Bijbelleeskaart

Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Helden van nu en helden van vroeger

Door: Mark WinkelaarMaandag, 7 november
Terug
Categorie: Algemeen, 2 keer gereageerd, 181 keer bekeken

Hoe gaaf was het om vroeger tegen grote helden op te kijken. Helden zoals je vader, die met zijn accuboormachine een vliegtuig in elkaar kon zetten, als hij dat wilde. Of tv helden zoals spider man, de ninja turtles. (misschien wel the dukes of Hazard voor de oudere garde ;). In die kleine kinderoogjes konden deze mensen alles voor elkaar krijgen, elk probleem oplossen en we wilden maar wat graag net zoals hen worden. 

Maarja, als je wat ouder wordt, dan zie je de wereld wat minder idealistisch. Je komt erachter dat spider-man, net als sinterklaas, één grote leugen was. Je vader blijkt geen vliegtuigen te kunnen maken en de acteurs van Dukes of Hazard deden niet eens hun eigen stunts. Oftewel: je kijk op het leven krijgt een grote opdonder van de realiteit. Je kinderlijke drijfkracht vervliegt. Wat moet je nu? Want nadat je de droom om met raketlaarzen door de ruimte te gaan vliegen moest opgeven, kon er alleen maar plaats gemaakt worden voor een droom van kleiner kaliber. 

Maar net als het vuur lijkt te doven komt er hoop vanuit een onverwachte hoek. Want het blijkt dat er, ondanks dat je met twee voeten op deze aarde staat, wel degelijk helden rondlopen die het ‘vuur’ brandende houden. Mensen vol zelfopoffering, mensen vol visie, mensen die hun idealen uitleefden en verder gingen, waar anderen zeiden dat het niet mogelijk was. Dit zijn de helden van deze wereld. Sommigen nog levend, velen al lang en breed overleden, maar allen hebben ze dit gemeen: Hun leven inspireert en daagt uit. Hun leven schreeuwt uit: HET IS WEL MOGELIJK! Waar al je kinderdromen in elkaar vallen, zorgen deze levensverhalen ervoor dat ze weer vorm krijgen. Wie zijn toch deze heroïsche figuren?
Ten eerste: Jezus Christus. Voor velen een grote inspiratie, of Hij nu de zoon van God is of niet, zijn leer is baanbrekend. Voor mij, als christen, is Jezus het enige perfecte voorbeeld. Alles aan zijn leven was perfect. Maar soms betrap ik mezelf op een schadelijke gedachtegang: Jezus was mens, maar ook God. Hoe kan ik Hem dan als voorbeeld nemen? Ik faal bij het leven en Hij was perfect. Soms ontmoedigt het, omdat ik weet dat ik nooit zoals Jezus zal zijn. Maar gelukkig zijn er vele mensen die hetzelfde leven hebben ontvangen als ik, die ondanks hun mens-zijn, voor grote inspiratie hebben gezorgd. Grote Bijbelse voorbeelden voor mij zijn: Paulus en stafanus. Daarnaast zijn er vele hedendaagse helden die mij inspireren: Anne van de Bijl, Corrie ten Boom, Paul Washer,Hudson Taylor, Leonard Ravenhill. Het is zo gaaf om deze mensen te horen spreken over Jezus. Maar het voornaamste van deze mensen is dat ze niet alleen praten over Jezus, maar dat hun hele doen en laten van Jezus spreekt. En hoe gaaf is het om een 82 jarige Anne van de Bijl, na een riskant en avontuurlijk leven, te horen zeggen dat hij een radicaler leven had willen leiden. Ik heb posters van deze helden op de wanden van mijn gedachtewereld hangen en daar zullen ze waarschijnlijk mijn hele leven blijven. Maar geen andere poster is zo groot en goed belicht als de grootste held van allemaal: Jezus.

Goede week!

Mark Winkelaar

  

Gerelateerd

Reacties (2)

Zondag, 20 november, 22:07Inge1987
Papa is een held!

Als ik deze blog van je lees, Mark, dan wil ik de volgende tekst met je delen waarin letterlijk staat dat God een held is. In Sefanja 3:17 staat:
"De Heer, je God, zal in je midden zijn,
hij is de held die je bevrijdt.
Hij zal vol blijdschap zijn, verheugd over jou,
in zijn liefde zal hij zwijgen,
in zijn vreugde zal hij over je jubelen."

De Heer, je God is een held! Jouw Papa, mijn Papa, onze Papa is een held! :)
Maandag, 21 november, 19:06Mark Winkelaar
Cool :) Gaaf om te weten, thanks for sharing ;)

Reageer op deze blog







"));