Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

En dan nu de praktijk

Door: Mark WinkelaarVrijdag, 11 juni
Terug
Categorie: Getuigenissen, 24 keer gereageerd, 273 keer bekeken

Annuleren


Vandaag sprak ik iemand die ik lang niet had gesproken, hij liep van het station naar huis, ik fietste langs en gaf een lift. Bij hem thuis nog even wat gedronken en wat gepraat. Hij is geen christen, helaas. Het idee om hem het evangelie uit te leggen had ik al langer in mijn hoofd, dus ik begon over het geloof te praten met hem. “maaruh” zei ik, “je gelooft dus nog steeds niet” (met een niet serieuse ondertoon). Het gesprek kreeg een wending (een goede in mijn ogen ;), maar ik merkte al snel dat hij het onderwerp niet echt relaxt vond.
  

Op een gegeven moment vroeg ik hem of hij wist wat het christendom nu eigenlijk inhield. Dat wist hij nog redelijk goed, hij begon bij Adam en Eva, dat zij alles in de soep hadden gegooid. En wist op mijn vraag “waarom stierf Jezus aan het kruis?” nog “voor onze zonden” te beantwoorden. Daar hield het gesprek ook op, jammer genoeg. Maar ik wist ook niet heel veel meer te zeggen, ook omdat ik dus merkte dat hij er niet graag over praatte.

Er is nog veel meer te vertellen over het geloof, zoveel meer over hoe goed God is en over de genade, over het offer van Jezus, over waarom Jezus dood noodzakelijk was. Maar het moment leende zich er niet voor en ik durfde het niet. Dat laatste speelde misschien een grotere rol. Aan de ene kant vond ik het jammer, aan de andere kant dacht ik: “volgende keer beter “. In mijn hoofd maakte ik een plan Voor de volgende keer, ik zou hem dan vragen of ik hem in het kort het evangelie uit mag leggen. Dan kan hij zich voorbereiden op een monoloog (niet te lang) en heeft hij daarna het evangelie gehoord. Als hij dan nog vragen heeft, of het interessant vind, dan kunnen we erover door praten, en zo niet, dan niet.

Ik moest wel om mezelf lachen, op gebedsbroeders schrijf ik zoveel over het evangelie, over zonde en rechtvaardigheid, maar als puntje bij paaltje komt sta ik met een mond vol tanden :P Er komen waarschijnlijk nog veel leermomenten op mijn pad, waarvan deze er één is, dus laten we hopen dat ik beter wordt in het voeren van dit soort gesprekken.


Goed weekend!


Mark Winkelaar

  

Gerelateerd

Reacties (24)

Reacties 1 - 20 van 24
vrijdag 11 juni, 09:51Nodoubt
Anders vertel je hem dat je een website hebt waar allemaal vreemde mensen reacties geven? Misschien is dat wel boeiend voor hem? hehe

Oh, en als je het goede nieuws wil vertellen is het misschien ook wel goed eerst het slechte nieuws te vertellen. Vraag eens aan hem: "en wat ga jij doen na je dood?" of "weet je dat Jezus snel terug komt? ben jij er ook klaar voor?".

Maar wel grote kans erop dat hij de volgende keer dat je hem een lift aanbied zal zeggen dat hij toch liever de benenwagen wil gebruiken maar dat het niets met jou te maken heeft hoor ;)
vrijdag 11 juni, 11:32Peter-Sigmond
Mark, broeder,
precies zoals Nodoubt zegt jullie eigen site is ook een evangelisatiemiddel.
Goed dat je de stoute schoenen hebt aangetrokken.
We weten het in theorie allemaal zo goed, niet elk mens is hetzelfde dus een standaard praatje gaat ook al niet. En daarbij komt dan ook vaak kijken, kennen we de persoon aan wie we het uitleggen, waar het theoretisch niet zou mogen uitmaken, gebeurt het in de praktijk wel.
sterkte voor de volgende keer, we zullen bidden voor je.
zaterdag 12 juni, 12:46Mark Winkelaar
Wellicht een goed idee voor de volgende keer ;) Ik zal er inderdaad bij zeggen dat hij de reacties moet overslaan :P
Het verhaal dat je vertelt verschilt inderdaad per persoon een beetje. Maar dat is ook niet erg, als de bijbelse boodschap maar vertelt wordt.

Bedankt voor jullie reacties en gebed :)
Maakt me weer bewust dat we samen op deze wereld zitten, gaaf!

Mark
zondag 13 juni, 15:47Mark Winkelaar
Even een update; gister kwam ik hem bij toeval weer tegen. Ik ben weer ff bij hem thuis geweest en toen hebben we over het geloof gepraat. Niet dat het helemaal perfect ging, maar we hebben er wel gewoon relaxt over gepraat, dat vond ik wel gaaf. God heeft zijn hand hier wel in gehad:)
zondag 13 juni, 19:53Victor
hé Mark,

Ik vind het mooi om te lezen dat je het gewoon doet. Het is inderdaad lastig. Zelf wil ik ook mensen dolgraag over God vertellen als ik de kans heb. Soms lijken die kansen niet te komen en dan moet je het gewoon soms recht voor de raap doen.

Ik wilde je gewoon even complimenteren dat je een goed ding doet.

God zegen je!
maandag 14 juni, 12:35Nodoubt
De mensen die 'Christelijk' zijn opgevoed zijn de mensen waar het moeilijkste mee te praten valt denk ik. Ze zien overal lauwheid om zich heen en denken dat dat de standaard is.
Zo ken ik iemand die erg moeite heeft om de Bijbel te kunnen begrijpen en om er zelfs maar geregeld in te lezen. Iemand die God niet kan vinden zo lijkt het. Komt uit een hervormde kerk achtergrond.
Iemand die gedoopt wilde worden maar tegelijkertijd zijn vrouw en God bedroog door op zijn werk een veel te intieme relatie met een andere vrouw te hebben. Wat voordat het echt overspel kon worden (nu ja, er was al enig lichamelijk 'contact') aan het licht kwam en bijna zijn huwelijk kapot maakte.
Deze persoon heeft vele 'relaties' gehad voordat hij trouwde.

En niemand heeft hem verteld dat al die 'verhoudingen' keiharde hoererij is dat je geestelijk blind zal maken. En dat het Godslastering is als je je wilt laten dopen voor de vergeving van zonden terwijl je op het punt stond om je vrouw (en God) te bedriegen. (liegen tegen de Heilige Geest, want hij had niet de intentie om zijn zonden op te biechten en een ander pad op te gaan) Hij heeft zijn hard verhard maar weet het zelf niet.

Hij kan God niet vinden zonder dat hij eerst een echte oprechte bekering meemaakt. Al zijn zonden onder ogen zien... nederig worden, begrijpen hoever hij op het pad dat naar de dood leid is afgedwaald.

Maar als ik het woord 'hoererij' al in de mond neem... dan komt er me toch een verzet en 'mag ik niet oordelen' etc. en krijg ik alles te horen wat er aan mij mis is en beseft hij totaal niet dat ik hem probeer te helpen... Maar wie verteld de waarheid en wie wil de waarheid horen? Wie noemt hoererij nog zonde die naar de dood leid? Wie leert nog dat je oogst wat je zaait omdat God niet met Zich laat spotten? Wie leert nog wat 'bekering' inhoud?

Ik geef het op om te gaan discussiëren met hem hierover. Alleen bidden en op God hopen is de enige mogelijkheid kom ik achter.
maandag 14 juni, 17:36Mark Winkelaar
Hey Victor, dank je. Alhoewel mijn poging niet bijster geestelijk of van enig niveau was. Maar het gesprek heeft plaatsgevonden en daar was ik al heel blij mee :)

@ nodoubt; ben het eens met je laatste zin. Als mensen niet willen luisteren, kun je niets anders dan bidden. En gelukkig overtuigt de Geest van zonde oordeel en gerechtigheid.
dinsdag 15 juni, 10:23Nodoubt
Helaas heb ik steeds vaker het het idee dat mensen niet overtuigt willen worden door de Heilige Geest omdat ze hun hart verhard hebben zodat de waarheid geen kans krijgt.

Hoe kan God sommige van dit soort mensen nog bereiken? Met de mokerhamer van het lijden vrees ik gezien alle verhalen in de Bijbel...
woensdag 16 juni, 09:53Edwin
@ Mark; Ik vind het heel moedig dat je hem hebt aangesproken. Vergeet niet dat het geen makkelijk onderwerp is om over te praten, zeker omdat de andere partij er misschien niet op zit te wachten. Je zegt dat je hem daarna weer bent tegengekomen en dat je er relaxt over hebt gepraat. Erg mooi! Het probleem is dat wij zelf ook niet kunnen weten op het moment dat we een gesprek met iemand hebben gehad wat het effect ervan is. Wellicht gaat diegene na het gesprek niet direct verdieping zoeken maar staat hij als hij een paar jaar later weer wordt aangesproken door iemand er veel meer voor open. We mogen rust en vertrouwen hebben in God en daar ook voor bidden.

Evangeliseren is een lastig onderwerp en iedereen kan dat op zijn manier doen, ik denk niet dat daar voor God verschil in zit. De een is beter in het geven van een donderpreek de ander laat zijn geloof tot uiting komen door goede daden. Alleen openlijk er vooruit komen dat je christen bent kan gek genoeg al evangelisatie zijn. Mensen weten dat ze bij jou kunnen aankloppen als ze nieuwsgierig over het geloof zijn.

Wat betreft gelovige opvoeding dat kan zeker van invloed zijn op hoe iemand er voor open staat. Bij diegene kan het christelijk geloof nog een heel stoffig en afstandelijk imago hebben terwijl het vandaag de dag op hele andere manieren beleeft kan worden. Ik denk dat er tijd en gebeden voor nodig zijn om de harten van deze mensen opnieuw te openen.
woensdag 16 juni, 12:06Sicco
andersom ook denk ik edwin moet er opebnheid zijn t.o.v. anderen, ondanks hun gebreken, slechte eigenschappen en onmacht. Als het niet van 2 kanten komt wordt t nooit wat natuurlijk.
zaterdag 19 juni, 14:00Mark Winkelaar
@ Edwin,
Dankt je.
Ben het met je eens, evangeliseren is inderdaad elke keer anders, omdat de ontvanger anders is en omdat je zelf ook veranderd. Maar de kern blijft hetzelfde uiteraard.
Als je een gesprek over het geloof aan gaat, dan speelt het hele verleden van iemand een rol. Alle aanvaringen die hij/zij in zijn hele leven met het geloof heeft gehad spelen op zo'n moment mee. Daar moet je wel rekening mee houden, inderdaad
zaterdag 19 juni, 18:38Luna
Ik herken helemaal wat je hier verteld. Laatst had ik het hier ook met een vriendin over. Dit ging via internet (msn) gezien ik haar ook zo heb leren kennen, maar dat is nogal een lang verhaal. In elk geval we hadden het over het geloof. Zij is dan rooms en ik ben gereformeerd. Allebei zitten we wel heel erg met het geloof qua twijfels en zo, maar goed. Ze heeft een vriendje en zo kwamen we gaande weg ook op seksualiteit voor het huwelijk.

Ik dacht daar kan ik wel over praten waarom ik er tegen ben, gezien ik een tijdje geleden het boekje 'de bijbel open over vrijen' heb gelezen. Maar eerlijk gezegd viel mij dat vies tegen. Het is ontzettend lastig om zoiets in de praktijk te brengen en hoe je het wil zeggen en waarom etc.

Op school en op vereniging (ik ben bijna 16) hebben wij het wel vaak over dit soort dingen gehad maar als je er echt mee geconfronteerd word is het super lastig.

Wat ik trouwens nog lastiger vond was een gesprek over de evolutie theorie, waarom ik dat niet geloof. Op school hadden we dat behandeld met biologie en ik wist er ook redelijk wat van af maar zij kwam met hele andere standpunten en argumenten. Dan is het super lastig om je mening duidelijk te maken en ook bij je standpunt te blijven. Wat zij zegt klinkt namelijk allemaal heel profesioneel en geloofwaardig. Die professor zegt dit en die zegt dat en zij zegt zus. Je gaat dan weer twijfelen en je blijft steken in je discussie.

Het mag dan heel mooi zijn om over je geloof te praten, ik vind het super lastig! Ik probeer er wel zoveel mogelijk voor uit te komen. Ook probeer ik zo veel mogelijk te lezen/bidden en zo alleen het is zo lastig! Ook om dat vol te houden. (maar nu dwaal ik helemaal af ;))

In elk geval, ik ben blij om te lezen dat, ook al zijn julie ouder en hebben jullie wel meer 'ervaring' ik ben niet de enige die er mee zit! Dat is een opluchting.
zondag 20 juni, 18:03Mark Winkelaar
@Luna, Mooi dat je wat troost vind in het feit dat ik het ook lastig vind. Wat betreft seksualiteit is het inderdaad lastig, ik zou zeggen lees er nog een keer een boekje over.
En de evolutietheorie is wat mij betreft simpel: In Genesis staat dat God de aarde heeft gemaakt, punt. Ik heb me zo veel verdiept in wetenschappelijke argumenten enz. maar je komt er toch niet uit en je moet niet in de schepping gaan geloven vanwege wetenschappelijke argumenten, maar omdat God zegt dat Hij alles gemaakt heeft.
Er zijn heel veel wetenschappelijke argumenten voor de schepping, maar dat is niet het fundament van het geloof in de schepping. Het fundament is dat God gesproken heeft.
Voor info over schepping evolutie: www.drdino.com.

Bedankt voor je reactie

Mark Winkelaar
zondag 20 juni, 18:24Sicco
je komt er nooit5 uit hoor. Er zijn evenveel argumenten voor allebei. Het gaat er uiteindelijk om wat je het meest logisch vind zelf. Maar het klopt wel dat het moeilik is, maar dat is het toch al, omdat je altijd aan het twijfeen wordt gemaakt over geloof.
zondag 20 juni, 21:17Nodoubt
Nou ik kan je zonder te twijfelen zeggen dat er ook mensen zijn die echt niet meer twijfelen over het geloof.

De evolutie THEORIE is zo'n hoop flauwekul als je er een beetje in verdiept. Er zijn gelukkig meerdere intelligente Christenen die wetenschapper zijn die vanuit de wetenschap zelf hebben aangetoond dat macro evolutie een belachelijk idee is.
Mensen verzinnen maar van alles om maar niet in God te hoeven geloven en geconfronteerd te worden met hun eigen zonden en het oordeel wat komt.

"19 Want wat een mens over God kan weten is hun bekend omdat God het aan hen kenbaar heeft gemaakt. 20 Zijn onzichtbare eigenschappen zijn vanaf de schepping van de wereld zichtbaar in zijn werken, zijn eeuwige kracht en goddelijkheid zijn voor het verstand waarneembaar. Er is niets waardoor zij te verontschuldigen zijn," Romeinen 1
dinsdag 22 juni, 19:44Sjoerd
@Luna: wat goed van je dat je er eerlijk in bent dat je dit moeilijk vindt. Ik kan me er alles bij voorstellen. Wil in ieder geval beginnen met te zeggen dat ik het gaaf vind dat je op je vijftiende überhaupt pogingen onderneemt om mensen uit te leggen waarom je in God gelooft en waarom je andere dingen niet gelooft. Terugkijkend zou ik willen dat ik dat op die leeftijd had gedaan en me vanaf die leeftijd voor God had vernederd. Echt heel fijn om te lezen, Luna! Laat dit in ieder geval een bemoediging voor je zijn om hieraan vast te houden. Ik heb trouwens goed nieuws voor je - bij God is de Waarheid te vinden. :)

Daarnaast wil ik je ook nog graag een advies meegeven, hopelijk vind je dat niet vervelend, voor wanneer je nog eens in zo'n lastige situatie terecht komt. Je hebt niet alle antwoorden en dat is oké. Ik heb ervaren dat je er vaak beter aan doet om mensen te vertellen wie de God van de Bijbel is (hier ligt dus meteen een prachtige opdracht: ga Hem leren kennen door Zijn Woord!). Het is geen debat waar je in zit, waarbij degene met de beste argumenten wint. God heeft ieder debat allang gewonnen. Vertel de mensen over wat God je leert door Zijn Woord. En als mensen daar niet aan willen, dan is dat hun keuze. Voorkom in ieder geval dat je gaat wankelen omdat je even geen goede argumenten weet te verzinnen. God wil jouw kracht zijn. En als Hij vindt dat je op bepaalde momenten wel iets belangrijks zou moeten zeggen, zal Hij je de woorden daarvoor geven. Mijn ervaring is echter dat het meestal betekent dat ik openlijk toegeef dat ik niet in staat ben om het precies uit te leggen. Ik houd het dan puur bij het getuigen van Hem, die mij gered heeft.

Duik dus in gebed diep in Zijn Woord en vertel de mensen om je heen over wat je hebt geleerd. Gods zegen gewenst hierbij!
dinsdag 22 juni, 19:49Nodoubt
Amen
dinsdag 22 juni, 21:01Luna
@Mark; dank je voor je reactie! 2 dagen lees ik hem nog eens.. Hihi, ik heb er laatst over heen gekeken, denk ik ;) Ik zal zeker nog eens een boekje er over lezen. En de evolutie theorie bestrijden met; God heeft de aarde geschapen. Ja en dan? Ik wou het ook zeggen, maar als ik alleen al begon over zoiets was het; ja ik geloof het niet want.. Dat zei zij dan weer. En ik geloof ook echt dat de aarde is geschapen door God, de evolutietheorie vind ik ook een hoop flauwekul, maar als je dan een discussie hebt en je niet weet wat je moet zeggen.. Dat is zo ontiegelijk lastig! Ik zal zo je link ook even bekijken.

@Sjoerd; maar dan moet ik er eerlijk bij zeggen dat ik een tijdje in een bijbelsdagboekje heb gelezen en heel trouw aan het bidden was, maar sinds een tijdje is dat heel erg afgezakt. Dat komt, hele slappe smoes/ik weet het, door dat ik het ontzettend druk had. Op school (examen gedaan, ben trouwens geslaagd ;)), op mijn werk, thuis. Alles kwam in een keer. En nou ben ik al 3/4 weken vrij en heb ik zoiets; en nu? Nu wel naar hem toe gaan met; O bedankt God dat u mij hebt geholpen en zo? Dan voel je je ook weer zo.. stom. Dat je hem toen niet nodig had en nu wel. Ik vind het dus ontzettend lastig om die draad weer proberen op te pakken.

En ik vind het niet erg om advies te krijgen. Nu ik jou reactie lees denk ik; inderdaad het is ook niet erg om het niet te weten, alles. Maar het is vooral ook belangrijk om stand te houden en niet te gaan twijfelen door wat hij/zij tegen jou zegt. Want dat is dus wat ik deed. Ik ging de moed opgeven, en half twijfelen en zeggen hoe het kwam. En dat was ook weer zoiets stoms; wij krijgen altijd van alle kanten advies. Op school en op vereniging en catechesatie maar als je dan eens echt zoiets hebt dan kan je er werkelijk waar, niks mee! Je hebt wel een discussies, maar iedereen gelooft toch en denkt ook bijna het zelfde. Dat is anders als je met een overtuigd evolutiegelovend persoon te maken hebt. En dat heb ik gezegd, tegen haar. En toen ik op enter had gedrukt (msn, wat ook nadelig is. maar oke) dacht ik; Nou ben ik aan het twijfelen, nu hang ik ook half om half en geef ik toe dat ik eht neit weet, wat ik dus niet op een goede manier deed. En dat maakt mij nog steeds moedeloos. Ik bedoel; hoe kan het dat ik op het moment gewoon niet wist wat ik moest doen? Dat gevoel.

Nogmaals; ik vind je reactie niet erg. Ik vind het juist leuk/bemoedigend en fijn als mensen reageren op iets wat je zegt en waar je mee zit. Bedankt dus! (ook de rest, trouwens)

Groetjes.
dinsdag 22 juni, 21:33Peter-Sigmond
@ Luna,
Wat Mark aangeeft kan ik je aanraden ga naar drdino.com
Als je wilt kan ik de dvd's kopieren voor je ik heb ze dacht ik allemaal. Dit geeft je vanuit een wetenschappelijk punt dat de bijbel waar is en vanuit een wetenschappelijk punt waarom de wetenschap niet kan kloppen. Ik vond het zeer mooi om deze dvd's te zien. Kent Hovind is zelf christen, maar heeft diverse titels achter zijn naam. geweldige man om bezig te zien.

Dr. Hovind geeft op zijn eerste DVD aan dat deze gratis verspreid en gekopieerd mogen worden, graag zelfs vind hij dus ook geen issue over legaal of niet.
Dus mocht je de dvd's willen hebben, kan ik ze wel opsturen naar je.
dinsdag 22 juni, 21:33Sjoerd
Blij dat te horen. Het enige wat ik hierop kan antwoorden is dat je altijd bij God mag komen, op grond van het verzoenende Offer van Jezus Christus. Dat Offer blijft zijn waarde behouden. Jouw gevoel zeker niet, daar zou ik dus ook zeker niet op afgaan. Vergelijk het maar met een 2 euro-munt. Die is evenveel waard als je je goed, als wanneer je je slecht voelt. Het blijft 2 euro. Zo is het ook met het Offer - het blijft voor God voldoende om jouw schuld te betalen. Het gaat dus niet om jouw gevoel.

Dat deze persoon jouw aan het twijfelen heeft gebracht is helder. Dat dit in de toekomst veel vaker (en op nog sterkere manieren) gaat gebeuren is ook een feit. Het enige wat jij daartegen kan doen is je wapenen met Gods Woord. Geloof me, tegenover ieder statement die mensen kunnen maken zijn er een aantal teksten te plaatsen die in het licht van de Bijbel laten zien dat het goddeloze statements zijn.

Ik kan je niet genoeg blijven stimuleren: zoek God in Zijn Woord en in gebed. Hij zal Zich door je laten vinden. Dat heeft Jezus ons belooft in Johannes 6:37-38.
Reacties 1 - 20 van 24

Reageer op deze blog





"));