Vergeten?

Gebedsbroeders

Twee jongens - Twee posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

God kennen heeft grenzen

Door: Mark WMaandag, 15 oktober 2012
Terug
Categorie: Gods karakter, 2 keer gereageerd, 995 keer bekeken

We zullen altijd mensen blijven. Mensen met een beperkt verstand, met een beperkte blik, een kort leven en cultuurgebonden geest. Er zijn vragen waar we over na kunnen denken en wellicht een ruwe schatting van het antwoord te pakken krijgen, maar we zullen dit bestaan en ook God nooit volledig begrijpen. De mens is veel te beperkt. Als Salamo de slimste mens ooit was, op welke plek komen wij dan met onze redeneringen? Gods wegen zijn ondoorgrondelijk en soms moeten we het ook gewoon daarbij laten.

In de zomer heb ik een boek over de hel gelezen van Francis Chan, dat was pittige kost. En niet zozeer in de moeilijkheidsgraad, dat was zeer goed te doen. Nee, ik kwam heel erg in de knoop met mijn beeld van God en de vragen die het met zich mee bracht. Vragen als: Als God wist dat het leven op deze wereld zo uit de klauwen zou lopen, is het dan wel rechtvaardig van Hem om de mensen te straffen voor hun daden? Hij is degene die alles in leven heeft gebracht en wist dat het mis zou gaan, waarom zouden wij daar straf voor krijgen? Als klap op de vuurpijl quotte Francis Rom 9; en dat is me toch een moeilijk hoofdstuk! In dat hoofdstuk zegt Paulus dat de ene mens door God gebruikt wordt om zijn toorn te tonen en de ander om zijn genade te laten zien. Ongeacht de wil of inspanning van een mens. (vers 16) Dat is toch moeilijk te begrijpen? Paulus zag deze vraag van mijn kant ook al lang aankomen en schreef mij dit antwoord: Wie bent u eigenlijk dat u, een mens, iets tegen God zou inbrengen? Vraagt het aardewerk soms aan de pottenbakker: ‘Waarom hebt u me gemaakt zoals ik eruitzie?’ Heeft de pottenbakker niet de vrijheid om van dezelfde klomp klei zowel een kostbare vaas als een alledaagse pot te maken? (Vers 20,21)

Dat kwam redelijk overeen met het antwoord dat Job kreeg nadat Hij dacht slimmer te zijn dan God: ‘Wie is het die mijn besluit bedekt onder woorden vol onverstand? Sta op, Job, wapen je; ik zal je ondervragen, zeg mij wat je weet. Waar was jij toen ik de aarde grondvestte? Vertel het me, als je zoveel weet. Wie stelde haar grenzen vast? Jij weet dat toch? (Job 38:2-5)

En om het allemaal simpel te houden kwamen vorige week wat leden uit mijn jeugdgroep aanzetten met de vraag: "wat vind jij eigenlijk van uitverkiezing?" 

...

Tja, het is wat. Het werd me allemaal wat te veel, het begon er op te lijken dat ik God niet helemaal kan volgen in bepaalde stappen en dat was best apart. Op een gegeven moment heb ik maar besloten dat het nog veel vreemder was dat ik voor een tijdje op deze aarde rond heb gelopen met het idee dat ik God kon begrijpen. Alleen al het feit dat de mensheid al eeuwen lang bezig met het begrijpen van iets wat God in zes dagen tot stand bracht zegt eigenlijk al genoeg. Ik zal God nooit volledig begrijpen. Hij is God en ik ben zijn creatie en soms moet ik met dat gegeven genoegen nemen. 

Goede week!
Mark W

Gerelateerd

Reacties (2)

Herman15 oktober 2012, 20:21
Thanks for posting! Een kant van God waar de bijbel vol van staat en toch vaak vermeden wordt (in evangelische gemeentes). Na Rom 9 te lezen, te denken aan Uzza waartegen God's woede ontstak toen hij de ark wou opvangen, aan Mozes waarbij zijn vrouw hem nog net van God's woede kon sparen, denk ik zo liggend op de bank dat ik het niet gered had, met wat mij nu is geopenbaard als ik nog leefde in het OT. | Vergeet rom 9:30-31 niet: 30 Wat kunnen we hieruit nu opmaken? Hoewel ze er niet naar hebben gestreefd, zijn heidenen als rechtvaardigen aangenomen, op grond van hun geloof. en "Iedereen die de Vader mij geeft zal bij mij komen, en wie bij mij komt zal ik niet wegsturen (joh 6:37)
Rom 8:29 God kiest, roept, geeft aan Jezus, spreekt vrij, laat delen in Zijn luister: een ieder die ... (Hij wil ?)
Joh 6:40 Jezus zegt: Dit wil mijn Vader: dat iedereen die de Zoon ziet en in hem gelooft, eeuwig leven heeft, en dat ik hen op de laatste dag uit de dood zal opwekken.
Dave Bouman18 oktober 2012, 00:28
Hoi, Ik denk dat als we zelf meer gehoorzamen zoals er in de bijbel staat hoe we daadwerkelijk behoren te leven als christen. bv 1timoteus 6 vers 11 ik citeer"Maar jij, man van God, moet alles uit de weg gaan. Streef naar gerechtigheid, vroomheid, geloof, liefde, volharding en zachtmoedigheid." En dus ook leven naar wat er in de Bijbel staat, God's onfeilbaar woord en ons niet inlaten met alle boeken rondom christelijk geloof en alle bijbelstudies maar dagelijks in de praktijk brengen hoe God ons bedoeld heeft om te leven. Dan komen zulke aanvechtingen zoals jij hebt gehad ook niet . Mattheus 5 vers 3 zegt"Gelukkig zij die zich arm weten voor God: voor hen is het hemelse koningkrijk. Mijn ervaring is dan ook, Jezus op mijn troon. Ik aan het kruis. Heel simpel. Zijn wil is mijn wil. Ondanks alles. Groet Dave

Reageer op deze blog