Bijbelleeskaart

Vergeten?

Gebedsbroeders

Drie jongens - Drie posts per week - Onze overdenkingen - Jouw mening?

Christen zijn of het christelijke leventje leiden

Door: Mark WinkelaarMaandag, 22 februari 2010
Terug
Categorie: Algemeen, 32 keer gereageerd, 1972 keer bekeken

De christenen in Korinte waren te veel bezig met onzedelijke praktijken, en hadden chaotische samenkomsten. De gemeente van Laodisea was lauw en werd daarom uitgespuugd. Efeze werd verweten dat ze hun liefde niet meer zoals vroeger was. De gemeente van Filadelfia kreeg een bemoediging, omdat het zo goed bezig is. De gemeente in Pergamum werd gewezen op zijn verkeerde levensstijl met daarbij een flinke waarschuwing. In Sardes waren de christenen op sterven na dood, ze sliepen en waren niet bezig met de dingen van hun Heer.  

Je hebt tegenwoordig allerlei christelijke opleidingen, je hebt christelijke instellingen waar je kan gaan werken, je hebt overal kerken in allerlei verschillende soorten en maten. Je kunt je hele leven omringt zijn door het ‘christelijke sfeertje’, en meegevoerd worden in het wereldje zonder enige moeite. Ben je ook wel eens zo omringt geweest door dit soort christelijke activiteiten, dat je God uit het oog verliest? Ik heb een christelijk tussenjaar gedaan en halverwege dat jaar kwam ik er, samen met een vriend van mij die ook dat tussenjaar deed, achter dat God buiten ons programma viel. We spraken met elkaar over God, we bestudeerden de bijbel, we baden met elkaar om hulp als we God nodig hadden, maar het persoonlijke gebed/contact met God viel buiten de boot. Dit kan ook in het dagelijks leven, je zingt mee op zondag, komt bij elkaar op woensdag (oid), je helpt mee met een bepaalde kerkelijke activiteit op nog weer een andere dag en zonder het te beseffen bouw je een christelijk muurtje om God buiten te houden.

De woorden die aan de gemeenten in de bijbel geschreven worden zijn glashelder. De schrijvers nemen geen blad voor hun mond, ze zeggen waar het op staat, hoewel de schrijvers elk woord met liefde schreven. De taal die je in die brieven vind, hoor je tegenwoordig bijna niet meer, tenminste ik hoor het niet erg vaak. Best vreemd, want zelfs Jezus sprak op een soortgelijke recht-door-zee manier naar zijn discipelen. Nu zijn Joden van nature fel tegen elkaar, ook vandaag de dag nog, maar daarmee verklaar je niet alles, naar mijn idee.

Kijk eens naar je eigen kerk, of de kerk van Nederland, wat vind je ervan? Stel nou, dat jouw kerk, of de kerk in Nederland een ‘recht-door-zee-brief’ zou krijgen van Paulus. Wat zou er dan in staan? Zou het, net als de gemeente van Filadelfia, een bemoediging krijgen, met als afsluiting: Ga zo door? Of zou het een vermaning krijgen? Zou God, door de briefschrijver heen, zeggen: Israël, Israël, je prijst Mij met je mond, maar je hart is ver van mij?
En durf eens iets verder te kijken, denk eens na wat Paulus jou zelf zou schrijven. Zou je zo'n brief in vreugde ontvangen? Of zou je bang zijn voor harde woorden?


Goed weekend,
 

Mark winkelaar 

Gerelateerd

Reacties (32)

Reacties 21 - 32 van 32
Woensdag, 24 februari 2010, 13:06Jacqueline
Mark, ik denk dat Nodoubt heel duidelijk is in zijn boodschap en dat internet daar een prima middel voor is en er niet tussen staat. Ik vraag mij af als jullie elkaar life ontmoeten en dit gesprek hebben of het dan beter gaat. Nodoubt zegt niet dat jij je aan de mensen mag ergeren, hij zegt:"Wees niet bang om mensen te ergeren Mark. Niemand komt tot Christus als ze geen liefde v.d. waarheid hebben. De boodschap van Jezus is de grootste ergernis op deze wereld voor veel mensen. Of je ergert je eraan, of je houd ervan".

Probeer lering te trekken uit deze stukjes van Nodoubt en betrek het niet gelijk op jezelf. Ik leer zelf echt iets van deze stukjes, Nodoubt slaat de spijker op zijn kop. Ik vind mijzelf vaak ook nog steeds best lauw (gelukkig niet altijd), het kan allemaal met betrekking tot mijzelf best wat meer met de Bijbelse waarheid, Jezus zegt ook: "Wie Mijn geboden heeft en ze bewaart, die is het, die Mij liefheeft". Hier gaat het om en dat staat in de Bijbel, waar moeten we het anders vandaan halen, daarom heb ik voor Jezus gekozen (ik heb Hem leren kennen via de Bijbel en natuurlijk ook door andere mensen die mij over Hem verteld hebben). Natuurlijk is het genade, maar die gaat wel hand in hand met om de Bijbel serieus te nemen. Ik denk ook zeker dat je dat doet Mark. En zo kunnen we elkaar opbouwen (en vermanen als het moet) daar is deze homepage ook voor bedoeld.

@Mark Winkelaar: complimenten voor deze blog, je maakt wel veel los maar dat is ook de bedoeling.

@Nodoubt: je hebt gelijk ha ha ha, ze weten toch al alles over je. Ik denk dat ik maar een account ga aanmaken dan weten ze in ieder geval dat ik niet jou ben ;).
Woensdag, 24 februari 2010, 14:01fdcashgsh
Mee eens Jacqueline.
Mij is ook wel verteld dat ik te veroordelend was. Maar dat is de insteek helemaal niet, het is gewoon belangrijk dat wij als christenen de wil van God doen. Je bent of in het licht of in de duisternis.
Als ik in onwetendheid zondig en iemand wijst mij daar op ben ik eigenlijk wel blij en misschien snap ik dat eerst niet waarom dat dan zonde zou zijn of wat die gene bedoelt.
Maar waarom ben ik dan blij omdat ik op Jezus wil lijken en Gods wil in mijn leven wil vol brengen. Dus eigenlijk des te beter, ik ben de laatste tijd ook gaan in zien dat kritiek krijgen eigenlijk best heel goed is, ook al kan hier soms moeilijk mee omgaan.

Groetjes Joshua.
Woensdag, 24 februari 2010, 14:02fdcashgsh
Dus jongens kom maar op met de kritiek.
Woensdag, 24 februari 2010, 15:35Nodoubt
Hey Mark B, deze manier van communiceren brengt inderdaad een groot risico van 'miscommunicatie' met zich mee. Ten eerste is het geschreven woord zonder lichaamstaal etc. en ten tweede hebben de meeste mensen hier elkaar nooit ontmoet zodat men alleen op de tekst kan afgaan. Als je dan een bepaalde directe manier van schrijven hebt wordt de kans op onbegrip en/of ergernis wel groter denk ik.
Misschien is er wel een parallel met de Bijbel te trekken. Dat is ook geschreven Woord waarbij we de auteur meestal alleen op indirecte wijze kunnen kennen. Daarom is het zorgvuldig bestuderen van Gods woord ook zo belangrijk. Er kan immers heel snel een scheef beeld v.d. Schrijver ontstaan. We moeten echt de waarheid willen weten en niet bang zijn om onze mening te moeten aanpassen wanneer we iets nieuws uit de Bijbel mogen ontdekken. Daarvoor is het nodig om het verstand te laten heersen over het gevoel. Anders zal het gevoel niet toestaan dat men logisch het Woord onderzoekt en zich niet grotendeels door gevoelens laat leiden. Helaas zit 'het systeem', onze maatschappij zo in elkaar dat de vrouwelijke 'gevoelskant' v.d. mens veel meer gestimuleerd wordt dan de mannelijke 'verstandkant' v.d. mens. Dit heeft ook met linker en rechter hersenhelft te maken. Intuïtie versus logica.
Feit is dat wie een beetje onderzoek doet naar de invloed van onderwijs, rolmodellen, televisie, gevoel vs verstand - zal ontdekken dat het gevoel regeert in onze maatschappij. Dat is geen toeval m.i. maar onderdeel van satans misleiding.

Ik neem jouw boodschap ter harte en dank je voor je reactie waardoor ik gedwongen werd om mijn eigen motieven weer te onderzoeken en te proberen om jouw visie te begrijpen. Het is niet de eerste keer dat ik zoiets wat jij zegt hoor en het zal waarschijnlijk niet de laatste keer zijn ook. Het gevaar van oordelen is inderdaad om teveel waardeoordelen uit te spreken en de genade en acceptatie uit liefde uit het oog te verliezen. Het omgekeerde is ook waar... men kan teveel opgaan in de vergeving en genade en pure vriendelijkheid en acceptatie en daardoor de plichten, de geboden, de absolute waarheid uit het oog verliezen. Dit zou je kunnen weergeven met de volgende constructie:
[RECHTVAARDIGHEID/WAARHEID/WET] - <evenwicht/balans/perfectie> - [VERGEVING/GENADE].
Dit alles is liefde waarbij de perfectie in het midden ligt. Daar wil ik naar toe groeien, zelf zit ik meer in de 'rechtvaardigheid hoek'. Dit is meer de logica eerst i.p.v. de onvoorwaardelijke genade eerst. Jij zit meer in de andere 'hoek' volgens mij. Daarom zullen mensen die ook op soortgelijke wijze in elkaar zitten zich meer richten op Gods vergeving en zich meer thuis voelen bij jouw woorden. Toch hebben wij allebei gelijk in zekere zin, Gods liefde is zowel absolute waarheid en ook onvoorwaardelijke vergeving. Alleen ons vermogen om perfect in Zijn liefde te staan verschilt nu eenmaal, gelukkig hoeven we geen klonen van elkaar te worden he:) Het kan zijn dat ik soms arrogant o.i.d. overkom... niet mijn bedoeling, maar het zijn vaak dezelfde oppervlakkige stellingen (vind ik) waar men het tegen mij over heeft zonder dat men dan de diepte in wil of kan. Dan heb ik of de neiging om kortaf te worden of de neiging om te lang door te gaan. Hmm... kwestie van balans vinden he...:)

Sommige mensen zijn meer thuis bij mijn woorden, vaak zijn dit er maar weinigen en ik moet zeggen dat ik het wel een beetje 'eng' vind dat er hier nu een paar mensen zijn die zich kunnen vinden in mijn woorden. En waar ik het heel vaak mee eens ben zoals Joshua.

@Joshua, ik ben het helemaal met je eens wanneer je zegt dat het niet het einddoel is om de medemens te veroordelen. Het gaat niet om het veroordelen maar om het geestelijk groeien in de kennis en genade van Jezus Christus.
Misschien heb je wat aan het volgende waar ik zelf veel aan heb om te weten: omdat andere Christenen zo anders naar de materie van oordelen kijken wil het nog niet zeggen dat ze niet oprecht proberen Christen te zijn in hun eigen ogen. Hierboven heb ik al enigszins proberen te schetsen hoe ik hier over denk. Je kunt dit ook zien in de verdeeldheid binnen 'het kerkland' (en zelfs de politiek), waarbij het ene uiterste zich veel meer richt op de plicht, de wet (Ger.Gem.) en dan krijg je een soort cda i.e. bijv. hervormd of Chr.Geref. en dan het andere uiterste de pinkster en evangelischen die veel meer vanuit 'vrijheid' en 'blijheid' leven.
De ware kerk zal m.i. echter zowel de vrijheid in Christus maar ook de plichten/geboden van God begrijpen en naleven. Er zal dan geen valse tegenstelling van 'werken vs genade' meer zijn. Het begint met de manier om Christen te mogen worden, een juist zondebesef en bekering en waterdoop waarbij de Geest van Waarheid geschonken wordt aan de bekeerling zodat deze mag groeien in het geloofsvertrouwen.

@Jacqueline, ik vind het vrij eng hoe jij praat. Het lijkt wel of je mij begrijpt, dat ben ik niet gewent - het moet niet gekker worden haha!

@Mark W, bedankt voor de blog inderdaad. Hoewel uit de reacties de indruk kan ontstaan dat er voornamelijk onbegrip is zie ik er wel een duidelijke aansluiting in bij je blog. Zou wat hier in het klein gebeurt nl. ook niet van toepassing zijn op wat er in het groot gebeurt in 'de kerken'? Een soort verdeel en heerst tactiek v.d. satan waarbij mensen de fout kunnen maken om zich teveel op de plichten of teveel op de rechten te focussen... waarbij de ene groep allergisch is geworden voor 'rechtvaardiging uit werken' en de andere groep is allergisch voor 'wereldsgezindheid en valse vrijheid'. Ze hebben allebei hun Bijbelpassages waarop ze hun geloof baseren. Toch zijn die passages niet in tegenstrijd met elkaar maar zit de enige tegenstrijdigheid altijd in de mens. Ik denk dat wanneer de dubbelhartigheid in het hart v.d. individuele gelovige zal verdwijnen ook de schijnbare tegenstrijdigheden in Gods woord zullen oplossen als sneeuw voor de zon.
Woensdag, 24 februari 2010, 15:58Mark Boerman
Hallo Nodoubt,

Ik ben blij met je laatste reactie op mijn bericht. Ik kan het namelijk helemaal eens zijn met de woorden die je spreekt in het gedeelte wat aan mij was gericht. Om eerlijk met je te zijn vind ik reacties plaatsen op mensen het moeilijkste van het hebben van deze website. Het is namelijk zo lastig (ben bijna 3 jaar verder) om jezelf te laten begrijpen in je reacties, maar ook om de ander te begrijpen en goed in te schatten. Ik had het idee dat het eerste bij mijn reacties naar jou toe niet echt lekker liep, maar gelukkig is dat dus niet het geval.....

Groeten, Mark Boerman

ps. Mark Winkelaar is nu op wintersport, hij komt zondag terug...
Woensdag, 24 februari 2010, 16:45Nodoubt
Ja communiceren is het moeilijkste wat er is, en helemaal als het over het moeilijkste onderwerp gaat wat er is: 'het geloof'. Dat is vragen om moeilijkheden. Waar zijn jullie toch aan begonnen! oh oh oh! ;)
Woensdag, 24 februari 2010, 17:35fdcashgsh
Haha. Er was iemand die zei: ik zeg wel eens waar 2 of 3 vergadert zijn in Zijn naam daar zijn problemen. Ik weet niet of dat helemaal zo netjes is, maar ik snapte wel wat hij bedoelde.

Daar bij heb ik nog een vermaning: ik vind zeg ik ook van me zelf, dat vaak hier dingen op twist uit loopt: misschien vind je mij overdreven of zeg, ja maar we kunnen toch gewoon discussiëren, dan zeg ik ja dat kan wel. Maar het moet zijn vrucht wel hebben.
Dus ik denk dat we daar met ze allen wat aan kunnen doen.

Groeten, Joshua.
Woensdag, 24 februari 2010, 21:25Jacqueline
Hoi allemaal, ik ben blij dat we toch met z'n allen weer tot elkaar zijn gekomen.
@ Nodoubt, niets engs aan, ik heb alleen zelf ook wel eens een stevig woord nodig om ook gescherpt te worden. Life zou ik denk ik ook meer steigeren maar op internet kan ik dat allemaal lekker laten bezinken en overdenken. Gewoonlijk ben ik ook meer van de hoek van de genade zoals je dat in het schema uitlegde. Ik wil bovenal Jezus volgen en daarom graag leren het ook eens van de andere kant te zien. (rechtvaardige hoek) Rechtvaardigheid en genade gaan hand in hand en liefde en wijsheid in alles.
@Mark, ik hoop dat ik niet te scherp naar je ben geweest, je heb goede blogs, net zoals Mark W. en Rob. Juist daarom is het zo leuk en goed om op jullie site te kijken. Er zijn natuurlijk blogs die eruit springen maar dat toch met alles zo. Ga zo door!
@Joshua, je bent eerlijk en direkt, dat waardeer ik in jou.
Een prettige avond allen en welterusten voor straks,
Jacqueline
Donderdag, 25 februari 2010, 19:40Jacqueline
Als ik dit alles nog eens zo nalees, en erover nadenk, vind ik dat ik mij toch wel heb zitten te bemoeien met de discussie tussen Mark en Nodoubt. Had ik niet moeten doen.
Sorry Mark en Nodoubt.
Dinsdag, 19 oktober 2010, 19:31REIZIGER
PRAISE YESHUA HA MASHIACH and GIVE HIM ALL GLORY AMEN.

Wat geweldig dat er toch nog GELOVIGEN in Nederland zijn die durven te spreken over het WARE BIJBELS oordelen.
Ja GELIEFDE mede GELOVIGE wanneer GELOVIGEN willen spreken over oordelen krijgen ze altijd te horen dat ze zelf verbitterd zijn, en dan wordt ook het bekende stokpaardje GIJ ZULT NIET OORDELEN meestal ook weer direct uit de kast gehaald.
Deze BIJBEL-TEKST wordt echter geheel uit zijn WARE verband getrokken, dat komt doordat men dit niet inverband leest met wat nog meer over het oordelen wordt gezegt in YHWH ZIJN HEILIG WOORD.
GELOVIGEN willen tegenwoordig ook alles onder de mantel DER LIEFDE blijven bedekken, dat is dan ook de reden dat er nu veel valse LEERSTELINGEN vandaag tedag als een kankergezwel voort woekeren in CHRISTUS ZIJN aardse-GEMEENTE,
Zie bv hoe GELOVIGEN nu ook compromisen sluiten met de islam waarvan de Yiddische APOSTEL Paulus heel duidelijk zegt dat dit soort EVANGELIES puur vervloekt zijn.
Ja GELIEFDE mede GELOVIGEN wij moeten DE WAARHEID van YHWH ZIJN WOORD meer LIEFHEBBEN dan onze vriendschap met mensen en de dingen van deze wereld.

Door deze instelling van niet mogen oordelen over andere GELOVIGEN is het ook dat mensen nu CHRISTENEN worden genoemd die nog niet eens bekeerd zijn van hun liefde voor deze wereld.
YESHUA heeft ook niet gesproken dat GELOVIGEN andere GELOVIGEN moet gaan maken, maar DISCIPELEN moeten zijn en andere dan ook weer DISCIPEL moeten gaan maken.

Vandaag zijn er zelfs mensen die voorgaan in GEMEENTEN die nog niet eens geleerd hebben wat het betekent om een ECHTE DISCIPEL te kunnen/mogen zijn.
dat is een zeer droevige zaak.
Dit is ook de reden dat er nu heel veel GELOVIGEN beschadigd zijn geworden, door de hooghartige handel en wandel, en de LIEFDELOOSHEID van deze personen die zichzelf VOORGANGERS
laten noemen.

Als Voorganger en uitgezonden DISCIPEL van TEAM WORLD TRAVELERS FOR CHRIST Holland/ India/ Myanmar ervaar ik dagelijks de droevige gevolgen van deze IMITATIE CHRISTENHEID

BIDDENDE dat YHWH ZIJN GEEST weer meer ECHTE DISCIPELEN maakt in Holland, die ook werkelijk durven te zeggen wat DE WIL van YHWH is en ook EERLIJK willen OORDELEN naar DE WIL van YHWH (DE BIJBELSE DISCIPELSCHAP-LEER
Dat GELOVIGEN weer gaan begrijpen dat het volgen van YESHUA ook een prijs vraagt en die prijs is een DISCIPEL-KRUISLEVEN.

MOGE YESHUA HA MASHIACH u allen RIJKELIJK ZEGEN met DE ECHTE NIEUW.TESTAMENTISCHE. VOORSPOED [GAL.5:22-23]
Vrijdag, 22 april, 23:14Piet Klerk
Ik heb geweldig genoten van deze blog! Erg leerzaam en interessant. Het heeft mij aangespoord om de Waarheid lief te hebben en radicaal te zijn. Jezus Christus is Heer! 1Kor.16:13-24
Dinsdag, 25 oktober, 17:35edje23
als we allemaal het echte verhaal in ons hart zouden opnemen dan weet je ook dat je er verder niet over hoeft te discuseren maar alleen liefde geven naar iedereen en naar de lieve Vader
Reacties 21 - 32 van 32

Reageer op deze blog







Wat vind jij?


Onder andere in Psalmen 103:3 staat; Hij vergeeft u alle schuld, hij geneest al uw kwalen. Als je niet gelooft dat Jezus al je ziekten wilt genezen, dan kun je ook niet geloven dat Jezus al je zonden wilt vergeven.

Suggesties

Vertel waar jij wilt dat wij over schrijven!

Doe een suggestie

Advertenties

Uw advertentie hier?

Neem contact op voor meer informatie.

MotivoMain Media
"));