Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Illegale muziek bestaat niet!

Door: Mark BoermanVrijdag, 4 april 2008
Terug
Categorie: Algemeen, 30 keer gereageerd, 2172 keer bekeken

Blog doorsturen

Annuleren

Dat is wat in Nederland een feit is!
Muziek downloaden is vandaag de normaalste zaak van de wereld. 85% van de mensen die muziek downloaden doen het daarbij gratis, vaak gebruik makend van een P2P-netwerk. De overige 15% betaalt er geld voor.
Of je er nou voor betaalt of niet, het is niet illegaal en dat is op zich iets wat raar in de oren klinkt. Wel of niet betaald voor je muziek, de kwaliteit is vaak hetzelfde. Ook de snelheid waarmee je de muziek downloadt staat ongeveer gelijk aan elkaar.

Het is een onderwerp waar ik nog niet helemaal over uit ben. Want wat doe je nou? Leg je vandaag de dag 20 euro neer voor een cd’tje van Hillsong, of download je met alle gemak alle albums lekker thuis? Het laatste is wat ik zelf heb gedaan.

Ik heb twee weken geleden een programma gedownload waarmee je heel gemakkelijk muziek kan downloaden. Het ging heel snel met dingen downloaden. Het duurde niet lang of er stonden verscheidene cd’s en films op mijn computer.
Maar ik heb een tijdje geleden de keuze gemaakt er helemaal mee te stoppen en alle gedownloade bestanden van mijn computer te halen. 

Waarom? Niet omdat anderen het me gevraagd hadden, maar omdat ik mij de volgende dingen ging afvragen:

Durf je de artiesten (van wie jij gratis muziek op je computer hebt staan) vol trots te vertellen dat je al zijn of haar muziek op je computer hebt staan? Alleen…. dan zonder er voor betaald te hebben! Zou de muziekwereld blijven bestaan als we allemaal aan het downloaden beginnen?

Wat zou je er zelf van vinden als je artiest was en mensen downloaden hetgeen gratis, waar jij maanden voor hebt moeten werken?

Download jij wel eens bijvoorbeeld muziek zonder er voor te betalen en wat zijn jouw redenen om dit te blijven doen?

Groetjes, Mark Boerman

Gerelateerd

Reacties (30)

Reacties 1 - 20 van 30
vrijdag 4 april 2008, 09:34Aad
Te gek mark! Helemaal mee eens! Aad
vrijdag 4 april 2008, 16:20Janneke
Ook ik zeg het meer dan eens tegen onze kinderen,liever niet downloaden.
vrijdag 4 april 2008, 17:35Laurens
ik download wat raak,
liefst zou ik ook kopen,
maar ben just 17 en geen boompje op mn rug...
mocht k over n tijd n goede baan hebben.. komt alles betaald en wel orgineel binnen.
vrijdag 4 april 2008, 19:09Mark
He Laurens,

Even een vraagje op je reactie. Hoe zie je dat dan voor je. Stel je hebt over 5 jaar een baan. Koop je dan alle, dan oud geworden, cd's of ga je tegen die tijd nieuwe cd's kopen? Want nu luister je dus veel illigaal, en ben je er tegen of vind je het niks uitmaken?

Janneke ook bedankt voor je reactie. Het is vaak zo inderdaad dat jongeren veel downloaden. Maar kan je ze een alternatief bieden? dat is een moeilijke vraag. En wat zou een alternatief kunnen zijn?

Gr. Mark
vrijdag 4 april 2008, 19:42Klaas
Goed punt Mark! Het is misschien waar dat downloaden niet illegaal is, maar of iets wel of niet illegaal is bepaald niet of iets wel of niet goed is. Daarnaast is zijn er illigale handelingen (het uploaden en delen van muziek) nodig om te zorgen dat muziek "legaal" gratis te downloaden is. Ik vind muziek/films downloaden daarom neigen naar stelen.
@ laurens, je kunt online ook echt legaal downloaden, dan moet je wel betalen, maar het is een stuk goedkoper dan in de winkel. Online albums bestellen is trouwens ook goedkoop!
vrijdag 4 april 2008, 21:19SuuS
Hey!

Goed onderwerp! Ik had er laatst een hele discussie over met aantal vrienden.

Ik download zelf ALLES, al mijn muziek is van internet en (bijna) niets is origineel. Ik weet dat dit niet goed is, maar het is zo lastig. Zo veel geld heb ik nou ook weer niet. En als ik het zo mag stellen ben ik 'verslaaft' aan muziek, de hele dag door draai ik muziek en allerlei verschillende nummers. Dus dat wil zeggen, dat ik heel veel geld moet betalen, als ik al die nummers op CD wil hebben. Hoe doe jij dat nu? Koop je echt alles? Wat ik misschien moet doen is meer cd's gaan kopen, maar AL mijn muziek origineel kopen...

Wat vinden jullie? En wat about youtube? Mag dat wel? Ik vind het zelf namelijk heel lastig! Alvast bedankt :)!

Xx
vrijdag 4 april 2008, 22:13Downloaden
Je download een cd, als je hem goed vind koop je de cd om de band te steunen. That's my way doing things.
vrijdag 4 april 2008, 23:20Mark
Hey Suus,

Bedankt voor je reactie en je eerlijkheid. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het ook echt niet makkelijk vind om al mijn muziek legaal te kopen. Ik doe het wel, mede ook om de reden van de reactie van 'downloaden'. Ik vind Youtube net zoiets als MTV of TMV, kortom geen probleem. Maar het blijft een punt, want waar leg je dan de grens? op YouTube kan je namelijk alle muziek ook luisteren, christelijk of niet.

Ik vind het lastige aan het hele verhaal wat jij zelf ook schrijft. Ik luister ook erg veel naar muziek en het is heel vaak mijn manier om in mijn dagelijks leven God te aanbidden. Heerlijk in de auto een cd'tje op van Jason Upton, daar kan ik echt van genieten.

Maar omdat je zoveel luistert ga je ook snel door je cd's heen en wil je een nieuwe, maarja weer 20 euro uitgeven is ook zoveel. Dus het blijft moeilijk.

Gr. Mark
zaterdag 5 april 2008, 05:12Lucifer
Zal wel tot een uitstervend ras behoren........, maar ik doe dat allemaal niet. Tenminste niet met films en muziek. Niet vanwege de eventuele schade die berokkend wordt aan het inkomen van de artiest, maar stop graag een CD'tje of DVD in een apparaat om er op m'n gemak nar te luisteren en koop die handel nieuw op 2e hands op het net.
zaterdag 5 april 2008, 09:08Mark
Hey lucifer,

Nee ik denk niet dat je de enige bent. Ik hoor er veel meer mensen over. Onder andere ik wel hoor. Ik vind het heerlijk om naar muziek te luisteren, wetend dat het goed zit met de auteursrechten, om het zo maar even te zeggen.

Gr. Mark
zaterdag 5 april 2008, 10:16Aad
Ik denk dat het argument ik heb geen geld, meer met je priotiteiten te maken heeft dan met het echt ontbreken er van. Als je nou in plaats van een avond stappen twee cd's koopt ben je misschien wel net zo duur uit. Sinds het downloaden, zijn de prijzen van cd's sterk gedaald. Je koopt nu een cd voor 12,5 waar je een paar jaar geleden nog 21,5 voor neer moest leggen. Ik zou het, en ik denk velen met mij, heel vervelend vinden, als muzikanten minder lang de tijd zouden krijgen om cd's op te nemen, omdat ze het niet meer kunnen betalen. Ik hoop dat we samen de kwaliteit van muziek hoog kunnen houden!

Aad
zondag 6 april 2008, 09:18Robjeknor
Ja ja, ook ik download zelf wel eens wat, goed ik heb een nogal klein budget, en ja jullie hebben gelijk. dit is ook een prioriteit.

Waarom download ik muziek? Kan je net zogoed zeggen, ja die CD heb ik van pietje geleend en de nummers er afghaald. Dan ben je ook aan het stelen. Als jij ook maar een foto van iemand die je op google hebt gevonden, en op je site of in een verslag stopt ben je ook al aan het stelen. Nog erger. Als jij een stukje bijbel op een website zet ben je ook al aan het stelen. Maar ja, als jij een filmpje van iemand op youtube kijkt van een bent ben je ook al aan het stelen. Aldus, vershillende mensen. In nederland geld nu een wet dat zegt dat je alles mag downloaden, maar niks uploaden. Dit is een best wel rare regel. Stel, iemand download miloenen aan cd's. Dan is de aanbieder schuldig.

Niet dat je hier misbruik van moet maken.

Ik denk dat je als ver afgezonderde zuinige nederlander je niet al te veel moet aantrekken van de Grote mege bands in de VS met hun enorme groep vaste fans en losgeslagen paypal donateurs.
maandag 5 mei 2008, 19:06Sanne
ik downlaod ook wel wat maar dat is ook omdat cd's gewoon te duur zij als ze goedkoper waren zou k ze kopen ik doe dat nu alleen als k egt een hele goede artiest vind maar verder downlaod k mijn muziek
maandag 5 mei 2008, 20:53Mark
Hey Sanne,

Bedankt voor je reactie en je eerlijkheid daarbij. Ik vraag me alleen af wat het juiste is om in jouw situatie te doen.
Wat is je verantwoordelijkheid hierin?

Gr. Mark
zaterdag 28 juni 2008, 13:52Mike
Zorg gewoon dat je muziek leuk vind die gemaakt word door mensen die er geen geld aan hoeven te verdienen zonder copyrights, dan ben je van het hele probleem af...oftewel massaal op de underground overstappen
zondag 2 november 2008, 19:36Luke
Hahahahaha, totaal mee oneens!
Ojee,, Britney Spears verdiend een paar miljoentjes minder, van de vele miljoenen die ze nog heeft.
Ja je hebt gelijk man, stel je voor, dat Britney Spears door de illegale muziek op internet i.p.v een prive-jet met een afstands bediening voor de tv van 40" heeft. En door het geld dat ze misloopt, de zelfde prive-jet alleen.. helemaal zelf die 1 meter vooruit moet bukken om op het knopje te drukken om het volume 2 tikjes harder te zetten.. Nou dat zou echt een RAMP zijn !! Stel je voor !!

Neej, Britney is een DIEF !, zij besteed 455.000 miljoen euro aan een rokje waar alleen maar een logo op staat van een duur merk dat het anders maakt dan de rest, i.p.v dat het geld bijvoorbeeld naar Afrika ofzo gaat waar honderden gezinnen hun leven en toekomst van gered kan worden.

Britney kan wat geld missen,
Jij als normale nederlandse burger niet ;)
zondag 2 november 2008, 22:03Mark
Hey Luke,

Ik vind je reactie interessant, want je denkt als het ware voor een ander en neemt daarbij ook keuzes die voor de ander consequenties heeft. Ik denk persoonlijk dat het niet helemaal zo werkt.
Jouw verantwoordelijkheid, is niet te zijn als een DIEF, zoals jij Britney er daar één van vindt. Maar jij doet het ook door muziek te downloaden, wat door de wet wel degelijk als illigaal word beschreven! Want laten we eerlijk zijn, verdraaien we de zaken niet een beetje als we er 'zelf' voor gaan zorgen dat iemand niet meer op een verkeerde manier zijn/haar geld gaat besteden.
Kan je net zo goed met 'goede' redenen de prive jet van Britney opblazen toch?

Groeten, mark
zondag 8 november 2009, 17:48DJ Tony Foxx
Beste Mark,

Nee ik download geen illegale muziek!!!!!
Ik spreek ook dan voor eigen parochie, maar ik heb tijd en geld in mijn albums gestoken om die uit te brengen.

Vervolgens wordt deze na 3 dagen al illegaal op het internet aangeboden. Vind ik erg jammer en respectloos, helemaal door een mede-christen. Mag ik er ook wat geld aan en mee terug verdienen??? Maar daar heeft de aanbieder en de downloaders !!!! lak aan.

Wat is het gevolg: ik zijnde artiest verdien er te weinig mee, dus geen volgend album meer.

Dus we hebben het niet alleen over grote artiesten met snabbels , reclame deals, mega concerten met mega hoge entree kaarten (hoe denk je dat dit komt?) maar er zijn ook de kleine artiesten waar elke verdiende 100 euro mooi meegenomen is.

Mvg Anthonie alias DJ Tony Foxx
www.djtonyfoxx.com
zondag 8 november 2009, 21:34Mark Boerman
Hallo Dj Tony Foxx,

Er klinkt nogal wat frustratie in je reactie, wat geheel te begrijpen is. Want als ik het goed begrijp kan je nu geen nieuw album meer uitbrengen? Dat is natuurlijk niet iets waar je je als downloader vaak bewust van bent dat het ook zo kan aflopen voor kleine artiesten/dj's....

Is het lang geleden sinds dat je weet dat je geen nieuw album meer kan uitbrengen? En hoe nu verder?

Groeten, Mark
zaterdag 14 november 2009, 13:39tony foxx
klopt, ik was en ben nog een beetje gefrustreerd. Als ik zie dat na 3 dagen 500 albums illegaal gedownload zijn... vind ik jammer. Betaal er voor, of anders niet.

Kijk als ze mijn album na een half jaar of een jaar online gratis aanbieden heb ik er geen problemen mee, maar wel op deze manier.
Ik zal zien hoe de verkoop verloopt, en of en voldoende geld uitkomt om in een volgend project te investeren.

Als kleine artiest zijnde, en je weet wat te verdienen kun je wel investeren in nieuwe beter muziekapparatuur, recording, vocalisten etc. En dat red je niet met een paar tientjes.. kom je wel in de duizenden euro's.

Je kunt niet voor niets aan de gang. Maar dat is ook logisch.

Persoonlijk vind ik dat je als christen niet illegaal kunt gaan downloaden. De maker komt toe wat hij gemaakt heeft. Wil je het niet betalen... dan niet.
Dit geldt voor games, muziek, computerprogramma's.

Jezus zegt zelf ook geef aan de keizer wat de keizer toekomt, omdat hij op de munt staat. Als er op een game of muziek rechten staan Dan komt de opbrengst van die rechten aan de maker toe. Heel simpel lijkt mij.

En als downloader zijnde, hou je het illegale circuit ook in stand.

Mvg Anthonie
Reacties 1 - 20 van 30

Reageer op deze blog


Verplicht maar verborgen



Poll

God heeft de aarde in 6 dagen gemaakt

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

"));