Vergeten?

Gebedsbroeders

Twee jongens - Twee posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Een gouden vriendschap

Door: Mark WVrijdag, 5 november 2010
Terug
Categorie: Seks en relaties, 1312 keer bekeken

Jonatan, die bij dit gesprek aanwezig was, voelde zich meteen sterk tot David aangetrokken en vatte een innige vriendschap voor hem op. Saul nam David vanaf die dag bij zich en liet hem niet meer teruggaan naar zijn ouderlijk huis. En Jonatan, die David zo lief had als zijn eigen leven, sloot vriendschap met hem. (1 Sam 18:1-4) 

Als je de juiste vriend gevonden hebt, dan kan een vriendschap één van de mooiste verrijkingen van je leven zijn. David noemt in 2 Sam 1:26 de liefde van Jonatan beter dan dat van vrouwen; zo diep ging de vriendschap tussen deze twee helden. Je zou kunnen zeggen dat het soulmates waren, maar wat maakte die vriendschap nou zo bijzonder?

Zodra de jongen weg was, kwam David van achter de rotsblokken tevoorschijn, knielde neer en boog driemaal diep voorover. Ze kusten elkaar terwijl hun de tranen over de wangen liepen, tot Jonatan zich vermande en zei: ‘Vaarwel. Onthoud wat wij tweeën elkaar bij de naam van de HEER gezworen hebben en dat wij en onze nakomelingen daar voor altijd aan gehouden zijn. De HEER is onze getuige.’ (1 Sam 20:41,42)

We kunnen het alleen maar gokken, want het staat niet expliciet in de Bijbel, maar willicht staat er net genoeg voor een speculatie. Er staat dat Jonatan David lief had met zijn eigen leven; dat komt ten uiting als Jonatan David verkiest boven zijn eigen vader. Saul, de vader van Jonatan, wilde David namelijk dood hebben. En ook al wist Jonatan waar David zich bevond, zijn vader kreeg het niet te weten. David kon Jonatan vertrouwen als het om zijn eigen leven ging, blindelings. Ook was Jonatan begaan met het lot van David (1 Sam 20:34) En misschien kun je daar 2 bouwstenen van hun vriendschap herkennen: (Blindelings) vertrouwen en begaan zijn met het lot van de ander.

Één van de jeugdleiders bij mij in de kerk zegt altijd: Zoek een maatje die met je lacht, die met je huilt, die met je bidt en die niet over je roddelt. Daar ben ik het volledig mee eens. Natuurlijk is er meer in een vriendschap zoals: gezamenlijke hobby’s, interesses, leefwerelden. Dat iemand er voor je is als dat nodig is, dat iemand tijd voor je heeft enz. Maar, mijns inziens, kun je het samenvatten in de spreuk van mijn jeugdleider met de twee bouwstenen van David en Jonatan; vertrouwen en begaan zijn met het lot van de ander. En ik zou er aan willen toevoegen; een echte vriend vertelt je de waarheid, ook de waarheid over je eigen gedrag.


Goed weekend!


Mark W
  

Gerelateerd

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog