Bijbelleeskaart

Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

De week na Pinksteren

Door: Mark WinkelaarMaandag, 20 juni
Terug
Categorie: Algemeen, 3 keer gereageerd, 138 keer bekeken

Er wordt redelijk wat gesproken over de Heilige Geest: Bij jeugdgroepen, in de kerk, op conferenties. Maar in hoeverre is de Heilige Geest een volkomen bekend en gekend persoon? En dan bedoel ik niet alleen de persoonlijke ervaring je hebt de Heilige Geest, maar meer de theologische onderbouwing. Kun jij, zonder lang na te denken deze vragen beantwoorden: Wie is de heilige Geest? Waar komt Hij vandaan? Wat zijn de voornaamste taken van de Heilige Geest op deze aarde? Ik gok, dat je veel verschillende antwoorden zal krijgen op deze (schijnbaar) simpele vragen. 

(Hierboven een korte preek over de Heilige Geest. Als achtergrond info. Voor volledige preek klik hier)
Misschien is het goed, nu we net Pinsteren achter de rug hebben, om eens in te gaan op deze derde persoon van de drie-eenheid. Hij is tenslotte een veel genoemd persoon in de bijbel. In het begin schiep God de hemel en de aarde. De aarde was nog woest en doods, en duisternis lag over de oervloed, maar Gods geest zweefde over het water.(Gen 1:1) Over het ontstaan van de Heilige Geest: Hij bestond al samen met God, de Vader, voordat de schepping plaats vond. 

Wat doet de Heilige Geest?Ik heb wat teksten gevonden die enkele taken van de Heilige Geest beschrijven. Dit zijn ze vast niet allemaal.
Maar wanneer de heilige Geest over jullie komt, zullen jullie kracht ontvangen en van mij getuigen in Jeruzalem, in heel Judea en Samaria, tot aan de uiteinden van de aarde.’
(Han 1:8) De Heilge Geest geeft dus kracht. Als je verder leest zie je dat de discipelen kracht kregen om te getuigen van Jezus.

Wanneer jullie worden weggevoerd om te worden uitgeleverd, maak je dan vooraf geen zorgen over wat je zult gaan zeggen; zeg wat jullie op dat tijdstip wordt ingegeven, want jullie zijn het niet die dan spreken, maar het is de heilige Geest. (Marcus 13:11) Dit zie je als Stefanus voor het gerecht staat en als Petrus zijn eerste toespraak houdt in Han 2.

U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen te zijn, en om hem te kunnen aanroepen met ‘Abba, Vader’. De Geest zelf verzekert onze geest dat wij Gods kinderen zijn. (Rom 8:15) Deze tekst spreekt voor zich.

Ik zeg u dus: laat u leiden door de Geest, dan bent u niet gericht op uw eigen begeerten. Wat wij uit onszelf najagen is in strijd met de Geest, en wat de Geest verlangt is in strijd met onszelf. De Heilige Geest leidt ons naar een geheiligd leven. (…) Maar de vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. (Gal 5:16-23) De Geest leidt ons dus tot een geheiligd leven, een leven dat steeds meer gaat lijken op het leven dat Jezus leidde.
Naast dit alles bestaan natuurlijk ook nog de gaven van de Geest, maar dat zou te veel zijn voor één blog. Het wordt nu steeds logischer dat de heilige Geest, als begrip, vaak zo vaag blijft. Hij heeft blijkbaar veel uiteenlopende taken.

Goede week!

Mark Winkelaar
  

Gerelateerd

Reacties (3)

Maandag, 20 juni, 12:27RikP
Bedankt voor het inspirerende stukje. Heel erg herkenbaar. Ik merk dat ook bij ons in de kerk. Mensen hebben niet zoveel met Pinksteren omdat het wezen van de HG onbekend is. En eigenlijk is dat vreemd want het was Jezus zelf die de Geest aan ons heeft gestuurd om ons in alles bij te staan: Joh . 14:26 "Later zal de pleitbezorger, de heilige Geest die de Vader jullie namens mij zal zenden, jullie alles duidelijk maken en alles in herinnering brengen wat ik tegen jullie gezegd heb." en ook Joh. 15: 26 "26 Wanneer de pleitbezorger komt die ik van de Vader naar jullie zal zenden, de Geest van de waarheid die van de Vader komt, zal die over mij getuigen". Het gezegde onbekend maakt onbemind gaat hier ook op denk ik. Ik kan hier maar één ding aan toe voegen: Lees! Lees je bijbel, God zal het je allemaal (door de werking van de Heilige Geest) bekend maken!
Dinsdag, 21 juni, 00:08Mark Winkelaar
Inderdaad, in de bijbel staat het duidelijk. Maar het is lastig, omdat je heel erg wordt beïnvloed door je kerk en de mensen om je heen. Waarschijnlijk mis ik ook veel dingen in de bijbel, vanwege het milieu waarin ik ben opgegroeid.
Gelukkig kan God ook door je milieu heen prikken. Want als God echt wil dat je iets gaat snappen/zien, dan kan Hij dat.
Dinsdag, 21 juni, 15:09Arie
Inderdaad herkenbaar! Voor een levend en vruchtbaar geloof is de Geest onmisbaar. Ik mis, ook in mijn kerk, de praktische uitwerking. Mooi en leerzaam, die informatie over de Heilige Geest, maar wat betekent het voor mij? Waarom is er vaak zo weinig van de Geest merkbaar? Mijn ervaring is dat het geen vanzelfsprekendheid is dat Gods Geest in en door me werkt, ik zal me er voor open moeten stellen, me over moeten geven. God klopt, het is aan mij om open te doen. En tot slot: van de Geest vervuld blijven gaat niet vanzelf, of eigenlijk ook weer wel, als je er maar om bidt.

Reageer op deze blog







"));