog er niet meer te vinden). In onze verwende maatschappij is dit een vaak gehoorde vraag: Waarom zou ik Jezus zoeken, ik heb toch alles wat ik nodig heb?

De tweede reden waarom de kerk niet uitpuilt, is de kerk zelf. Wie kent niet de verhalen vol teleurstelling van mensen die uit de kerk zijn gestapt? Eén van de grootste redenen dat mensen uit de kerk stappen is vanwege hypocriete mensen in de kerk. Je hoort nog wel eens dat een vooraanstaand persoon uit de gemeente in het dagelijks leven dingen deed die niet door beugel konden. En als die dingen uitkomen verliezen veel kerkgangers hun ‘kerklust’. Laatst luisterde ik een preek waarin dit statement er uit sprong: “De kerk was in de tijd van Paulus hét bewijs voor alle mensen die niet geloofden dat Jezus echt is, nu is de kerk de voornaamste reden dat mensen niets van het geloof willen hebben.”

Anne van de Bijl schreef laatst: “We hebben trouw vervangen door succes en welvaart. Maar de kerken die de meeste invloed hadden op de wereld, waren de ‘arme kerken’. Wat we nodig hebben, zijn mensen van wie het hart klopt voor Jezus Christus.”

Als je leest over de eerste gemeente in handelingen, heb je dan ook wel eens het gevoel dat het niet klopt met de manier waarop de kerk nu is? De verschillen zijn erg groot. Misschien zouden we eens een kijkje moeten nemen in de kerk van China of Noord Korea, waar er grote aantallen mensen per dag christen worden. Als vervolging echt goed is voor de kerk, zoals een Chinese voorganger een keer zei, dan betekend dat wij, als westerse kerk, dubbel zo hard moeten werken. Want, laten we eerlijk zijn: we houden van ons westerse leventje, we willen niet te veel riskeren of onze nek uitsteken. Ik zie het bij mezelf, ik zie het bij andere christenen en het klopt niet.

Denk hier eens over na:
Als iedereen in de kerk zoals jij was, hoe zou de kerk er dan uit zien?

Goede week,
Mark W

Gerelateerd

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog