Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Dat is niet-Bijbels!

Door: Mark BoermanMaandag, 19 april
Terug
Categorie: Kerk - Gemeente, 14 keer gereageerd, 435 keer bekeken

Annuleren

1 Tessalonicenzen 5: 21 Onderzoek alles, behoud het goede. Het is een tekst die veel gebruikt wordt, onder het mom dat het goed is om alles te toetsen aan de Bijbel. Dat is leuk gezegd, maar hoe doe je dat nou? Is iets wat je niet in de Bijbel tegenkomt per definitie niet-Bijbels?
 

Als we kijken naar wat er in de Bijbel staat, en aan de hand daarvan alles zouden goed- of afkeuren, dan zou het volgende er allemaal niet zijn. Kansels, doopvonten, avondmaaltafels, kerkgebouwen, dominees, opdragen van baby’s, bevestiging van diakenen, aanbiddingleiders, zondagsscholen, orgels en keyboards. Dat is nogal wat! Maar het zijn helemaal geen verkeerde dingen hoor ik je zeggen, ja dat klopt ook. Maar mogen we dan stellen dat iets wat niet in de Bijbel staat maar wel door de christen wordt gedaan, niet per definitie fout hoef te zijn?

Jesaja 28:21 De Heer zal opstaan zoals destijds op de Perasim, hij zal grote beroering veroorzaken
zoals in de vlakte bij Gibeon: hij zal iets tot stand brengen, iets bijzonders, hij gaat iets buitengewoons volbrengen.

Zelfs God is van plan om in de eindtijd iets buitengewoons te doen, iets wat hij nog niet eerder heeft gedaan, iets bijzonders. Kan het dan zijn dat God achter verandering en nieuwe dingen staat? Je zou het haast zeggen aan de hand van deze tekst. Nieuwe dingen zoals het vlaggen in de kerk, handen in de lucht, een grote band, maar ook te denken aan de kerst- en paasdienst zoals we die nu kennen, zou God deze afkeuren? Ik denk persoonlijk dat daar maar één antwoord op is te geven.

Zou het God ooit goed genoeg zijn? Met andere woorden, moeten wij als zondige mensen proberen om de perfectie in de diensten na te streven, en met welk doel? Of mogen wij, weliswaar blijvend onderzoeken, in onze imperfectie God aanbidden? Moeten wij niet zijn gericht op het middel maar op het doel? Ik denk dat God kijkt naar ons hart en onze beweegredenen ziet, en daar van geniet. Is dat door middel van een vers of een vlag, het hart was dat God zag.

Vind jij verandering mooi of eerder moeilijk? En hoe ga jij hier mee om in je eigen leven?

Gerelateerd

Reacties (14)

maandag 19 april, 13:46Nodoubt
Interessante overdenking, bedankt hiervoor.

"Ik denk dat God kijkt naar ons hart en onze beweegredenen ziet, en daar van geniet. Is dat door middel van een vers of een vlag, het hart was dat God zag"

Dit heeft natuurlijk veel waarheid in zich. Maar er is wel een keerzijde die ook genoemd moet worden vind ik. Want het hart is het meest misleidende orgaan wat de mens heeft.

"9 Arglistig is het hart, meer dan enig ding, ja, dodelijk is het, wie zal het kennen?" Jer. 17

"17 Begrijpt gij niet, dat al wat de mond binnengaat, in de buik komt en te zijner plaatse verdwijnt? 18 Maar wat de mond uitgaat, komt uit het hart, en dat maakt de mens onrein. 19 Want uit het hart komen boze overleggingen, moord, echtbreuk, hoererij, diefstal, leugenachtige getuigenissen, godslasteringen. 20 Dat zijn de dingen, die een mens onrein maken, maar het eten met ongewassen handen maakt een mens niet onrein. " Mat. 15

Ons hart is dus totaal onbetrouwbaar en een kuil van zonde en verderf. Er is niets goeds te vinden. En als je een Christen bent kan je nooit denken dat je dan 'een nieuw hartje' hebt en nu opeens alleen maar schoon van binnen bent, helaas. Je eigen vuile hart is er nog steeds. Het is een langzaam proces om dat hart iets minder vuil te krijgen door Gods genade en geduld.

Er staan verhalen in de Bijbel die gaan over mensen met een uitstekend hart wat beweegredenen betreft. Zij werden door God gedood omdat ze achteloos omgingen met Zijn geboden. Hun eeuwige bestemming ken ik niet en ik denk dat God heel genadig is. Maar wat in dit leven met ze gebeurde weet ik wel, ze gingen dood.

Zoals dit verhaal:

"10 De HEER ontstak in woede tegen Uzza en strafte hem omdat hij zijn hand naar de ark had uitgestoken, zodat hij daar, in de nabijheid van God, stierf. 11 David werd kwaad omdat de HEER Uzza had doorkliefd. Hij noemde die plaats Peres-Uzza,
en zo heet het daar tot op de dag van vandaag. 12 Toen werd David bang voor God en hij vroeg zich af: Hoe kan ik de ark van God ooit bij mij in Jeruzalem brengen? 13 Hij leidde de ark niet meer terug op de weg naar de Davidsburcht, maar liet de wagen afslaan naar het huis van Obed-Edom, een Gatiet. 14 De ark van God bleef drie maanden bij de familie van Obed-Edom, in zijn huis, en de HEER zegende de familie van Obed-Edom en alles wat hij bezat." 1 Kron 13

Het verachten van Gods geboden over hoe men met de ark moest omgaan koste het leven van deze goedbedoelende man. Toen men de wet ging bestuderen kon men de ark later wel zonder problemen vervoeren.

Dit is geschied voor ons die nu leven om van te leren. Niet ons hart is maatstaf waarmee wij moeten meten maar Gods woord. Niet alles is goed. Zelfs niet als je het denkt te doen om God te eren. Dit is het belang van toetsen.

Goed? Wat is goed? Slecht? Wat is slecht? Lees de Bijbel om dat te ontdekken en besef dat we nog steeds in een tijd leven waarin de vijanden van Jezus Christus en Zijn schapen nog steeds actief zijn en tot het einde toe zullen proberen om kwaad voor te stellen als goed en goed voor te stellen als kwaad.

" 20 Wee hun die het kwade goed noemen en het goede kwaad; die duisternis voorstellen als licht en licht als duisternis; die bitter doen doorgaan voor zoet en zoet voor bitter.
21 Wee hun die in eigen oog wijs zijn en in eigen oordeel verstandig." Jes. 5

Vers 21 doe ik er voor mijzelf bij. Want ook al denk ik goed te oordelen, ik mag mij hier niet door verheffen, dus ook niet in eigen ogen. Ook al denk ik dat dit vers niet in eerste instantie voor de Christenen bedoeld is maar voor de hoogmoedige vijanden van Christus die wijs in eigen ogen zijn. De enige echte wijsheid is van God en staat in Gods woord.

En laat ik dan ook nog een vers toevoegen aan jouw vers uit Jesaja zodat we wel zien wat voor een verandering daar beschreven staat.

"22 Nu dan, staak jullie spotternijen,
anders zullen jullie boeien nog meer knellen.
Want dit heb ik gehoord:
God, de HEER van de hemelse machten,
heeft tot vernietiging van het land besloten. "

Wie zal het geloven? Tot de deur v.d. ark gesloten is en de regen begint te vallen. Zullen de mensen zich dan gaan bekeren? En is er dan nog tijd voor ze om zich te bekeren?

Beseffen we wel dat als we laks zijn met toetsen omdat we alleen naar 'ons hart' kijken we heel snel het risico gaan lopen om een spotter van God te worden? Een baal dienaar? Afgodendienst i.p.v. Godsdienst? En wat leert de Bijbel dan keer op keer op keer? Wat gebeurt er met afgodendienaren? Worden ze altijd gered op het nippertje?

Verandering is per definitie niet slecht. Alleen als het tegen Gods woord ingaat is het slecht. De perfectie is een goed streven, maar wel uit liefde voor God en niet uit angst op straf omdat we het niet goed doen. Toch is het wel goed om net als David God te vrezen. Dat leert Jezus ons ook:

"Wees niet bang voor hen die wel het lichaam maar niet de ziel kunnen doden. Wees liever bang voor hem die in staat is én ziel én lichaam om te laten komen in de Gehenna. "

(niet een eeuwige marteling maar een definitieve dood)

Dit is gezonde angst. Een gezonde vrees/ontzag voor God zodat we niet zondigen of ons bekeren van zonde. Dit is leven. Laten we daarom alles toetsen en beoordelen en waar nodig, veroordelen.
maandag 19 april, 14:48Nodoubt
Oh ja, niet alles wat voor ons nieuw is, is dat ook voor God.

"Wat geweest is, dat zal er zijn, en wat gedaan is, dat zal gedaan worden; er is niets nieuws onder de zon. " Pred. 1

Neem nu de volgende verschijnselen:

"Kansels, doopvonten, avondmaaltafels, kerkgebouwen, dominees, opdragen van baby's, bevestiging van diakenen, aanbiddingleiders, zondagsscholen, orgels en keyboards."
"Nieuwe dingen zoals het vlaggen in de kerk, handen in de lucht, een grote band, maar ook te denken aan de kerst- en paasdienst"

Een boel van deze dingen kan ik herkennen in de geschiedenis. Wellicht een iets andere vorm maar in essentie hetzelfde. Dan is vervolgens alleen nog maar de vraag: is het goed of is het slecht?


-Tempels=aanbiddingsplaatsen= kerkgebouwen = goede zaak.
De negatieve vorm hiervan zou afgodendienst betekenen. Een tempel voor een andere God. In naam misschien Christelijk maar wat leerstellingen betreft niet.

-handen in de lucht, puur Bijbels, zijn wij niet meer gewend he. Maar het is een oud Israelitisch/Christelijk gebruik. ( 1 Tim 2,8 )
Integenstelling tot de handen vouwen.

-opdragen van baby's, Jezus zelf werd volgens de wet 'opgedragen' aan God. Alhoewel vroeger alleen de eerstgeboren van het mannelijke geslacht 'voor de Heer waren'. Best goede zaak lijkt me.

-de negatieve vorm hiervan: kleine zuigelingen besprenkelen met water en dan niet doen wat er wel in de Bijbel staat: volwassen gelovigen onderdompelen in water.

-diakenen, oudsten, leiders, gezaghebbers en engelen/oversten v.d. gemeente. Bisschoppen. Allemaal heel Bijbels.

-negatieve variant hiervan: vrouwen in gezag over mannen=in strijd met de heldere Bijbelleer hierover.
Misbruik van gezag, onwaardige personen in gezagsposities.

-aanbiddingleiders, zelfs de Psalmen kennen al de 'koorleiders'.

-zondagsscholen, goed Bijbels onderricht, in eerste instantie een taak van de ouders, maar priesters/dominee's zouden meer kennis moeten kunnen overbrengen omdat ze meer met Gods woord bezig zouden moeten zijn en een dieper inzicht zouden moeten hebben.

-negatieve variant: alleen de zondagsschoolleider/dominee weet hoe het zit en heeft de waarheid in pacht.


"orgels en keyboards"

" 1 Juich, rechtvaardigen, voor de HEER,
de oprechten moeten hem loven.
2 Huldig de HEER bij de klank van de lier,
speel voor hem op de tiensnarige harp.
3 Zing voor hem een nieuw lied,
speel en zing met overgave. " Psalm 33

Als een lier en harp ok zijn om de Heer mee te prijzen... dan mag een orgel ook wel lijkt he... en een drum toestel kan bijv. ook een goede begeleiding zijn.

vers 3: een NIEUW lied. Zing nieuwe liederen voor de Heer met blijdschap en vreugde en niet altijd maar psalmen en gezangen in oude taalvorm in super langzaam tempo.

-De negatieve variant: de muzikale begeleiding wordt DE hoofdzaak, de band krijgt teveel aandacht die naar God moet gaan. En de nieuwe liederen hebben geen Bijbelse ondergrond maar spelen alleen of voornamelijk in op de gevoelens van het hart.

-paas en kerst 'feest'. een onderwerp apart, vermenging van Bijbelleer met afgoden gebruiken/feesten. Niet zuiver, de Bijbel vermengt zich niet met afgoden maar verbied alles wat daarmee te maken heeft.


Of... als dit allemaal te veel geoordeel is en kleingeestig gedoe, te wettisch of een andere dooddoener... dan de volgende optie: we houden het eenvoudig: wat zegt je eigen hart over al deze onderwerpen? Scheelt een hoop uitzoekwerk en dan beledig je ook niemand en God kijkt toch alleen maar naar je hartsgesteldheid toch?
maandag 19 april, 14:54kees
Beste Mark,

God zoekt ons hart, en als ons hart erop gericht is om Hem te aanbidden dan is de vorm minder belangrijk.
Maar de vorm moet wel binnen de grenzen blijven die Gods wet stelt.
In het Oude Testament lezen we dat er kinderen aan de baals werden geofferd, ook al zou je dit doen met een hart vol aanbidding om dat het het kostbaarste is wat je kan geven, dan gaat het de grenzen voorbij die God heeft gesteld.

Zo is het ook met andere dingen als doopvont etc. er staat nergens in de Bijbel dat we in de Jordaan gedoopt moeten worden, het was de plek waar Johannes de Doper en Jezus doopte, maar Paulus deed het op verschillende plaatsen, het is een stukje culturele ontwikkeling die overal verschillend is.

God schiep Zijn volk met een uiteenlopend karakter, en samen laten we iets zien van het veelkleurig karakter van Gods Kerk,
en al die veelkleurigheid geeft een veelkleurige aanbidding, die niet perfect is, want we zullen op deze aarde niet tot perfectie komen, maar omdat ze geheiligd is door Christus onze Heer, zal ze zijn als een reukwerk voor de Vader.

Groetjes,
en Gods zegen toegewenst,
Kees.
maandag 19 april, 23:33Mark Boerman
Hallo Nodoubt,

Ik vind het opmerkelijk om te zien hoe jij in elke reactie die je geeft op een blog weer terugkeert bij de wetten. Blijkbaar vind je het erg belangrijk, anders sprak je er niet zoveel over. Daarnaast vind ik het ook opmerkelijk dat je het zogenoemde 'hart' helemaal verkeerd uitlegt.

Ik denk dat wij als christenen mogen zeggen dat we opnieuw zijn geboren. Dat ik niet langer leef maar Christus in mij, toch? Daarbij is de Heilige Geest een belangrijke factor die je overtuigd van zonde. De Heilige Geest leeft zowel in je lichaam, ziel als je eigen geest. Als we het dan hebben over ons hart, dan mogen we toch zeggen dat dit iets moois is? Dit komt echter niet door onszelf maar door God.

We moeten inderdaad uitkijken dat we ons niet laten leiden door ons gevoel, en wat dat tegen ons zegt, maar dat is iets heels anders. Het gevoel is namelijk ook datgene wat de Satan vaak gebruikt om je aan te vallen. Te zeggen dat je niet goed bezig bent, of juist wel goed bezig bent, waarbij het beide leugens zijn, want de Satan spreekt nooit de volledige waarheid.

Als ik dan spreek over dat het God gaat om je hart, dan zeg ik dus met andere woorden dat het God gaat om die diepste intenties. Om jouw voorbeeld even op een goede manier te gebruiken: Ik geloof dat die man die storf omdat hij aan de ark zat niet verkeerd zat! Hij deed het goede, en God zal hem er waarschijnlijk in de hemel niet voor hebben gestraft. Want hij deed iets dat in zijn ogen goed was, waarbij hij weinig tijd had om erover na te denken.

Echter zit God verbonden aan zijn eigen wetten en regels. Daarvan is er ook eentje dat de mens pijn heeft in de zijn leven, hetzij lichamelijk of geestelijk. Dit wil niet zeggen dat God zegt dat het fout is als wij pijn hebben, of dat Hij daar zelf zo blij van wordt, integendeel Hij wil het helemaal niet!

Nodoubt, je bent erg vol van de wetten, en dat is mooi. Maar wat ik al wel eens eerder tegen je heb gezegd, ik denk dat je iets meer van de genade mag gaan toelaten in je leven. Iets minder de God uit jouw voorbeeld die straft met de dood omdat diegene iets deed wat niet het beste was op dat moment, en iets meer van de God die vergevingsgezind is! God straft niet meer met de dood, want om even terug te komen op je voorbeeld: Daarbij zat God vast aan de wet die HIJ zelf had gesteld, dit om de ark te beschermen. Zo had hij ook de wet dat je zou sterven als je zonde deed. Daar waren in de tijd van het oude testament de zondebokken voor, om in onze plaats te sterven. Nu heeft Jezus dat gedaan en hoeven wij niet meer te sterven en zijn wij voor eeuwig rechtvaardig!

Hoor ik daar een Amen?

Groetjes, Mark
dinsdag 20 april, 11:21kees
Beste Mark,

Jou reaktie is bijna een aparte blog.


Van mijn kant uit:
AMEN, GEPREZEN ZIJN DE HEER ONZE GOD AMEN.

Groetjes,
en Gods zegen toegewenst,
Kees.
dinsdag 20 april, 11:33fdcashgsh
Nodoubt&Mark.

Het 1ste stuk van Nodoubt vind ik wat minder mooi. Het 2de stuk daar sluit ik mij volkomen bij aan. Ik ben het ook eens dat het belangrijk is te toetsen aan het woord.

Maar dat 1ste stuk vind ik niet zo mooi, Mark zegt al dat je het hart niet goed uitlegt. Het is belangrijk dat je kijkt hoe dat bedoelt is en in welk context het staat. Ik heb daar eigenlijk nooit last van dat mijn hart mij misleid, het zijn vaak andere dingen. De roep van God de stem van God zit meestal in mijn hart. Ik denk wel dat de goddelozen bijvoorbeeld dat die wel sneller door hun hart zouden misleid worden en bedrogen.
Maar ja om hier nou over te discussiëren, dat vind ik ook weer niet nodig.
dinsdag 20 april, 11:37fdcashgsh
Even wat toevoeging aan mijn vorige reactie:

Ik vind het blog dat geschreven is niet mooi. Ik merk daar fouten in. Ik heb het al vaak proberen uit te leggen, maar ik denk dat het nou eenmaal in veel mensen zit.

'' Met andere woorden, moeten wij als zondige mensen proberen om de perfectie in de diensten na te streven, en met welk doel?''

Wij als zondige mensen?? Je bedoelt je zelf hopelijk? want daar hoor ik niet bij. Sorry maar dat was mijn vorige leven.

Daarbij geloof ik niet in een toekomende eindtijd. Maar dat die er was in de 1ste eeuw. Dit is dan weer een ander onderwerp:P.
dinsdag 20 april, 11:38fdcashgsh
Of beter gezegd een eindtijd van nu. Want dat is wat veel christenen geloven.
dinsdag 20 april, 14:37Nodoubt
Hey Mark,

Omdat het voor mij duidelijk is dat Jezus het belang v.d. wetten bekrachtigt en herhaald kom ik steeds terug bij die wetten.
Die wetten zijn leven en rechtvaardigheid voor alle Christenen. Maar niet voor de mensen die niet gehoorzaam willen zijn maar eigen rechter willen spelen.

Hoe leg jij Jezus woorden in bergrede uit? Meent niet dat Ik gekomen ben om de wet en de profeten te ontbinden....

Kijk de wet is niet slecht voor gelovigen die Gods wil proberen te volgen maar alleen voor diegenen die absoluut God niet willen volgen.

"8 Wij daarentegen weten dat de wet goed is als hij op de juiste wijze gebruikt wordt. 9 We weten ook dat de wet er niet is voor de rechtvaardige, maar voor wie zich aan wet of gezag niet stoort, voor goddelozen en zondaars, die alles wat heilig is verachten en ontwijden, die hun eigen vader of moeder doden, voor moordenaars, 10 ontuchtplegers, knapenschenders, slavenhandelaars, leugenaars en plegers van meineed. De wet is er voor alles wat indruist tegen de heilzame leer" 1 Tim. 1

Zonder wet is er geen aanklager die zonde doet kennen. Dan is Christus een leugenaar die voor niets gestorven is. Als er geen wet meer is dan heeft niemand nog zonde, dan heeft niemand Jezus nodig.


"Om jouw voorbeeld even op een goede manier te gebruiken: Ik geloof dat die man die storf omdat hij aan de ark zat niet verkeerd zat! Hij deed het goede, en God zal hem er waarschijnlijk in de hemel niet voor hebben gestraft. Want hij deed iets dat in zijn ogen goed was, waarbij hij weinig tijd had om erover na te denken."

Beste Mark... begrijp je eigenlijk wel hoe dubbelhartig je hier spreekt? Over misleiding van het eigen hart gesproken... ik herken het alleen omdat ik zelf vele malen mijzelf zo misleid heb.

Kijk, de man stierf OMDAT hij het goede deed? Natuurlijk niet! Hij stierf omdat hij het KWADE deed. De hele les hieruit is deze: denk goed na over Gods wetten en regels en handel niet alleen maar naar eigen inzicht met de smoes dat het alleen om je eigen hartsgesteldheid gaat. God is TE HEILIG en TE RECHTVAARDIG om voorbij te gaan aan Zijn geboden als wij die wel kunnen kennen door er tijd aan te besteden en er serieus mee om te gaan.


De genade van God zit hem hierin: de man zal hoogst waarschijnlijk niet voor eeuwig verloren gaan. Dit inderdaad omdat zijn hart niet verkeerd was. Maar dat maakte het verdriet en gemis van zijn vrouw en kinderen en anderen er niet minder om lijkt me. Hij was echt dood. Hij kreeg echte straf omdat hij (en het hele volk en met name de koning en de priesters) laks waren omgegaan met de kennis v.d. wet. Het was Gods grote genade dat alleen deze man stierf en niet nog veel meer mensen. Bovendien... waarom denk je dat God al die wetten gaf? Zomaar? Uit een soort willekeur? Nee! God heeft daar een duidelijk doel mee voor ogen gehad. Dat doel is zegen, leven, voorspoed voor alle mensen die Zijn wetten liefhebben en volgen. Begrijp je wel dat een groot gedeelte v.d. wetten gaat over goed en kwaad? God definieert wat goed en kwaad is in Zijn wetten. En wie zijn wij dan om hier laks mee om te gaan?

God is niet een God die zichzelf 'verstrikt' en 'gevangen' maakt van Zijn eigen wetten. Hij weet volkomen wat Hij doet uit RECHTVAARDIGHEID en WIJSHEID.


"Zo had hij ook de wet dat je zou sterven als je zonde deed. Daar waren in de tijd van het oude testament de zondebokken voor, om in onze plaats te sterven."

Dit is een onderdeel v.d. wet. Niet de volledige wet. Hierop zeg ik wel: Amen!


" Nu heeft Jezus dat gedaan en hoeven wij niet meer te sterven en zijn wij voor eeuwig rechtvaardig!"


Behalve als je van je geloof afvalt en ontrouw wordt. Het zaad wat weggeroofd wordt door de duivel die rondgaat als een woeste leeuw. Wie meent dat hij staat, ziet erop toe dat hij blijft staan.

"20 Het zaad dat op rotsachtige grond is gezaaid, dat zijn zij die het woord horen en het meteen met vreugde in zich opnemen. 21 Het schiet echter geen wortel in hen, oppervlakkig als ze zijn. Worden ze vanwege het woord beproefd of vervolgd, dan houden ze geen ogenblik stand. 22 Het zaad dat tussen de distels is gezaaid, dat zijn zij die het woord horen, maar bij wie de zorg om het dagelijkse bestaan en de verleiding van de rijkdom het woord verstikken, zodat het zonder vrucht blijft."

Ken jij geen ex-Christenen? Hoe leg je dat dan uit he. Ik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om zuiver te willen blijven. De satan probeert alle zwakheid (die nog steeds in ons zit!) te gebruiken om je tot ongehoorzaamheid te brengen die verder en verder gaat. De satan pakt ons inderdaad in ons gevoel. Maar ook in ons verstand. Overal waar je 'te pakken valt' daar pakt hij je. En God laat het in zekere zin toe om je te beproeven. Net als bij Job. En net als bij Petrus. En net als bij ELKE CHRISTEN.

God is gelukkig wel genadig en geduldig, maar ons hart is een uiterst misleidend en verraderlijk iets en: "8 Wees waakzaam, wees op uw hoede, want uw vijand, de duivel, zwerft rond als een brullende leeuw, op zoek naar een prooi. " 1 Petr. 5
dinsdag 20 april, 16:21Mark Boerman
Hey Joshua en Nodoubt,

Ik zou graag op jullie beide reacties willen reageren. Ik besef mij terdege dat het antwoord vele malen ingewikkelder is dan ik in woorden op het internet kan uitleggen.

Joshua, wij zijn als mens zondig, toch? Als ik dan de vraag stel of wij als zondige mensen perfectie moeten nastreven, dan bedoel ik de oude zondige mens. Ik bedoel daarbij niet het wedergeboren christelijke kind, waar de Bijbel over spreekt. Ik denk dus dat we allebei op één lijn zitten.

Nodoubt: Laat ik mij jou deze vraag stellen; Zou jij niet hetzelfde hebben gedaan als deze man deed, ofwel de ark opvangen? Puur alleen omdat dat hetgeen was wat op dat moment goed leek in jouw ogen? Ik denk dus niet dat dit voorbeeld te betrekken is op het feit dat het volk vaak maling had aan de wetten van God. Hoe kan je er zeker van zijn dat deze man misschien niet een uitzondering was hierop?
Wat ik bedoel te zeggen is het volgende: Jij bent net zo zondig als deze man uit het oude testament. Jij bent misschien net zo onwetend over wat DE waarheid is als dat hij dat was. We moeten streven naar het doen van het goede maar dat moet niet de nadruk zijn van je christen zijn! De nadruk moet liggen in je relatie met God. Jij leeft niet langer als het goed is Nodoubt, maar Christus in jou! Of tewel, jij mag gaan genieten van God die door jou heen werkt en jou op je fouten wijst. Het mooie daarvan is dat de Heilige Geest dit op zo'n manier gaat doen dat het je nooit teveel zou worden! Hij overtuigd van zonden, wat niet wil zeggen dat hij je direct overtuigd van alle zonde! Kijk in het mooie in de mens, en focus niet zoals de duivel dat doet op hetgeen verkeerd gedaan wordt. God kijkt vooral naar het goede, want naar het kwade hoeft Hij als het goed is, en je hebt Jezus aangenomen, niet meer naar te kijken, amen?

Nodoubt, ik hoop dat het een beetje duidelijk is wat ik probeer over te brengen…

Groeten, Mark
dinsdag 20 april, 19:47Nodoubt
Hoi Mark,

"Zou jij niet hetzelfde hebben gedaan als deze man deed, ofwel de ark opvangen?" Ja en dan zou ik net zo goed doodgegaan zijn.

"Ik denk dus niet dat dit voorbeeld te betrekken is op het feit dat het volk vaak maling had aan de wetten van God. Hoe kan je er zeker van zijn dat deze man misschien niet een uitzondering was hierop?"
Omdat er later in het verhaal blijkt dat 'men' de wet gaat bestuderen en dat de ark dan wel goed vervoert kan gaan worden. Het ging niet om 1 man die verkeerd zat maar de hele gemeenschap.

"2 Toen zeide David: Niemand mag de ark Gods dragen dan alleen de Levieten, want hen heeft de HERE uitverkoren om de ark des HEREN te dragen en Hem voor altijd te dienen.
11 Toen riep David de priesters Sadok en Abjatar, en de Levieten Uriël, Asaja, Joël, Semaja, Eliël en Amminadab, 12 en zeide tot hen: Gij familiehoofden der Levieten, heiligt u, gij en uw broeders, opdat gij de ark van de HERE, de God Israëls, kunt brengen naar de plaats die ik voor haar heb bereid. 13 Want daar gij het de vorige keer niet gedaan hebt, heeft de HERE, onze God, ons een zware slag toegebracht, omdat wij Hem niet hadden geraadpleegd, zoals het behoorde. 14 Daarom heiligden zich de priesters en de Levieten om de ark van de HERE, de God van Israël, over te brengen. 15 De Levieten nu droegen de ark Gods, met draagbomen op hun schouders, gelijk Mozes naar het woord des HEREN geboden had.
25 Toen gingen David, de oudsten van Israël en de oversten over duizend heen om met vreugdebetoon de ark van het verbond des HEREN over te brengen uit het huis van Obed-Edom.
26 En nu God de Levieten hielp, die de ark van het verbond des HEREN droegen, offerden zij zeven stieren en zeven rammen. " 1 Kron. 15


"Wat ik bedoel te zeggen is het volgende: Jij bent net zo zondig als deze man uit het oude testament"
Waarschijnlijk nog wel zondiger ook, want mij hebben ze nog nooit gevraagt om de ark te mogen dragen. ;)

"Jij bent misschien net zo onwetend over wat DE waarheid is als dat hij dat was."
Niet over deze waarheid. Het was een dure prijs, maar deze les is geleerd.

"We moeten streven naar het doen van het goede maar dat moet niet de nadruk zijn van je christen zijn! De nadruk moet liggen in je relatie met God."
Euhm.. wat? Ik zie het verschil hier niet in. "Wie Mij liefheeft houdt Mijn geboden" Liefhebben is de essentie van je relatie met God. Het zijn toch allemaal goede geboden waarnaar we moeten streven om ze te kunnen houden?

"Het mooie daarvan is dat de Heilige Geest dit op zo'n manier gaat doen dat het je nooit teveel zou worden! Hij overtuigd van zonden, wat niet wil zeggen dat hij je direct overtuigd van alle zonde!"
Mee eens.

"God kijkt vooral naar het goede, want naar het kwade hoeft Hij als het goed is, en je hebt Jezus aangenomen, niet meer naar te kijken, amen?"

Maar wat zijn dan de verplichtingen? Wat is dan de Christelijke strijd? Wat is dan de wedloop, de wedstrijd?

Kijk..op het moment dat je bid om vergeving voor zonden (als gedoopte Christen) dan mag je geloven dat je zonden je vergeven zijn. Als je dit vanuit een oprecht hart doet. Maar vervolgens... komen er weer slechte gedachten en handelingen, punt is... je kunt niet rein blijven omdat we nog een zondige natuur kennen. Die kan gelukkig wel minder sterk worden door Gods geduld en de leiding v.d. Heilige Geest. Maar God is rechtvaardig, als jij je leven niet betert... als je niet aan levensheiliging doet, er niet naar streeft... lauw bent... dan denk ik dat Gods genade niet voldoende is om je te redden. Er is nl. ook een eigen verantwoordelijkheid. En dan komt het belang v.d. wet weer naar boven, juist door te zien wat goed en slecht is door de kennis v.d. wet kunnen we beter naar Gods wil gaan leven en niet altijd maar onvolwassen in het geloof blijven. Het nieuwe testament kan niet begrepen worden zonder kennis van het oude testament en vice versa.
Er was niet eerst een God van 'regeltjes en geboden' en nu een God van 'vrijheid'. Er is een balans van vrijheid en gehoorzaamheid. De rechtvaardiging komt uit geloof maar: "Stellen wij dan door het geloof de wet buiten werking? Volstrekt niet; veeleer bevestigen wij de wet. " Rom. 3:31
dinsdag 20 april, 19:49Nodoubt
En dan een vraag aan iedereen in multiple choice vorm:

Stel je loopt op een dag door het bos. De vorige dag heeft het gestormd en je ziet zelfs af en toe een boom omgewaaid liggen. Onder de stronk van een zo'n omvergewaaide boom meen je iets te zien en na een nadere inspectie... wat blijkt? de ark! je hebt hem gevonden! de verloren ark! na al die tijd weer terecht! Je hartje loopt over van vreugde en door de adrenaline is het rustig nadenken erg moeilijk geworden. Wat te doen? Want je wilt de ark van God zo snel mogelijk naar je kerkgemeente brengen zodat dit heilige voorwerp daar de juiste eerbied kan krijgen, God met ons! Hallelujah. Je begint spontaan te zingen!

Nu is het alleen nog zaak om een paar kleine details verder uit te werken zoals: hoe vervoer je deze mooie schat zo goed mogelijk? Wat ga je doen?

Optie 1.) De boer in het weiland verder op blijkt een broeder te zijn (gereformeerde gemeente) hij hoort je enthousiaste verhaal aan en bied gelijk aan om de hooikar achter zijn tractor te spannen om zo de ark daarop te zetten en naar de kerk te vervoeren.

Optie 2.) Omdat de kar v.d. boer niet overdekt is en het erop lijkt dat er een enorme stortbui aan zit te komen lijkt het je onverstandig om de ark (die het goed heeft uitgehouden onder de boom) nu aan de harde weersomstandigheden bloot te stellen. Je besluit de boer te vragen om de ark samen met jou naar je volkswagen te brengen op de verder gelegen parkeerplaats alwaar je hem dan veilig en droog in de kattenbak naar zijn bestemming kan vervoeren.

Optie 3.) Je herinnert je vaag dat er in het verleden iets aan de hand was met de ark en vervoer. Na even nadenken besluit je om je hart te volgen omdat we nu in het nieuwe testament leven.

Optie 4.) Je herinnert je vaag dat er in het verleden iets aan de hand was met de ark en vervoer. Na goed nadenken en bidden besluit je de ark nog even te laten liggen en eerst een Bijbel te raadplegen om te kijken of er daar aanwijzingen voor deze situatie te vinden zijn.

Optie 5.) Anders. nl: .........
woensdag 21 april, 19:05Obey
-edit- We raden je aan je email te lezen en daar gehoor aan te geven....
donderdag 2 september, 15:53anoniem
De Bijbel was en is een simpel boek in de zin van simpel leven simpel regels simpel begrijpbaar door de apostelen gechreven voor iedereen goed te verstaan. Perfectie na streven hoeven wij niet want wij zijn onvolmaakt enkel moeten wij leven zoals de Heere wil, ons zelf overgeven aan de Heer berouw tonen en Jezus accepteren, te willen leven zoals Jezus leefde waarin je dus best gehaat kan worden omdat je de wereld dan niet meer lief heb. Velen kerken en gewoontes die er gebeuren in de wereld zijn Onbijbels en komen van de RK en alles om je verre van God te houden en het Joodse Bijbel te haten. En zo is ook de RK hand in hand met de Islam. Deze twee Religies hebben de wereld in de hand en Religies zijn mens dodend waardoor velen volken uit gemoord worden. Daarom is het maar goed dat we van God de dingen in de wereld mogen toetsen aan de hand van de Bijbel anders zou je mooi de verkeerde God aanbidden. Veranderingen zijn heel hard nodig in je leven verandering om niet meer de zonde te doen maar te leven voor Jezus en je te focussen op de Bijbel. Het wordt dan een simpel leven maar wel met veel vreugde wat je van boven ontvangt .

Reageer op deze blog





Poll

Komt er een VVD-CDA kabinet met gedoogsteun van de PVV?

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

"));