Vergeten?

Gebedsbroeders

Twee jongens - Twee posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Hoop

Door: Mark WDonderdag, 2 december 2010
Terug
Categorie: Eyeopeners, 4 keer gereageerd, 3678 keer bekeken

Fear van hold you prisoner, hope can set you free. Dit is de ondertitel van een wereldbekende film: The shawshank redemption. Afgelopen zondag sprak er in de kerk iemand over hoop. Later dacht ik: hij had wel een stukje uit deze film kunnen laten zien, want het past er perfect in. Dus nu grijp ik mijn eigen kans om jullie wel het korte stukje uit de film te laten zien. Voordat ik iets over hoop schrijf.

Klik hier om het filmpje van the shawshank redemption te zien.

In de vietnam-oorlog (volgens mij was het in die oorlog, maar maakt voor de clue maakt het niet uit) was een Amerikaan gevangen genomen door de Vietcong. Deze man was gegrondvest in de hoop dat zijn maten hem zouden bevrijden, maar toen de Vietcong hem een Amerikaans document lieten zien ,met alle namen van gesneuvelde soldaten, verloor hij al zijn hoop. Want drie weken nadat hij zijn naam op die lijst had gelezen stierf hij.
Hoop geeft levenskracht, het geeft visie en geeft houvast. Dit systeem van hoop dat werkzaam is in de mens, heeft God bedacht. Hij weet als beste dat mensen behoefte hebben aan hoop en heeft hier in alles rekening mee gehouden, ook in de bijbel;

Het geloof legt de grondslag voor alles waarop we hopen, het overtuigt ons van de waarheid van wat we niet zien. (Hebr. 11:1)

Wat is dan die hoop?
Op zijn (Jezus) naam zullen alle volken hun hoop vestigen. (Mat 12:21)
Dankzij hem hebben we door het geloof toegang gekregen tot Gods genade, die ons fundament is, en in de hoop te mogen delen in zijn luister prijzen we ons gelukkig. (Rom 5:2)

De hoop die God ons geeft is Jezus! Door zijn dood hebben wij vrede met God. Door zijn dood en opstanding hebben wij een eeuwig leven met onze Vader. Dat is de hoop die God ons geeft en die is sterker dan wat er ook in de wereld is. Daarom is de vervolgde kerk ook zo vastberaden. Alle christenen die gemarteld worden, alle christenen die gevangen zitten of vervolgd worden hebben hun blik gericht op Jezus, op een eeuwig leven met Hem. Aan deze hoop houden hun vast, het is het enige wat ze hebben, maar ook het beste en sterkste wat ze kunnen hebben.

Hoop geeft ook richting. Als je op een nieuwe auto hoopt, dan wil je graag geld verdienen. Als je op Jezus hoopt, dan wil je ook nu al tijd met Hem doorbrengen en in hem investeren door bijvoorbeeld bijbel te lezen.

Hoe zit het met jouw blik, jouw visie en hoop? Heb je je blik op Jezus gericht? Hoop je op een eeuwig leven met Hem? Als je niet op Hem hoopt, dan moet je jezelf de vraag stellen: vertrouw ik Jezus wel? Want als je geen geloof hebt in de belover, hoe zou je dan zijn belofte kunnen geloven? Als je Hem niet vertrouwd, dan zou je Hem moeten leren kennen, want als je hem zou kennen, dan zou je Hem vertrouwen. Daar kom je dan nog wel achter ;)

Groet,

Mark Winkelaar
  

Gerelateerd

Reacties (4)

Adriaan 2 december 2010, 09:09
Hoi Mark,
Mooie blog!
Ook nog een mooie tekst:
Jer 29:11: Mijn plan met jullie staat vast – spreekt de HEER. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven.
Groet,
Adriaan
Mark W 2 december 2010, 19:36
Die tekst had er inderdaad ook bij in gekund. Bedankt voor de toevoeging ;)
Peter-Sigmond 5 december 2010, 23:34
Mark,
mooi stuk, iets waar we vaak niet bij stil staan en we al snel alles verdedigen met geloof is geen wetenschap, maar de hoop hebben we gekregen op het moment dat we de Heilige Geest ontvingen ROM. 5 1 t/m 5

Hoop is ook weer iets waar Paulus ontzettend veel over spreekt.

Als volwassenen zien we dingen vaak wat moeilijker, maar kijk naar kinderen. Als je ze wat belooft als ze zich gedragen, dan zie je zich inspannen door de hoop op datgeen wat je ze belooft hebt.

God heeft ons beloftes gemaakt en net zoals die kinderen (wij zijn ook God's kinderen) hopen wij op datgeen wat aan ons belooft is.
Mark W 6 december 2010, 00:25
ben ik met je eens Peter, als we de hoop die God ons belooft nou gewoon eens echt geloven en aannemen als iets dat al werkelijk is. Maar zoals je al zegt; als volwassene is dat vaak lastiger. Maar daarmee maken we het onszelf alleen maar moeilijk...