Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Het evangelie van de mens

Door: Mark BoermanMaandag, 11 januari
Terug
Categorie: Het kruis, 13 keer gereageerd, 388 keer bekeken

annuleren

Bidden maar niet vasten. Vergeving maar geen genezing. Werken maar niet het rusten. God en Jezus, maar niet de Heilige Geest. Geloven maar alleen in dat wat we zien. De Bijbel maar niet de beloftes. De wetten maar niet de genade.
 

Tegenwoordig zijn christenen geneigd hetgeen te geloven wat redelijk is, wat haalbaar is, wat niet teveel gevraagd is, wat menselijk is. Ze geloven in een God die niet te begrijpen is, waardoor ze hun eigen evangelie zijn gaan maken. Zoiets als de mensen deden onderaan de berg Sinaï, toen Mozes op de berg met God was. Ze maakten hun eigen god, waarvan ze wel wisten wat ze eraan hadden. Alleen begrepen ze niet dat ze het meest slechte compromis hadden gesloten dat er te sluiten valt. Ze hadden een zichtbare god, maar daarbij ook een levenloze god die weinig voor ze kon betekenen.

Vandaag is het echter net zo. We willen een god zien die we kunnen bevatten, en waarbij geen toewijding nodig is. Een beeld waarvan we weten wat we er van kunnen verwachten en waarbij we niets meer hoeven te doen. Het is echter zo jammer, want God is zoveel meer. God is een God van leven, vol van verrassingen, waar een mensenleven mee gevuld kan worden…

Waar ik dit stukje mee begon waren een paar dingen om te doen. Veel mensen denken dat als we het maar gaan doen het vanzelf een deel van onszelf wordt. Daarmee zeggend dat het een deel word van hunzelf, en niet van wie ze zijn in Christus. Want ik leef niet langer, maar Christus in mij (Gelaten 2:20) Nee, de sleutel ligt niet in ‘to do’ maar in ‘to be’. We leven onder de wet van de genade, dus moeten we niets! We moeten helemaal niet onze tienden geven. We moeten helemaal niet omzien naar onze genade, we moeten niets! Want als we dingen moeten, dan gaan we het doen zonder dat we daar misschien behoefte in hebben. De sleutel ligt hem in Christus, die wil leven in ons en ons denken vernieuwen (Ef 4:23). Waardoor we aan niets anders denken dan aan de liefde! En dan gaan we wel uitdelen, dan gaan we wel vasten, dan gaan we wel bidden voor genezing van onze zieke broeders en zusters. Maar doe niets omdat het moet!

Pak je de boodschap van genade?

Gerelateerd

Reacties (13)

maandag 11 januari, 01:48Obey
ik pak hem morgen ;) zegen!
maandag 11 januari, 11:23Mark Winkelaar
Gaaf, leuk om nog een keer over door te praten :)
maandag 11 januari, 11:51Victor
He Mark,

Mooi stukje. Je eerste alinea komt zeer bekend voor. Bvb God en Jezus, maar niet de HG, de Bijbel maar niet de beloftes.
Het is soms ook nog best lastig om onder elke omstandigheid te zeggen:'God is trouw, hij zal voorzien, want er staat geschreven:' .....'

God ZAL mij genezen want er staat geschreven:'....'

God zal mij vergeven, want er staat geschreven:'....'

Ik hoef mij niet onwaardig te voelen, want er staat geschreven:'....'

Van de week nog een mooi voorbeeld meegemaakt. Ik was bang dat ik te weinig uren zou krijgen bij mijn werkgever. Ik sprak mijn zorg uit (1 Petrus 5:7), en las die avond geloof ik matt 6, dat we ons geen zorgen hoeven te maken. Ik stond daar dik te juichen in me bed, want mijn God voorziet in alles! Want er staat geschreven.......
maandag 11 januari, 11:52Victor
Oja en die uren die kreeg ik haha! ;)
Werk nu de hele week, God is goed!
maandag 11 januari, 15:09Mark Boerman
Cool om te horen Victor! Wat is het toch bijzonder dat we zoveel zekerheden krijgen als we God onze vader mogen noemen....
maandag 11 januari, 23:35Obey
@ victor, gaaf om te horen!
ik denk wel..beetje zeurderig misschien, je hebt geloof en je hebt geloof. Het is misschien als je volledig verlamd ben, moeilijker te geloven dat je weer gaat wandelen, dan als je alleen een schaafwond hebt. Maar dat zeg ik omdat ik het met mezelf vergelijk. Ondanks herhaaldelijk zuchten, ik heb vandaag weinig gezucht, ook weinig gedaan, een beetje naar muziek geluisterd en mails geschreven. Het is wel mijn geloof dat God me voortleidt, ouderwets woord, en dat is omdat er dagelijks wel weer bevestigingen zijn, vaak ook ongevraagd, zo was en dit is ook @ mark mijn tekst van vandaag van mijn bijbelse dagkalender
- de genade van God is bekend geworden, waardoor voor alle mensen eeuwige redding mogelijk werd (Titus 2:11)
en..
- in de wet van Mozes is ons al verteld wat wij wel en niet moeten doen. Maar Jezus Christus bracht ons genade en waarheid (Johannes 1:17)
De achterflap van dit blaadje ging precies over genade, sommigen zien een genadig God als iemand die voor alles Zijn ogen liefdevol sluit en dat het een oplossing is voor alle problemen. Anderen vinden juist dat je het paradijs ook enigzins moet verdienen en dat je daar veel werk voor moet verzetten. Vervolgens staat er ook in dat het werkelijke karakter van God daar tussenin zit, het is een God die weet hoe hij moet straffen en het kwaad niet als goed bestempelt. "De HEER is geduldig en trouw, schuld en misdaad vergeeft hij, al laat hij niet alles ongestraft en al laat hij voor de schuld van de ouders de kinderen boeten, en ook het derde geslacht en het vierde. Deze tekst werd aangehaald.
Ik zou liegen als ik dit soort toevalligheden niet bijna dagelijks heb. Maar..je hoort ook weer zo vaak van mensen, net als Hans, die dat als toeval bestempelen, dat ik het wat meer ben gaan bijhouden.
Zo was ik afgelopen zomer erg kwaad vanwege een burenruzie op de buurman en riep God aan, dit was plusminus 2 juli. Mijn buurman gaf toen te kennen dat hij mij langzaam vond praten.-
Ik was woedend, vond dat hij over mijn grenzen ging en legde dit voor aan God. De volgende dag hadden we hier een aardige storm, dat was drie julie, waarvan ook in de media stond dat de storm tergend langzaam over nederland trok. Maar goed, al met al leef ik nog steeds naast mijn buurman en heeft hij nooit zijn excuses aangeboden. Dat is iets dat ik dus ook vaak in gebed breng, zoals vandaag.
Een ander merkwaardig toeval is dat iemand waar ik een conflict mee heb gehad, doordat ze mij verward vond overkomen, deze persoon werkte bij eleos, rond die tijd was er een sterfgeval in de gemeente kampen bij de familie strijker. De burenruzie ging in eerste instantie over het feit dat er sprake was van geluidsoverlast, ik speel cello.
Dan hebben we nog de dag dat ik te horen kreeg dat ik uit de psychiatrische kliniek wegmocht en te horen kreeg dat ik de volgende dag met ontslag mocht. Ramses Shaffy overleed op die dag. De avond voordat de burenruzie plaatsvond, had ik meegezongen met het nummer laat me, vivre, ongeveer vier uur lang. Dit was plusminus rond 28 mei. Okay, het was misschien te rumoerig, maar zeg dat dan op een andere manier in plaats van te dreigen met de politie, geef bijvoorbeeld eerst aan of vraag of ik er rekening mee wil houden. Dat komt wat vriendelijker over.
Dan hebben we de premier uit Suriname die onlangs overleed, en geboren is op mijn verjaardag. Dat zag ik in verband met Rob. Vandaag waren er drie cassieres onwel geworden in Stadhagen, dat is de wijk waar ik woon. Gisteren was ik in Putten, bijeenkomst ARCH en mijn moeder zowel als geestelijk moeder van hun, maria.. hebben kanker, er is gisteren iemand overleden aan kanker daar.
Vaak wordt ik ook wakker met bijvoorbeeld een zinsfragment, zoals vorige week maandag hoor ik londen. Toen was er een bepaald nieuwsbericht over iemand die naar londen ging. Ik vind het soms moeilijk te beoordelen in hoeveer ik objectief ben. Oja, toen ik in de psychiatrische kliniek een zondag heb gevast, waren er die dag daarna twee mensen overleden aan een therapeutische sessie in Duitsland.
Ik ben benieuwd wat jij hiervan denkt?
Trouwens, wel heel gaaf dat jij die extra uren hebt gekregen! Ik heb een nieuw idee, dat is misschien bij artez in zwolle. Ik voel me erg ontmoedigd, dus dat is dan misschien een gebedspunt voor morgen?
dinsdag 12 januari, 17:00kees
Beste Obey,

Ik voel me erg ontmoedigd,
schrijf je,

Het doet me erg denken aan de jaren dat ik heb geleden onder depressie en mijn melancholiese aard me de put introk.
Ik heb ervaren dat koning David er ook last van had, en hij heeft in de Psalmen mijn gevoelens neer geschreven, maar ook de bemoedegingen die bij die gevoelens horen.
Psalm 62 heeft het erover dat ik een schuilplaats heb bij God, Psalm 27 dat ook al laat iedereen mij in de steek Hij niet!

Het hele zooitje gevoelens dat om de hoek komt kijken als je je ontmoedigd, eenzaam en verlaten voelt in de Psalmen vind je troost, Gods zorg voor jou, bemoedeging etc., en schrijf de teksten die je aanspreken op zodat je ze van buiten kunt leren, en zo basis van Gods beloften en Zijn trouw in je hart en ziel legt om de volgende aanval van ontmoedeging te weerstaan.

Groetjes,
en Gods zegen toegewenst,
Kees
dinsdag 12 januari, 20:40Victor
@ Obey

Artez? Wat is je idee?
dinsdag 12 januari, 23:54Obey
goede vraag..
in een flits (artez gaf direct een goed gevoel en er waren, zijn veel functies) zag ik coordinator studium generale. Dit is een functie die me wel leuk lijkt. Ik ben maatschappelijk en cultureel (breed) geinteresseerd en vind het leuk relaties te onderhouden met anderen. Ook vind ik het leuk om creatief te denken en me in te leven in de wens van de student, om te bedenken wat voor hen een aanvulling zou kunnen zijn op het lesprogramma, die echt een meerwaarde heeft.
Een vriendin van mijn ex heeft dit gedaan voor de universiteit utrecht, waar ik zelf ook heb gestudeerd. Ik vond dat zij daar echt een inspirerend aanbod hadden, misschien zou er eventueel mee kunnen worden samengewerkt. Ik heb in mijn directe netwerk in ieder geval twee muziekprofessionals, ik ken er een aantal via de vez, mensen die op artez hebben gezeten en mijn cellodocenten hebben ook allebei op artez gestudeerd.
Ik zou me kunnen voorstellen dat iemand die maatschappelijk werk, beleidssociologie, deeltijd conservatorium en buitenlandervaring misschien interessant kan zijn. Ik ben voorziter geweest van een redactie van een opleidingsblad, heb in evenementencommissies gezeten en vond het altijd leuk om dingen te organiseren. Het gaat om een functie van maar 0,4 fte uur, je moet bereid zijn om in de avonduren te werken, maar het sluit echt enorm aan bij mijn interesses.
Een andere vacature waar de termijn van is gesloten, officieel, is die van een junior medewerker ICT. Het brutosalaris is laag, maar daar staat tegenover dat ik ook lage eisen heb. Ik heb vaker over een baan als ictmedewerker gedacht, helpdeskmedewerker, ook omdat ik die in mijn vorige banen vaak aan de telefoon had en het stapsgewijze denken, systematisch uitsluiten van mogelijkheden gaaf vind. Het is niet belangrijk om ict/ervaring te hebben, ze zoeken denk ik meer aan een scholier, maar je weet het nooit. Daar staat tegenover dat ik ervaring heb als data/analist, statistiek heb gehad en de lage druk en opstap, binnen een intellectueel stimulerende omgeving me wel aanspreekt.
woensdag 13 januari, 00:10Obey
@ kees,
hoi, ik kwam er pas aan het eind van het schrijven van het vorige bericht achter dat je ook had gereageerd (moest nog even copypasten, want had nog niet ingelogd).
Het hele zootje gevoelens schrijf je, waar je mee te maken krijgt. Ik vind mezelf eigenlijk niet echt depressief. Gods woord geeft me dagelijks kracht. Ook, net als na vanavond, we hadden een vrijwilligersavond met Stichting Present, heb ik echt het verlangen om me meer aan God weer over te geven en niet zo te sikkeneuren. Het is dan alsof het wat makkelijker is om de gedachten ´de opname in de psychiatrusche kliniek is de definitieve doodsteek voor mijn carriere´aan de kant te leggen. Ik moet hier wel bij aangeven dat ik dit ook wel eerder op de dag heb gedaan, dus idd die bekommernissen wegwerpen. Ook vind ik kracht in het feit dat het onderzoeksrapport van de commissie wilibrod davids is gepresenteerd, ik daar gisteren nog niets van afwist, wel gereageerd heb op deze website en dat de heer tot me sprak over premier balkenende. Dat geeft me dan vreugde (die de wereld niet kent, zegt een liedje). Heer, geef meer van uw wijsheid en kracht in onze levens. Geloof kijkt op een andere manier naar de werkelijkheid. Geloof zegt dat de baan er wel komt op Gods tijd en dat hij een plan heeft waarin allerlei pijn ook goed is verwerkt, ook uit mijn vorig huwelijk en voor herstel.
Dan had ik ook nog -mijn nieuwe kalender- waar op stond: wij die volhouden in het gebed en in de dienst van het woord. Dan denk ik aan het nieuwsbericht van gisteren, met een zwaan en -waver- erin, de straatnaam van kees goedhart, waar ik afgelopen zaterdag een brief van kreeg, een stichting waar hij voor werkt en dan zegt de heer op een gegeven moment ook, kijk naar rechts en staat daar een tas van opwekking en realiseer ik me dat er zoveel mensen zijn die hetzelfde verlangen, en die ook pijn en moeite hebben, dat ik weer vol van hoop ben. :)
woensdag 13 januari, 00:21Obey
dan is er ook nog phil ware, waar ik al negen jaar zijn dagelijks vers van lees, die op mijn plaxo en linkedin zit en ik weet dat hij ook zeg maar die dagelijkse strijd aangaat, net als bv rob, mark en mark, ik neem aan dat zij het ook weleens lastig hebben (wrs. niet),maar dat inspireert me. En het feit dat ik rebeccah afgelopen zondag weer heb gezien, dat zij in harderwijk wonen en af en toe weg zijn en de heer dienen over de hele aarde, dat ik mail krijg van evangelisten, dat ik denk aan mijn vader en moeder en dat zij de kerk zondags bezoeken, dat ik as. zaterdag naar de partneravond ga van het trin, zondag naar de vez, misschien op de bijbelse woordstudie hebreeuws kan en..last but not least, morgen weer nieuwe wonderen ;)
donderdag 14 januari, 17:07Obey
@ victor,
ik heb vandaag de sollicitatie naar artez verstuurd (we weten dat God alle dingen doet meewerken ten goede voor hen die naar zijn plan geroepen zijn) en een bevestiging, reactie gehad van regioplan. Daar wordt ik in het bestand opgenomen als freelanceonderzoeker, voor als er opdrachten beschikbaar zijn, dus dat is geweldig, ,prijs de Heer! Meer dan ik had durven hopen.
donderdag 14 januari, 17:08Obey
wordt zonder t

Reageer op deze blog





Poll


Er is geen Bijbelse basis voor vlaggen en dansen in de kerkdienst

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

"));