Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

De eeuwigheid, wat is jouw bagage?

Door: Mark WinkelaarVrijdag, 14 mei
Terug
Categorie: Eyeopeners, 29 keer gereageerd, 233 keer bekeken

Array

annuleren

God is het beste wat je op deze aarde kan overkomen, Hij heeft het leven bedacht en geeft nieuw leven aan degenen die het willen ontvangen. Maar wat doe je met het leven dat je is gegeven? Waar ben je van dag tot dag mee bezig? Ben je druk met je baan, de kerk, muziek maken, tv kijken of gewoon met druk zijn? Het leven hier op aarde is voorbij voordat je het weet, dus wat gaan we met de schaarse dagen die we hier op aarde hebben doen?  

God is eeuwig en aan het eind van dit leven hier op aarde zullen we eeuwig met Hem leven. Het is niet in procenten uit te drukken hoe kort het leven op aarde is in vergelijking met het eeuwige leven, aangezien je moeilijk kunt rekenen met iets oneindigs. Toch is die korte tijd hier heel erg bepalend voor wat er na je dood gebeurd.

Stel je voor, na het laatste oordeel wordt je, dankzij Jezus Christus, niet in de vuurpoel gegooid. Je gaat voor eeuwig bij God wonen, welke dingen die je op aarde hebt verworven neem je dan mee in dat nieuwe leven? Wat zit er in jouw ‘aardse rugzak’? Sowieso geen materiële dingen, want die laat je natuurlijk achter als je sterft. Ook je brakke of afgetrainde lichaam laat je achter op deze aarde. Wat wel in je aardse rugzak past is je kennis, je karakter, je overtuiging, je wil, oftewel: je innerlijk. Dat gaat mee de eeuwigheid in.

Als we nu, met de eeuwigheid in ons achterhoofd, gaan kijken naar ons leven van vandaag, wat komt er dan in je op? Zijn de dingen die je nu onderneemt een logisch gevolg van datgene wat je na dit leven te wachten staat? Of zou je, als je eerlijk bent, de koers eigenlijk moeten bijsturen?

Vaak als ik een film heb gekeken, of ik heb, samen met een vriend van mij, me vermaakt met een computergame zonder een zinnig gesprek te hebben gehad, dan komt deze ‘eeuwigheidsgedachte’ in me op en besef ik me dat ik die avond nergens in heb geïnvesteerd. En dat is zo jammer, dan baal ik zo van mijzelf! Tuurlijk er is een tijd van werken en een tijd van ontspannen en het zou te ver gaan als ik zou zeggen dat je helemaal geen entertainment zou mogen ontvangen, maar er moet een juiste balans zijn. Ik hoop dat ik, als ik na mijn dood terug kan kijken, kan concluderen dat de bezigheden in mijn leven van eeuwigheidswaarde zijn geweest. En als dat zo is dan mag ik God erg bedanken, want zelf gooi ik er vaak met de pet naar. Het is God, Hij is trouw en geduldig en daar ben ik, op zijn tijd, erg dankbaar voor!


Goed weekend!


Mark Winkelaar

  

Gerelateerd

Reacties (29)

Reacties 1 - 20 van 29
vrijdag 14 mei, 12:23Jan Paul
Hallo Mark, wat een vraag, moeilijk bedoel ik.
Wat neem je mee naar de andere kant? Wat mag je importeren, kun je ook vragen, want wat wij mee mogen of kunnen nemen bepalen wij niet zelf denk ik.
God woont daar, wij hopen te komen in Zijn huis.

"Er is een land van louter licht,
waar heilgen heersers zijn.
Nooit gaat de gouden dag daar dicht
in duisternis of pijn." Liedboek 290:1.

Als ik het goed zie is daar, in het hiernamaals, in de hemel dus, geen duisternis des harten of des geestes in welk opzicht dan ook, dus niets dat in strijd is met de Liefde. Dat kan daar niet zijn omdat het niet mixt met God, vreemd is aan Gods wezen. Ik herinner mij van heel lang geleden een film waarin gewone stervelingen, vampierjagers, zich klandestien begeven onder vampiers. Deze houden een feestje. Men danst in een zaal. Je ziet alle bleek- en geelgroengrauwgezichten (ik denk aan de kleuren van het vale paard uit Op. 6, het 4e) walsen en zich prettig vermaken en de vermomde stervelingen worden niet opgemerkt, totdat...
Ja totdat, een adembenemend moment in de film.
Want de stervelingen hadden er niet aan gedacht dat vampiers geen spiegelbeeld hebben. Dus men passeert al dansende een enorme spiegel en iedere aanwezige ziet het in één oogopslag: verraders onder ons: daar staan de stervelingen geheel alleen in het spiegelbeeld, midden op de dansvloer met om zich heen een grote, lege zaal, die echter aan deze zijde van de spiegel vol staat met kijkende en hun conclusie trekkende vampiers.

Ik denk dat we er alleen maar voor hoeven te zorgen dat de Vader in de spiegel waar we langs lopen zijn Zoon zal herkennen. Die zou ik dus als enige bagage mee willen nemen bij mijn sterven: Jezus, zijn Geest, zijn intenties, zijn Liefde en zijn vrede, zijn goedheid en zijn trouw, zijn nederigheid, zijn zachtmoedigheid, zijn heiligheid, zijn reinheid, zijn glans.
Dan weet ik beslist zeker dat ik naar binnen mag.
Wat zal de reactie van de Vader zijn als ik de spiegel passeer en mijn spiegelbeeld geeft dit weer: totaal niets, nl. haat, wrok, negativiteit, hartstochten, boze begeerten, jalouzie, geldzucht, egoïsme, geweldsdenken, de oude mens? Kortom niets dat bij God past? Ik vrees dat Hij me eruit zal gooien met de woorden: vriend, hoe komt u hier binnen in dat verkeerde pak, dus bekleed met foute eigenschappen, u bent niet genodigd voor de Bruiloft, het is hier The Inner Light, maar u, u moet juist zijn in de buitenste duisternis. Vort met u.

Wij moeten dus Jezus ten volle leren kennen zoals Hij werkelijk is. En zoals Hij gekomen is voor iedereen. Ware dat niet het geval, hoe zou Hij dan hebben kunnen zeggen: Ik ben de weg, de waarheid en het leven? Dit zegt Hij tegen ieder die wil. Anders zou Hij niet het laatste en blijvende woord van God geweest zijn, en ook niet universeel en daarmee zou hij dus niet DE waarheid kunnen zijn.
Laatste couplet nog even van lied 290:

"Maar ach de stervelingen staan
hier huiverend terzij,
en durven niet op weg te gaan,
het duister niet voorbij."

Ja, om het duister in jezelf voorbij te gaan, daar is moed voor nodig, heel veel moed, ware zelfkennis en de genade, last but not least, ofwel de Heilige Geest, dus de Geest waarin de Schift geschreven is en waarin wij hem ook moeten lezen om Gods wil goed te kunnen onderscheiden en te verstaan.

Groeten, JP
vrijdag 14 mei, 13:03Nodoubt
@Mark,

Een mooie aanwijzing voor ons om ons voor te bereiden op het koninkrijk:

""10 en toetst wat de Here welbehagelijk is. 11 En neemt geen deel aan de onvruchtbare werken der duisternis, maar ontmaskert ze veeleer, 12 want het is zelfs schandelijk om te noemen, wat heimelijk door hen wordt verricht; 13 maar als dat alles door het licht ontmaskerd wordt, komt het aan de dag; want al wat aan de dag komt is licht.
14 Daarom heet het:
Ontwaak, gij die slaapt, en sta op uit de doden, en Christus zal over u lichten.
15 Ziet dus nauwlettend toe, hoe gij wandelt, niet als onwijzen, doch als wijzen, 16 u de gelegenheid ten nutte makende, want de dagen zijn kwaad. 17 Weest daarom niet onverstandig, maar tracht te verstaan, wat de wil des Heren is. 18 En bedrinkt u niet aan wijn, waarin bandeloosheid is, maar wordt vervuld met de Geest, 19 en spreekt onder elkander in psalmen, lofzangen en geestelijke liederen, en zingt en jubelt de Here van harte, 20 dankt te allen tijde in de naam van onze Here Jezus Christus God, de Vader, voor alles, 21 en weest elkander onderdanig in de vreze van Christus. " Ef. 5"
zaterdag 15 mei, 00:53Mark Winkelaar
Mee eens JP, het is het beeld van Jezus dat we mee nemen. God vormt ons naar het beeld van zijn zoon, dat is zijn plan en dat is het beste wat je mee kunt nemen. (rom 8:28,29)

@ nodoubt: inderdaad een goede tekst voor de voorbereiding.
zaterdag 15 mei, 01:08Nodoubt
Juist, en als Jezus 1 ding deed was het wel getrouw zijn aan de Schriften. En dus niet Zelf van allerlei afwijkende zaken verzinnen. Alles wat Hij zei over de Vader en het 'hiernamaals' klopt met wat de oudste Schriften al zeggen.

Het KONINKRIJK van Jezus Christus OP DE AARDE mensen. En geen fantasie zoals een hemel ofzo. Daar moet je duidelijk over zijn vind ik Mark. Anders moedig je bepaalde mensen alleen maar aan om van allerlei verzinsels te spuien over hemel en hel waar je dan na je dood heen zou gaan...
zaterdag 15 mei, 01:13Nodoubt
Een paar zaken die van belang zijn om te weten over Jezus Christus:

-Hij is GEEN pacifist maar een strijdbare God die een verterend vuur is vuur Zijn vijanden.

-Hij sprak van het KONINKRIJK op aarde. Geen hemeltje en hel.

-Hij behandelde NIET iedereen hetzelfde maar had het over kinderen van God en kinderen v.d. duivel.

-Hij gaat heel veel mensen doden als Hij terugkomt. Mensen die ongehoorzaam zijn aan het evangelie en een grote mond hebben gehad tegen Hem en Zijn leer verkracht hebben. Mensen die oorlog tegen Zijn heiligen hebben gevoerd.

Prettige nacht nog.
zaterdag 15 mei, 05:18Jan Paul
Sorry Nodoubt, maar ik ben bang dat je toch verkeerd zit hoor. Nou ja, bang, het staat volkomen vast voor me eigenlijk.
Je moet me maar niet kwalijk nemen, maar alles draait in het nieuwe testament om het behoud van onze ziel. Wij moeten sterven en geoordeeld worden.
Vgl. Matteus 5:22,29,30 bv. Het enige kwaad is de (onze) zonde.
Het is dan ook volstrekt logisch dat de duivel Jezus probeert van zijn opdracht weg te halen in de woestijn, want de duivel is de zielenmoordenaar vanaf de zondeval. Voor hem geen grotere ellende natuurlijk dan dat de Redder en Behouder der zielen, de (innerlijke) Vredevorst op aarde verschijnt, hij wil er nog een stokje voor steken door te pogen Hem van het tempeldak af te laten springen, dus hij wil Hem even gauw zelfmoord laten plegen vlak voor Hij zijn openbaar leven begint.
God oordeelt aan het eind van ons persoonlijk leven over al ons handelen. In het oordeel zijn we onder 4 ogen met God alleen. Niemand leest ons dan meer, alleen God is het die ons hart geheel uit zal lezen.
In overeenstemming met zijn rechtvaardigheid en als gevolg van onze eigen daden zal onze ziel vervolgens de eeuwige vreugde binnengaan ofwel de eeuwige smart of misschien na de dood alsnog door diep lijden gelouterd worden.
Jezus toont ons hoe wij moeten leven om vriend van God te zijn, de relatie die door de zonde kapot is, te herstellen, zodat de toorn waar wij anders in ons sterfuur op af zouden stevenen, afgewend wordt. Tevens neemt Hij onze straf over voor ons leven in de voorafgaande schuld en onwetendheid, dus ons oude leven van toen wij de ware kennis, d.i. de levensleer en de Geest van Jezus nog niet bezaten.
Het is dus van wezenlijk belang dat wij het roer totaal omgooien: wij moeten opnieuw geboren worden. Ons oude leven verliezen, veranderen van geest: metanoia. Wij kunnen niet doorgaan met ons oude leven, waarvan we nu weten dat het Jezus aan het kruis gebracht heeft. Strijd om in te gaan.
Jezus zegt: wie zijn leven verliest zal het behouden, wie het behoudt, zal het juist verliezen, waarmee zoveel gezegd wil zijn als: leg je oude mens af met al zijn driften, boosheid en hartstochten, zijn egoïsme en slechte begeertes, want dat ben je zelf, dat bepaalt nu je oude, zondige identiteit, waarmee je onmogelijk met God verenigd kunt worden. Er is grondige loutering nodig, dan verlichting, dan pas vereniging, de hemel die geestelijk dus al op aarde kan beginnen.
Leg dat oude af, sterf eraan, zodat het dood is in je, want met dat alles stapel je toorn op naar je lichamelijke dood, wanneer ziel en lichaam moeten scheiden, en het oordeel toe.
Hij zegt: het Koninkrijk is niet hier of daar, het is binnen in u. Tegenover de buitenste duisternis dus waar het geween en tandengeknars is, de wroegworm die niet sterft enz.

Op de een of andere manier wil jij dit allemaal absoluut niet, hoewel het toch de rechte leer van alle eeuwen is die slechts door enkelen afgewezen wordt, ongetwijfeld vanwege een eigen innerlijke problematiek waar zij zelf geen zicht op hebben.
Ik kan je niet verder helpen. Jij schijnt niet te willen dat God alleen maar Liefde is en niets anders. Het komt op me over dat jij liever niet had gehad dat God een 2e testament geopenbaard heeft in Christus. Jij prefereert eigenlijk de oude donder- en bliksemgod en je zou zelf wel achter de bedieningspanelen willen zitten.
Waarom? Geen idee. Ook jijzelf hebt daar blijkbaar geen inzicht in, anders was je toon wel wat bescheidener. Toch ben je naar mijn stellige overtuiging voortdurend bezig iets in jezelf te overschreeuwen om de echte waarheid maar niet te hoeven laten doordringen tot je bewustzijn.
Dat houd je niet vol op den duur. Er is maar 1 evangelie.

Groeten, JP
zaterdag 15 mei, 14:05Nodoubt
Het is voor iedereen die de Bijbelse waarheid wil leren zeer nuttig om een studie te maken naar de volgende woorden: LICHAAM GEEST ZIEL
Dan kan men erachter komen dat een ziel geen geest is en een mens een gecombineerd wezen is. Een ziel zonder geest en lichaam? Dat is geen mens want een ziel is juist een lichaam en geest.

Het koninkrijk? Een heel duidelijk onderwerp? De hemel? De hel? Alleen in je innerlijk? Of ook letterlijk een regering van Jezus Christus op aarde?

Wat een geheim, wat een mysterie, oh wat moeilijk... (voor sommigen)

"10 En de discipelen kwamen en zeiden tot Hem: Waarom spreekt Gij tot hen in gelijkenissen? 11 Hij antwoordde hun en zeide: Omdat het u gegeven is de geheimenissen van het Koninkrijk der hemelen te kennen, maar hun is dat niet gegeven. 12 Want wie heeft, hem zal gegeven worden en hij zal overvloedig hebben; maar wie niet heeft, ook wat hij heeft, zal hem ontnomen worden. 13 Daarom spreek Ik tot hen in gelijkenissen, omdat zij ziende niet zien en horende niet horen of begrijpen." Mat. 13
zaterdag 15 mei, 14:07Nodoubt
Nog een kenmerk van Jezus karakter:

-Hij sprak in moeilijke gelijkenissen zodat NIET IEDEREEN ZOU BEGRIJPEN WAT HIJ ZEI.

Prettig dag nog.
zaterdag 15 mei, 17:40Jan Paul
Nee beste jongen, Hij sprak in vergelijkingen om het juist wel begrijpelijk te maken, gemakkelijker dus juist, voor iedereen. Dat doen wij toch ook?
Als jij de relativiteitstheorie wil uitleggen, geef je bv. een verhaal over een man die met een bal loopt te stuiteren in een rijdende trein. De man die stuitert heeft een heel ander beeld van de baan en de weg van die bal dan een man die buiten staat en de trein voorbij ziet rijden en die ook die bal ziet. (heb ik uit een boekie)
Dan ga je dingen snappen of in-zien omdat ze door vergelijking bevattelijk gemaakt worden.
Jezus wilde natuurlijk wel dat iedereen Hem zou begrijpen, Hij was (is) God, dus Hij wilde immers iedereen bereiken omdat Hij op basis van zijn Vader- en Schepperliefde voor Zijn gevallen maaksel, denk aan het verloren schaap, wilde dat iedereen gered zou worden, bovendien was Hij geniaal en extreem creatief zodat Hij de vergelijkingen zo uit zijn mouw schudde, dus sprak Hij voor het volk in vergelijkingen om zijn leer aanschouwelijk te maken. De leerlingen waren al ingewijd, dus goed op de hoogte, zonder geheimzinnig gedoe, die hadden dat niet nodig.
God rekent wel af met zijn vijanden, maar Jezus zegt duidelijk: laat het onkruid dat door de vijand tussen de tarwe gezaaid is samen met de tarwe opgroeien, op de dag van de oogst zal alles gescheiden worden, dan gaat het onkruid het vuur in en de tarwe wordt opgeslagen. Hel en hemel dus weer.
Maar: in principe vindt dat plaats na de lichamelijke dood. Nergens staat in het nieuwe testament dat wij er op moeten timmeren en namens God de zondaren moeten opruimen, nee, wij moeten ze trachten te bereiken met het evangelie en met Gods hulp ze willen bekeren omdat God ook hen in de hemel wil hebben liefst. Het verlorene juist zoeken om het te redden, niet om het te verdelgen.
God wil niet dat iemand verloren gaat, dat zou jij ook niet willen als vader, mag ik hopen. Als ze dan toch halsstarrig blijven zal God zelf wel met ze afrekenen bij hun zeer bittere einde. Daar heeft Hij ons niet bij nodig.
En nou schei ik er weer mee uit anders krijg ik op mijn donder van de Broertjes, we zijn al weer zo offtopic bezig als een kamelenbult op een ouwe knol.

Ook jij een prettige avond,

Groeten, JP
zondag 16 mei, 08:59Nodoubt
"Nee beste jongen, Hij sprak in vergelijkingen om het juist wel begrijpelijk te maken, gemakkelijker dus juist, voor iedereen. Dat doen wij toch ook?"

En daarom ga ik niet meer in discussie met deze man. Hij is niet te corrigeren door het woord van God. Het woord van God past hem niet aan maar hij past de Bijbel aan aan zijn geloof. Een wezenlijk verschil.

Dan kan men letterlijk lezen dat Jezus dingen op een bepaalde manier zegt zodat juist NIET iedereen het verstaat... en dan gelooft men zelf (zelfmisleiding onder invloed van demonen) dat er staat: Jezus sprak in vergelijkingen om het voor IEDEREEN duidelijker te maken... hoe groot zijn de diepten van misleiding van ons eigen hart dat de satan voor de volle honderd procent uitbuit... verschrikkelijk is het...

Nog een voorbeeld: de beeldspraak over onkruid en tarwe... volledig consequent aan bovenstaande observatie maakt Jan Paul ook dit verhaal passend in zijn al bestaande geloof in een katholieke hemel en een katholieke hel. Dit terwijl het verhaal voor elke waarheidszoeker heel anders leest als men uit de Schrift zelf de waarheid wil leren.
Laat iedereen met ogen die kunnen zien en oren die kunnen horen zelf zien wat hier de juiste uitleg is. (overigens bewijst dit verhaal ook maar weer eens dat NIET IEDEREEN EEN KIND VAN GOD IS!)

24 Nog een gelijkenis hield Hij hun voor en Hij zeide: Het Koninkrijk der hemelen komt overeen met iemand, die goed zaad gezaaid had in zijn akker. 25 Doch terwijl de mensen sliepen, kwam zijn vijand en zaaide er onkruid overheen, midden tussen het koren, en ging weg. 26 Toen het graan opkwam en vrucht zette, toen kwam ook het onkruid te voorschijn. 27 Daarna kwamen de slaven van de eigenaar en zeiden tot hem: Heer, hebt gij niet goed zaad in uw akker gezaaid? Hoe komt hij dan aan onkruid? 28 Hij zeide tot hen: Dat heeft een vijandig mens gedaan. 29 De slaven zeiden tot hem: Wilt gij dan, dat wij het bijeenhalen? Hij zeide: Neen, want bij het bijeenhalen van het onkruid zoudt gij tevens het koren kunnen uittrekken. 30 Laat beide samen opgroeien tot de oogst. En in de oogsttijd zal ik tot de maaiers zeggen: Haalt eerst het onkruid bijeen en bindt het in bossen om het te verbranden, maar brengt het koren bijeen in mijn schuur.

36 Toen liet Hij de scharen gaan en ging naar huis. En zijn discipelen kwamen bij Hem en zeiden: Maak ons de gelijkenis van het onkruid in de akker duidelijk. 37 Hij antwoordde en zeide: Die het goede zaad zaait, is de Zoon des mensen; 38 de akker is de wereld; het goede zaad, dat zijn de kinderen van het Koninkrijk; 39 het onkruid zijn de kinderen van de boze; de vijand, die het gezaaid heeft, is de duivel; de oogst is de voleinding der wereld; de maaiers zijn de engelen. 40 Zoals nu het onkruid verzameld wordt en met vuur verbrand, zo zal het gaan bij de VOLEINDING DER WERELD. 41 De Zoon des mensen zal zijn engelen uitzenden en zij zullen uit zijn Koninkrijk verzamelen al wat tot zonde verleidt en hen, die de ongerechtigheid bedrijven, 42 en zij zullen hen in de vurige oven werpen; daar zal het geween zijn en het tandengeknars. 43 Dan zullen de rechtvaardigen stralen als de zon in het Koninkrijk huns Vaders. Wie oren heeft, die hore! Mat. 13


Iedereen moet zich aanpassen aan het Woord. Nooit andersom.
zondag 16 mei, 10:09Jan Paul
Brave man, de hemel en de hel zijn niet katholiek, wat trouwens algemeen betekent, maar universeel menselijk.
En ze zijn ons geopenbaard door de Heer zelf, die ons uitlegt wat zonde is, en wat de zonde teweeg brengt in ons. Voor de zondeval was er alleen de hemel, maar helaas, de mens werd verleid en in zichzelf ontstond een buitenparadijselijk gat waarin een anti-ruimte groeide: de hel.

Laten we die anti-ruimte dicht gooien met de goede grond van Jezus' Geest, met al zijn voortreffelijke eigenschappen en deugden. Laten we Hem voortdurend danken dat Hij onze straf voor onze afdwalingen van toen we nog onwetend waren gedragen heeft. En laten we met Gods hulp gered worden.

Groeten, JP
zondag 16 mei, 17:37Nodoubt
Dus hmm... even samenvatten voor mezelf wat ik weet vanuit de Bijbel:

1.) God maakt een prachtige schepping, de aarde met al het leven daarop en als kroon op de schepping worden er mensen gemaakt.

2.) God gaat vertrouwelijk om met Zijn schepselen in 'de hof'. Het is goed en er is liefde.

3.) Ze mogen van alle bomen eten behalve v.d. boom van kennis van goed en kwaad. Maar dus de boom van leven is toegestaan. Gods perfecte schepping kent geen ziekte, geen dood, het is het paradijs op aarde. God zelf is daar. Als de term 'hemel op aarde' ergens op van toepassing was, dan zeker toen in die situatie.

4.) Er wordt v.d. verboden vrucht gegeten, de zondeval. Er is gezondigd, ziekte en dood worden werkelijkheid. De mens gaat sterven.

5.) Jezus Christus overwint de dood en nu mogen mensen zich bekeren en de verloren gift van eeuwig leven weer ontvangen.
Jezus Christus belooft dat iedereen die in Hem gelooft en Hem volgt door Hem opgewekt zal worden op de oordeelsdag.


Nu moet ik alleen nog de volgende onderwerpen in dit verhaal inpassen zonder het totaal tegenstrijdig te maken.

-Een hemel waar je naar je dood naar toe gaat. -
wanneer is die hemel geschapen en wanneer gingen mensen daar voor het eerst na toe? Waren mensen dan al bestemd om naar de hemel te gaan voor de zondeval plaatsvond? Maar de dood is het loon van zonde, het gevolg van zonde. Dus... voor de zondeval was er geen dood. Dus... schiep God dan Adam en eva met de bedoeling dat ze uiteindelijk zonder te sterven naar de hemel zouden gaan? Maar waarom dan niet gelijk in de hemel plaatsen i.p.v. eerst een aarde creëren... Hmm... waarom kan ik hier NIETS van terug vinden in de Bijbel? Toch niet geheel onbelangrijk, zeker gezien het aantal mensen dat in een hemel en hel gelooft. Terwijl God nergens zei: nu ga je niet meer naar de hemel als straf, sterker nog: je gaat naar de hel.

En hoe verhoudt zich dit tot het oordeel? Terwijl Jezus en de discipelen en de profeten vertellen dat er een oordeelsdag gaat plaatsvinden en dat iedereen opgewekt gaat worden uit de dood om geoordeeld te worden maar sommigen zullen dus voor de 2e keer sterven... beweren massa's mensen dus dat er direct een oordeel komt na je dood waarnaar je direct naar de hemel of hel zou gaan. Waarom vind ik dit dan nergens in de Bijbel terug?


Omdat men liever leugens gelooft dan daadwerkelijk te onderzoeken wat de Bijbel nu echt verteld en dat te geloven. En men blijft liever de leugens geloven i.p.v. dat men zich bekeerd. En wat leert de Bijbel dan dat God doet met mensen die liever de leugen geloven? Die stuurt God een boze geest om ze nog verder te misleiden omdat ze geen liefde voor de waarheid willen ontvangen.

Nog een karaktereigenschap van God:

Hij stuurt je een demoon als je perse de leugen wil geloven zodat je totaal misleid wordt. Zodat de maat van je zonde gevuld wordt en Hij je compleet kan veroordelen op de oordeelsdag.

(Bijbelgetuigen: 1 Kon. 22 & 1 Tes. 2 )


Maar natuurlijk geen hond dit wil of kan geloven. DAT DOET MIJN GOD NIET! GOD IS LIEFDE! EN ALLEEN ONVOORWAARDELIJKE LIEFDE! Val mij niet lastig met BIjbelfeiten!
zondag 16 mei, 23:27Hans
"Er wordt v.d. verboden vrucht gegeten"

Dát is een hele rare kronkel waar het volgens mij vaak mis gaat tussen gelovigen en ongelovigen: Blijkbaar schiep God een boom van kennis van goed en kwaad én schiep Hij de nieuwsgierige mens. Een gevaarlijke combinatie, want logischerwijs bestond daardoor de mogelijkheid dat 'die mens' aan 'die boom' zou gaan zitten! Een mogelijkheid gecreëerd door God zelf dus!

Door die mogelijkheid is de mens een imperfecte schepping geworden. Nog altijd een directe aanleiding van Gods eigen creatie (inclusief boom en nieuwsgierige Eva), maar Hij rekent Zijn eigen creatie daar wel op af ;). Snap je de paradox?
maandag 17 mei, 10:12Nodoubt
Hans,

Een paradox is een tegenstelling, die zie ik hier echter niet. Alleen een stukje geloofsleer dat je goed moet doordenken om het te kunnen vatten. De meeste mensen kennen het verhaal wel, maar begrijpen het niet. Dit zijn de mensen die zeggen dat God geen wetten meer heeft die we moeten bestuderen en volgen. Zij hebben liever geen boom van kennis van goed en kwaad. Dan kun je nl. ook nooit tegen Gods wil ingaan. Als er geen wet(boom) is... dan is er ook geen zonde (verboden appel) meer om te kunnen eten want dan zijn alle appels gelijk en kijkt God alleen naar de intentie van je hart of een andere niet Bijbelse leer.


"Een mogelijkheid gecreëerd door God zelf dus!"

Ja anders kan je niet ongehoorzaam zijn aan God. En als je niet ongehoorzaam kan zijn... kan je ook niet GEHOORZAAM zijn. Dat is het kernpunt waar dit universum om draait. Rebel zijn of proberen discipel te zijn. De mogelijkheid om tegen God te kiezen houd ook in dat je Hem vrijwillig kan volgen uit liefde. En dat wil Hij. Anders is het geen echte liefde volgens God.

Voor Adam en Eva was het veeeel makkelijker om gehoorzaam te zijn. Pas nadat Eva zich liet misleiden om zelf te gaan bepalen wat goed en kwaad is werd het een echte strijd om Gods wil te doen. Het was toen niet meer natuurlijk, vanzelfsprekend. Dit proces van ongehoorzaamheid is nog steeds bezig. Jezus Christus heeft wel de weg terug naar God voor ons open gesteld maar doet daar wel de boodschap bij: Wie Mij liefheeft kent/bewaard en houd Mijn geboden (Joh. 14)
Dus eet niet v.d. verboden vruchten maar laat God bepalen wat goed en kwaad is en gehoorzaam aan Gods wil door het goede te doen zoals in heel de Bijbel te leren valt.

"14 Blijf gij echter bij wat u geleerd en toevertrouwd is, wèl bewust van wie gij het hebt geleerd, 15 en dat gij van kindsbeen af de heilige schriften kent, die u wijs kunnen maken tot zaligheid door het geloof in Christus Jezus. 16 Elk van God ingegeven schriftwoord is ook nuttig om te onderrichten, te weerleggen, te verbeteren en op te voeden in de gerechtigheid, 17 opdat de mens Gods volkomen zij, tot alle goed werk volkomen toegerust. " 2 Tim. 3

Dit gaat dus over de toenmalig bekende Heilige Schriften die wij nu 'oude testament' noemen en vaak een minder belangrijke positie toekennen.


"Door die mogelijkheid is de mens een imperfecte schepping geworden. Nog altijd een directe aanleiding van Gods eigen creatie (inclusief boom en nieuwsgierige Eva)"

Die mogelijkheid om te zondigen maakt de schepping niet imperfect en ook niet zozeer de nieuwsgierigheid. Maar de overtreding van Gods eenvoudige gebod, de rebellie, de (zelf)misleiding, het los van God zelf denken het beter te weten. Dat maakte de schepping imperfect. Het zelf een god willen zijn onafhankelijk v.d. almachtige God.

Gelukkig komt er weer een nieuwe hemel en aarde. (Jes. 65,66 / 2 Petr. 3 / Op. 21)
Toch apart he... dat God weer een nieuwe aarde maakt (op welke manier dan ook) als het de bedoeling zou zijn om naar 'de hemel' te gaan. Toch apart al die profetieën die gaan over het koninkrijk van Jezus Christus op aarde!
maandag 17 mei, 12:53Hans
De tegenstelling zit hem in het feit dat je in eerste instantie de kat op het spek bindt en vervolgens kwaad wordt op de kat omdat hij niet aan het spek had mogen komen. Snapje? :)
maandag 17 mei, 14:26Salbert
Waar staat er in de Bijbel dat de schepping 'perfect' was? voor zover ik weet was de schepping 'zeer goed' http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=gen+1&id42=1&id18=1&id37=1&id16=1&pos=0&l=nl&set=10
maandag 17 mei, 18:26Nodoubt
@Hans,

God schiep geen kat. Maar een duif. Die reine duif had absoluut geen behoefte of zin in spek. Die duif wist geeneens wat spek was.
Die duif had alles wat ze nodig had. Het was bijzonder goed. Er was tevredenheid. Er was geen constante verleiding tot zonde en er was geen onrust die tot zonde dreef. Dat is pas later ontstaan nadat er voor die eerste keer voor de overtreding van Gods gebod gekozen was.

Denk je dat ze wisten van homofilie gevoelens? Of dat ze enorme vraatzucht konden ontwikkelen uit onvervulde verlangens of angst of spanning etc? Natuurlijk niet. Het éne leid tot het andere. De zondige verleidingen waar wij nu mee te kampen hadden waren totaal onwerkelijk, onbekend voor de eerste mensen. Zij waren geen kat en het enige wat op spek zou kunnen lijken was die ene boom... net dat ene wat ze niet moesten doen... maar denk je dat ze daar eerst 100 jaar tegen hebben geworsteld? Nachten lang wakker liggen omdat ze de drang hadden om van die boom te gaan eten? Ze 'voelden' dat ze iets tekort kwamen? De verleiding werd ze uiteindelijk te veel? Aparte gedachtegang hoor, maar niet wat ik lees in de Bijbel. Het was zeer goed en ze hadden aan niets tekort. Maar Eva liet zich verleiden door een verleider die zeer listige woorden sprak die op haar gevoel inwerkten. En dat gebeurd vandaag de dag nog steeds. Mensen worden in hun gevoel misleid tot ongehoorzaamheid aan de geboden van God die in de Bijbel te vinden zijn. Voor ons is het moeilijker lijkt me... maar aan de andere kant: wij zijn gewaarschuwd door al die verhalen uit de Bijbel die Eva niet kon kennen.

Maar jij vind God onredelijk begrijp ik? Hij had helemaal geen mogelijkheid moeten bieden op een vrije keuzemogelijkheid voor of tegen Hem? Daar schiet je weinig mee op denk ik, God van onredelijkheid beschuldigen :) Dat vind ik pas onredelijk! (en onverstandig)


@Salbert, ben je nou serieus? Wat is volgens jou het verschil tussen een perfecte schepping en een zeer goede schepping? Nog niet alles was helemaal goed? Er kon nog meer geperfectioneerd worden? Misschien heb je gelijk nu ik er zo over denk... er was wel een zwak imperfect punt in die perfecte schepping en dat zijn jij en ik. Wij waren nog niet perfect, maar in eerste instantie wel: zeer goed.
dinsdag 18 mei, 09:45Salbert
Ja zeker waren we zeer goed, maar het verschil tussen perfect en zeer goed is dat perfect wel zeer goed maar zeer goed niet perfect hoeft te zijn.
Ik vroeg me gewoon af of er ergens anders nog een tekst staat waar de schepping perfect genoemd wordt.
Aangezien er veel onzekerheid bestaat bij de mensen over het begin van Genesis leek het me wel goed de onzekerheid van de bovengenoemde paradox te ontmantelen.
Want in een zeer goede schepping is er ruimte voor "onjuistheid" (ik weet niet of dat wel het juiste woord is maar bij gebrek aan beter).

Schiep God trouwens geen kat? bedoel je dan de katachtige of de huiskat die we nu kennen, lijkt me dat de katachtige ook geen behoefte had in spek aangezien ze groenten aten (en nu nog wel eens doen ;) )
dinsdag 18 mei, 11:23Nodoubt
"Ik vroeg me gewoon af of er ergens anders nog een tekst staat waar de schepping perfect genoemd wordt."

De schepping wordt heel vaak geprezen in de Bijbel. Dus de perfectie van 'de machine'. De machine was perfect geschapen. Er is echt niemand die een betere vogel of regenwolk of berg of natuurwet of mens kan scheppen dan God.

Het enige wat je eventueel onder imperfectie zou kunnen noemen is: de mogelijkheid v.d. mens om ongehoorzaam te zijn. Maar het is niet God die iets imperfect schept, maar de mens die zelf mag kiezen en het verkeerde helaas heeft gekozen.

Hadden we die keuze niet... dan zou er geen ECHTE LIEFDE mogelijk zijn. Dus een vrijwillige onderwerping aan God in tegenstelling tot een gedwongen (volkomen ingeprogrammeerde) volgen van God. Dit is de essentie van de liefde die wij aan God mogen tonen. Vrijwillige onderwerping, vertrouwen, volgen, geloven in God. Waarbij God ons tegenwoordig gelukkig zeer klein maakt zodat we onze kleinheid en AFHANKELIJKHEID goed mogen begrijpen en dan ons mogen bekeren. Wat inhoud AFHANKELIJK WILLEN zijn van God.


"Want in een zeer goede schepping is er ruimte voor "onjuistheid" (ik weet niet of dat wel het juiste woord is maar bij gebrek aan beter)."

Ja dat klopt wel denk ik. De mogelijkheid tot imperfectie lag in ons omdat we de VRIJHEID hadden om TEGEN God te kiezen. Voor God kiezen was zeer makkelijk. Het was de natuurlijke manier van zijn.
Toch buite de gevallen engel satan nu net deze ene mogelijkheid tot ongehoorzaamheid uit.

" 4 God zag dat het licht GOED was, en hij scheidde het licht van de duisternis"
Je bent het denk ik wel met me eens dat als God iets GOED noemt het ook betekend dat het PERFECT is he:)

Het is de VRIJHEID van keuze v.d. mens en v.d. engelen, die onderdeel is van die perfecte manier van liefde, die ervoor heeft gezorgd dat de schepping nu niet meer goed is aangezien we die vrijheid hebben misbruikt.

Had het ook anders kunnen gaan in de hof? Ik denk van wel. Maar het speculeren heeft weinig zin vermoed ik. Feiten blijven feiten.
dinsdag 18 mei, 12:02Hans
"Maar jij vind God onredelijk begrijp ik?"
Die interpretatie laat ik voor jouw rekening.

"God schiep geen kat. Maar een duif. Die reine duif had absoluut geen behoefte of zin in spek. Die duif wist geeneens wat spek was."
Uiteraard zijn de kat en het spek spreekwoordelijk. Ik had ook een kleuter, een snoeppot en een gemeen buurjongetje kunnen nemen, die eerstgenoemde uitdaagt te snoepen uit de pot waar hij van zijn moeder niet aan mag komen o.i.d. ;)
(Dit alles met in het achterhoofd dat een vergelijking of metafoor heel vaak pas klopt als je dat wilt en op hetzelfde spoor zit. Hoe vaak kun je een vergelijking niet onderuit halen met een 'tegenvergelijking'? ;) Het gaat even om de boodschap)

"Maar Eva liet zich verleiden door een verleider die zeer listige woorden sprak die op haar gevoel inwerkten."
Precies: dáár gaat het om! Ik probeer te begrijpen waarom er blijkbaar in de wereld die goed was geschapen door God toch die boom, die slang en een Eva - die de verleiding niet kon weerstaan - aanwezig waren?!

Of moeten we toch meer symbolisch naar dit verhaal kijken, om de aard van de mens te doorgronden (in de kern goed, maar het gevaar van verleiding en zonde ligt wel op de loer, als je niet oppast voor 'de slang').
Reacties 1 - 20 van 29

Reageer op deze blog


Array



Poll

Het is niet de bedoeling dat je als christen seculiere muziek luistert.

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

"));