Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Doodzonde

Door: Mark WinkelaarVrijdag, 29 januari
Terug
Categorie: Algemeen, 11 keer gereageerd, 128 keer bekeken

Blog doorsturen

Annuleren

Als het evangelie van Jezus Christus de waarheid is. En als alle dingen die geschreven zijn in de bijbel kloppen, dan hebben de mensen die niet geloven een groot probleem. Maar de christenen ook.

De christenen worden dan niet veroordeeld door God en alle mensen die niet geloven worden veroordeeld tot een eeuwige hel. De rechtvaardigheid en de heiligheid van God zullen bij iedereen bekend zijn. Maar wat hebben de gelovigen gedaan? Ze zijn naar de kerk gegaan, en wel; elke zondag! Hoor jij daarbij? Mag ik vragen; heb je die vriend van jou ooit het verhaal van Jezus verteld? En die collega op je werk, heeft hij ooit het hele evangelie van jou gehoord?

Jezus is de enige weg naar de Vader. Het is of knielen voor God of de eeuwigheid in hel doorbrengen. Er is geen zijweg, er is niet zoiets als: Jezus is één van de wegen naar de Vader, nee, Jezus is de enige weg. Heb je dit verteld aan de mensen om je heen?
Ik moet zeggen dat ik dit zelf heel moeilijk vind, en waarom? Omdat mensen dit vaak niet op prijs stellen en omdat je arrogant of achterlijk wordt gevonden. Want wie verkondigd er nu zoiets als een God die dood gaat en daarmee de wereld redt? Wie ben jij om mij te zeggen dat jouw God de enige weg is. Jij zegt dus dat alle andere godsdiensten, al die miljoenen mensen op deze wereld het bij het verkeerde eind hebben.
Zelden dat ik iemand zo letterlijk en zwart wit het evangelie verteld heb. Maar toch, je beste vrienden zijn de mensen die je waarheid vertellen. Als je met kanker naar de dokter gaat, wil je toch iemand spreken die je de juiste diagnose geeft en niet een één of andere flapdrol die zegt dat je niets hebt. Het doet even pijn om de waarheid dan te horen, maar als je eenmaal weet wat er aan de hand is kan je er op inspelen.
Begrijp je wat ik bedoel? Het is een dilemma terwijl je het juiste antwoord al lang weet. Het moeilijke is het uitvoeren van dat, waarvan je weet dat het uitgevoerd moet worden.
Ik daag jullie uit en mezelf ook, om de waarheid te vertellen aan de mensen in je nabije omgeving. Maar wel met de liefde van Christus, ga geen mensen met de bijbel slaan. Het zou toch doodzonde zijn als er mensen door het zwijgen van de gelovigen in de hel terecht komen.
 

God's zegen,
 

Mark Winkelaar
 

Gerelateerd

Reacties (11)

vrijdag 29 januari, 19:32Lucien
Mark,

Ik denk als je zo stellig bent, als in dit artikel niemand een woord gaat geloven van wat jij zegt.
zaterdag 30 januari, 21:39Nodoubt
Gelukkig is het ook niet onze verantwoordelijkheid om mensen te overtuigen, alleen God kan dat. Maar in deze tijd van universele leugen is alleen al het spreken v.d. Bijbelse waarheid zo ontzettend belangrijk. Gods woord keert niet ledig tot Hem weder. Jes. 55:11 Spreek het uit (met gebed erbij) en geef het verder over aan God.
zaterdag 30 januari, 22:58Mark
Dit stukje doet me denken aan 'A letter from hell'. Best een heftig youtube-filmpje, maar ook goed om het je te realiseren.

Hier is het te vinden, voor de mensen die het willen zien:
http://www.youtube.com/watch?v=4kq2xbMHcOw

Inderdaad, het is niet onze verantwoordelijkheid om mensen te overtuigen, maar wij zijn wel een middel van God om mensen te bekeren. Ik geloof niet dat je ieder willekeurig persoon moet aanspreken om hen over Jezus te vertellen. Als je het wel doet, respect!
Maar ik denk dat het punt is dat mensen niet hun geloof voor zich moeten houden. Laat zien dat je Christen bent! Laat zien dat je niet van deze wereld bent. Doe dit natuurlijk wel op zo'n manier dat het mensen niet afschrikt. Ga dus niet mensen de bijbel door de strot dauwen, maar als het ter sprake komt, ga er serieus op in! Dit is vaak (voor mij ook) een moeilijk breekpunt. Hier leg je jezelf eigenlijk open en bloot neer, want je geloof is je basis (voor mij tenminste). Bang voor allerlei reacties van mensen, bang voor pijnlijke grappen, bang voor wat dan ook, vind ik het heel makkelijk om het weg te duwen. Het is heel makkelijk te zeggen dat je het evangelie wilt verkondigen, maar het echt doen is vaak moeilijker...
Gelukkig weten we dat God de Vader ons beschermt en dat er niets mis kan gaan. Het maakt niet uit hoe je het verteld, maar ga het gesprek niet uit de weg. Je kunt het beter proberen dan helemaal niet proberen. God helpt en beschermt je. Laat de geest je leiden in zo'n gesprek.

Gods zegen,

Mark (een andere Mark)
zondag 31 januari, 10:44Mark Winkelaar
@ Lucien,

Tja, misschien niet. Maar misschien ook wel. Let wel: wij moeten het evangelie vertellen, God's Geest bewerkt bekering in het hart van de persoon die luistert, of Hij doet dat niet. Maar als iemand zich bekeerd is dat altijd door het werk van de Heilige Geest.

@nodoubt: Klopt, in deze tijd is God's woord bijna altijd een aanstoot of een confrontatie. En inderdaad: zijn woord keert nooit ledig terug.

@Mark
Mee eens. Ik zal ook niet de bijbel door iemands strot door drukken. Maar het evangelie dat wij verkondigen is een aanstootgevend evangelie, omdat het beweerd de enige weg te zijn.
Maar qua het praten over het geloof; ik vind het ook lastig om te zeggen waar het op staat. Omdat het mensen tegen de borst stoot. Maar het is onze taak. (kol. 4:5,6)
zondag 31 januari, 14:23nodoubt
@AndereMark

Dat filmpje is knap gemaakt, maar focust wat mij betreft teveel op de angst voor de hel. De essentie van het verhaal is goed. Gelukkig denk ik wel dat er meerdere manieren zijn om de Bijbel leer aangaande de hel te interpreteren. Zo hoeft niet iedereen in dezelfde hel terecht te komen. Misschien dat niet iedereen voor eeuwig hoeft te branden. De eeuwige dood, een stopzetting van het bewustzijn lijkt me al erg genoeg. Wellicht is dit dan het lot voor de mensen die 'lauw' geweest zijn in hun leven. Maar ja, omdat dit teveel speculeren wordt denk ik liever niet teveel na over de details van een hel.
zondag 31 januari, 19:39Mark
@ nodoupt

Ik heb kortgeleden me verdiept in het verschil tussen Goed en Kwaad. Daar kwam ik dan ook hemel vs. hel tegen. Bij het onderzoeken ben ik ook op een mening (of wat het dan ook was) gestuit, die ik erg verklarend vond en zelf heb aangenomen.

Ik geloof niet dat de hel er is om mensen die 'slecht' geleefd hebben te straffen. Ik geloof ook niet dat de hel een plek is waar het letterlijk brand. Voor mij is de hel een plaats zonder God. Want iedereen leeft (in zekere mate) met God, of ze het weten of niet, zonder God zou ieder leven er veel slechter inzien.
Nu is God een god die van iedereen houdt. Dus ook van hen die 'foute' dingen doen, ook van hen die niet geloven. Maar alleen door Jezus kunnen 'foute' dingen (lees zonden) worden schoongewassen. Hierdoor wordt een mens weer puur, weer rijn.
Dan zijn er twee plaatsen, één plaats waar God is: de hemel. De andere waar God niet is: de hel. God houdt, zoals ik al aangaf van iedereen en dus zal hij hen die niets met Hem te maken willen hebben ook niet straffen door hen te verplichten voor in de eeuwigheid bij God te zijn.
Dit is nog niet alles, want God is zo liefdevol, dat Hij niet wilt dat je vernietigd wordt. Hij wil de zondaar niet vernietigen. Want als de zondaar de hemel in zou gaan, zou hij wegsmelten door de goedheid, de puurheid en de liefde van God. Het is als licht en duister. Dit kan niet samengaan, als God het licht is, dan kunnen zij die duister zijn niet bij Hem komen. Dus om hen te sparen, mogen ze voor eeuwig in de hel leven.

Ik besef me trouwens wel dat ik het iets anders formuleer dan ik destijds heb gedaan, maar ik vond het een moeilijke woordkeus. Ik hoop dat de gedachte goed overkomt.

Andere Mark.
zondag 31 januari, 21:20nodoubt
@Andere Mark ;)

Op wat je zegt is Bijbels gezien heel veel tegenin te brengen. Zoals het feit dat God echt niet van iedereen houd...niet kerk correct, maar wel Bijbels correct, voorbeelden zat hiervan.
Of het feit dat er echt wel een poel des vuurs is die brand van eeuwigheid tot eeuwigheid.
De oplossing voor van allerlei schijnbare tegenstellingen ligt voor een deel in het onderscheid maken tussen diverse bestemmingen van diverse mensen en geesten. Maar hoe relevant is dat eigenlijk voor ons?
maandag 1 februari, 16:29Dick Timmer
"Als je met kanker naar de dokter gaat, wil je toch iemand spreken die je de juiste diagnose geeft en niet een één of andere flapdrol die zegt dat je niets hebt. Het doet even pijn om de waarheid dan te horen, maar als je eenmaal weet wat er aan de hand is kan je er op inspelen."

Volgens mij maak je hier een denkfout. Als iemand naar de dokter gaat dan is hij zich ervan bewust dat hij ziek is (of in ieder geval dat er 'iets' mis is). Nu weet ik niet hoe dat bij de mensen is met wie je normaal gesproken over God spreekt, maar veel mensen die ik ken voelen zich niet 'ziek' en gaan dus ook niet naar de dokter. Ik denk dat als je op deze manier 'zwart-wit', zoals je het zelf noemde, over God spreekt je meer lijkt op een dokter die langs de deuren gaat om te zeggen dat degene die open doet eigenlijk op sterven ligt, is dat niet raar?
dinsdag 2 februari, 09:59Mark Winkelaar
@Dick

Dat klopt, mensen die naar de dokter gaan hebben al een gevoel dat aangeeft dat er wellicht iets mis is.
Maar in het geval dat iemand die je kent vraag: Ga ik naar de hel? Of: Maakt het uit dat ik geloof of niet? In dat geval zou je de mensen het beste de waarheid kunnen vertellen, toch?
En ik zei niets over langs de deuren gaan ;)

@andere Mark
Geloof jij in de bijbel. Er staan namelijk, zoals nodoubt al aangeeft, redelijk duidelijke teksten in de bijbel. Waarom denk je trouwens dat God niet in de hel is?
dinsdag 2 februari, 13:55Mark
Ik geloof in God, Jezus en de Heilige geest. De Bijbel helpt mij om meer over Hen te leren. De Bijbel is voor mij een bijzonder boek. Een boek van geloof, vertrouwen, liefde, etc. Toch geloof ik dat zelfs de Bijbel, hoe dik hij dan ook is, nooit volledig kan zijn. Ik vind ook dat er dingen in staan die (wat mij betreft) oud en achterhaald zijn. Zoals gelijkheid tussen man en vrouw. Ik geloof dat dit destijds opgeschreven was als cultureel aspect. Maar over bijvoorbeeld de hel denk ik dat het best zou kunnen zijn dat dit ZO uitgedrukt is omdat men vroeger veel minder kennis had en een poel van vuur een goede vergelijking was met het leed in de hel.
Ik zeg niet dat wat ik zeg waarheid is, maar ik houd 't wel open. De God die ik ken houd van iedereen, zelfs van mij.
Trouwens, ik vind wel dat nodoubt gelijk heeft, dat het niet echt relevant is hoe de hel er precies uitziet. Feit is dat de hel (aangenomen dat je in het principe hel gelooft) een onfijne plek is.

Andere Mark.
dinsdag 2 februari, 15:36Dick
@ Mark Winkelaar

Okee, ik snap je punt. Ik zou het denk wel anders zeggen, maar ik begrijp waarom je er zo over denkt. Met 'zoals je het zelf noemde' bedoelde ik trouwens niet mijn voorbeeld van langs de deur gaan, maar het 'zwart-wit', haha. Vandaar;)

Reageer op deze blog


Verplicht maar verborgen



Poll

God heeft de aarde in 6 dagen gemaakt

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

"));